švagr se mně a syna snaží do 15 dnů vystěhovat

Právní poradna>Všechny dotazy>švagr se mně a syna snaží do 15 dnů vystěhovat>
Dotaz
Tchyně mně, mému synovi a manželovi umožnila v r. 2010 bydlení na své chatě. Po několika letech v r.2019 chatu darovala druhému synovi a ten udělal manželovi věcné břemeno po smrti Tchyně (2020). Manžel v 11/2021 zemřel. A švagr se mně a syna snaží do 15 dnů vystěhovat a na obecní úřad podal návrh na zrušení trvalého pobytu. Jaké mám možnosti. Vše bylo bez smluv pouze ústně.
Odpověď od:
JUDr. Helena Nutilová Ph.D.
Advokát
Dobrý den, pokud vy a Váš syn nemáte žádné užívací právo k nemovitosti na základě smlouvy - nájemní smlouvy či smlouvy o zřízení věcného břemene, pak je bohužel Váš švagr v právu. Upozorňuji, že se tak můžete dopouštět i trestného činu: "neoprávněný zásah k domu, bytu či nebytovému prostoru", za který hrozí trest odnětí svobody v délce trvání až 2 let. Pokud na Vás švagr nepodá trestní oznámení, můžete svůj pobyt v domě protahovat, dokud neproběhne soudní spor o vyklizení nemovitosti a nepřijde dům vyklidit exekutor. Takový proces může trvat i několik let. Švagr po Vás a synovi (je-li zletilý) pak může zpětně vymáhat peníze za to, že jste užívali jeho nemovitost beze smlouvy, a to ve výši obvyklého nájemného.

Předchozí dotaz

Na 2. jednání soudce navrhl protistraně doplnění důkazů podle §118a, lhůtu neuvedl. Na 3. jednání žádný důkaz nedodala

Dobrý den, u soudu proběhla zatím tři jednání. Mezi 1. a 2. jednání byla koncentrace. Na 2. jednání soudce navrhl protistraně doplnění důkazů podle §118a, lhůtu neuvedl. Na 3. jednání žádný důkaz nedodala a ani se o tom nejednalo. Znamená to, že oni lhůtu propásli?

Další dotaz

V září byl na prodejně zakoupen kočár, který jsem dostala darem, Po několika hodinách mi volali, že kočár jsem nekoupila a že vyžadují po mě darovací smlouvu od kupujícího.

Dobrý den, v září byl na prodejně zakoupen kočár, který jsem dostala darem. Byla zjištěná vada. Proto jsem žádala o reklamaci, měla jsem u sebe daňový doklad a účtenku. Reklamaci po telefonu uznali, měla jsem dostat kočár nový. Při předání se jednalo o jiný kočár. Řekli mi, že můj se již nevyrábí, pokud nesouhlasím vrátí mi finance. Po několika hodinách mi volali, že kočár jsem nekoupila a že vyžadují po mě darovací smlouvu od kupujícího. Musí být tento dokument úředně ověřen a v jaké formulaci? Darovaný je pryč a nevím jestli stihne mi dát podpis do vypršení reklamace. Poradíte mi prosím jak mám postupovat? Děkuji
JUDr. Helena Nutilová Ph.D.
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, prosím o radu, jestli mohu sama zařídit očkování proti Covid 19 pro mé syny 8 a 10 let bez souhlasu otce. Jsme od r. 2019 rozvedeni a podle Rozsudku soudu jsou oba synové svěřeni po rozvodu manželství rodičů do mé péče.
Dobrý den ptám se za syna: je zletilý, od léta zaměstnaný, soudem má vyměřené výživné, které momentálně na účet nárazově přichází od insolvenčního správce (povinný je v procesu oddlužení). Syn potřebuje zrušit vyplácení výživného - má se s takovou žádostí obrátit na soud, nebo insolvenčního správce (jak tvrdí jeho asistentka)?
do 12 hodin
Dobrý den, mám na Vas velkou prosbu. Ze zdr. důvodu v rodině byli naší synové doma a měli velky pocet zmeškaných hodin. Pozvali mě do školy s tím že absenci synů oznámí na OSPOD. Byli ve škole ale informováni o důvodu proč synové ve škole nejsou.1.ma škola povinnost či pravomoc nahlasovani vysoke absence (nebo je to věc dobrovolná a podléhá domluvě s rodicem). 2.muze škola zakázat komunikaci přes komunikační kanály, jako je SMS a whatsapp a nebrat v potaz kupř. omluvenku či jinou konverzaci rodiče se školou a výhradně trvat na kominakci nyní přes Bakaláře?
Pred nekolika lety jsem koupila chatu s jednim panem. Hypoteka na pul. Po roku se pan vyvazal z hypoteky. No nechapu jak mu banka to umoznila bez toho aby se odhlasil z katastra cize dodnes je majitelem pul chaty kde jsem sama vyplatila celou hypoteku. Von ji se mnou platil 2rok podotykam dal do hypoteky 20000 kc. Dnes uz pan zemrely. No jeho dcerenky po mne zadaji 500000 kc . Za leta jsem z nim nemohla pohnout aby se to vyrerilo. Dcery jeho vedi ze ich otec tu hypoteku neplatil vydiral mne on a ted jeho dcery. Muzete poradit jak z teto situace? Dekuji.
do 12 hodin
Dobrý den. Jsem rozvedená a bydlím v rodinném domě s bývalým manželem.Oba jsme vlastníci nemovitosti. Oba máme 2+1. Bývalý manžel žije ve svém bytě asi 5 let s přítelkyní. Kdyby se s ním něco stalo má jeho přítelkyně nějaký nárok na dědictví ? Spolu s bývalým manželem máme 3 děti.
do 12 hodin
Pokud je mezi manželi uzavřená predmanzelska smlouva, kdo dedi majetek v případě úmrtí jedno z manželů?
do 12 hodin
Dobrý den, Jde o moji babičku (matku mé matky). Nikdy s ní v naší rodině nebyly dobré vztahy a ani se sousedy je neměla. Došlo to až tak daleko, že jí rodiče koupili byt, protože po hádce se sousedy v jejím domě žít nemohla. Její dům byl ještě za života obou prarodičů darován mé matce a to bez práva dožití. Má matka před 4 lety zemřela a dům v dědickém řízení zdědil můj otec po vzájemné dohodě se mnou. Od té doby se o babičku stará i když k ní už nemá žádné vazby. V bytě ji nechal, nemají spolu smlouvu a platí jen směšný nájem. Babička má mimo mé zemřelé matky i syna, který bydlí stovky km daleko a o matku nejeví zájem i přes několik upozornění, že by se o ní měl postarat. Babička mého otce denně telefonicky následně i osobně terorizuje, do pečovatelského zařízení nechce, protože si užívá pohodlí a levného ubytování, dochází k ní charita. Je nějaká právní možnost aby se syn o matku postaral? (o vyživovací povinnost zde nejde). Pokud ne,jak byste situaci řešili? Děkuji.
Dobrý den, vdaná jsem 29let. Vztah manžela (je jedináček, otec již nežije) se svou matkou asi tak: zavolá jí 2x ročně, když jede na sraz třídy (1x za 2-3 roky) staví se u ní. Matka - bez většího zájmu o naši rodinu. Neléčená alkoholička. Nyní nesamostatná, na lůžku v ústavu. Manžel má tetu (sestra jeho matky) a bratrance. Teta (i bratranec) se o matku manžela starala více, bydlí blíže. Manžel byl s tetou (s ní dobré vztahy) v ústavu za svou matkou. Matka bydlí v garsonce, kam se už nevrátí. Na dotaz, co bude s bytem, nedostal odpověď ani od matky (mluvila z cesty), ani od tety(vyhýbala se odpovědi). Má podezření, že matka garsonku již nemá, má ji bratrance. Může manžela matka vydědit, aniž by to věděl? Co když ji darovala? Může získat manžel garsonku zpět? Nebo alespoň nějaké vyplacení? Co má dělat?
Dědické řízení. Závěť (3/4 a 1/4). Předmětem: byt, chata, automobil. Protistrana chce nemovitosti ohodnotit realitkou a rozdělit – 1 strana chatu a 2 byt, aby si každá „svoje“ prodala a my se vypořádali z ceny posudku – přijde mi nefér, protože se dá prodat za jinou cenu než posudkovou. Poradíte možnosti, jak prodat, aby byla dodržena závěť a zajištěno fér dělení? Děkuji
Dobrý den, vlastním chatu na pozemku, který mají v pronájmu Lesy města. S LM mám uzavřenou smlovu o pronájmu. Ve smlouvě je napsáno, že podnájemce využívá stavbu k účelům rekreace provozované nikoliv k podnikatelským způsobem a že podnájemce není oprávněn přenechat stavbu k užívání jiné osobě bez písemného souhlasu nájemce. Je to ale právně podložené? Jelikož chatu pro sebe nevyužívám, ráda bych ji na pronajímala, jako to dělají někteří mí sousedé (ale zřejmě na černo). Děkuji za odpověď.
Po rozvodu nám zůstala chata v osobním vlastnictví. Bývalý manžel zemřel.Mam obavy co bude dál. Existuje nějaká smlouva, která zajišťuje pocit bezpečí?
do 12 hodin
Dobrý den. Můj syn je ve škole ve třídě šikanován jeho spolužákem. Šikanu jsem oznámila vedení školy a požádala školu o prošetření a nastavení bezpečnostních opatření aby se šikanu neopakovala a syn mohl bez problémů dál chodit do školy. Syn zatím zůstává doma, než se věc prošetří. Navíc se do školy bojí. Vím že je moje povinnost, aby řádně plnil školní docházku, ale zároveň si myslím, že mám jako rodič i další povinosti ho chránit. Navíc mi selský rozum říká, že pokud mi ho někde mlátí a hrozí mu zdravotní a hlavně psychická ujma, tak ho tam nemám posílat, i když se jedná o školu. Je toto nějak ošetřeno zákonem? Jak dlouho může zůstat případně doma a jak mám syna dál chránit aby nedošlo k další újmě? Děkuji
do 12 hodin
Manžel si koupil z spoření (spořeno z manželova účtu za doby našeho manželství) bez mého vědomí motorku za 180 tis. Moto pořízeno na firmu mého otce, asi je nyní majetkem firmy. Jak právně situaci řešit vzhledem k tomu, že mám dle mého nárok na polovinu naspořené částky, na které jsem se výrazně podílela? Možnost donutit manžela k prodeji?
do 12 hodin
Dobrý den, můj muž je z Nového Zélandu a díky Covidu, zavřeným hranicím a nízkému příjmu v ČR (nepokryje jeho náklady na NZ) se dostal do dluhů. Chceme tedy odletět na NZ, aby znovu mohl rozjet podnikání a vyřešit dluhy. Na to budeme potřebovat cca rok. Můj zaměstnavatel mi nejprve nabídl po tu dobu zmrazení smlouvy, ale nyní od toho ustoupili a chtějí, abych dala výpověď. Já ale výpověď dát nechci, určitě se chci vrátit. Argument šéfové je, že i když by mě chtěli, firma by na mě doplácela. Je to ale tak? Jaké mám možnosti řešení, co bych mohla vedení navrhnout?
Zdravím, soused na chatě má rozpadlý barák a nad naší střechou má zídku, kde jsou volně cihly a břidlice, které k nám dokonce nedávno spadly a mohli i někoho zabít. I po mnoha oslovení jen slibuje a nic zatím neudělal. Budeme dělat 30.7 střechu a nevíme jak ho přinutit konat.
Bývalí manželé (rozvedeni 10/2019) mají společné členství manželů v bytovém družstvu. SJM nebylo vypořádáno. Mohou místo vypořádání SJM převést jejich družstevní podíl na dceru (pomocí Smlouvy o převodu druž. podílu)?
Manžel se švagrem se po prodeji ostatního z dědictví dohodli na os.užívání zbývajících 2 ks aut cca stejné hodnoty pro každého,snad písemně. Nyní švagr náhle zemřel a manžel chce své auto přepsat na DI na svého syna nebo kupce.Lze to?Co má v této situaci udělat?Děkuji
Dobrý den, mám dotaz z oblasti rodinného práva. Rozcházíme se s přítelkyni (bývalou), ale ona je těhotná a ke všemu je z Polska. Vyhrožuje mi tím, že mi nikdy neukáže dítě, nebo, že je to její dítě a ona rozhoduje a má jako matka přednost v péči. Pro upřesnění, již jedno dítě má, není úplně špatná matka, ale úplně se dítěti nevěnuje a není úplně pořádná. Jen by mě zajímalo, jaké mám možnosti jako otec? Rozumím, že pro dítě to bude buď tam a nebo tedy, jelikož předpokládám, že není možná střídavá péče mezi dvěma státy. Upřímně si myslím, že by se se mnou dítě mělo lépe, ale nechci dělat ukvapené závěry, jen bych chtěl vědět, jaké jsou mé možnosti, kdybych dítě chtěl? Děkuji Vám.
do 12 hodin
Manžel podniká v budově, kterou nyní přestavujeme. Budeme je znovu zapisovat do katastru. Máme dvě děti a tuto budovu bychom chtěli napsat na ně, ale manžel v budově chce dále podnikat. Musí platit nájem dětem?
Prosím o radu, máme s manželem nemovitost na hypotéku ve SJM a manžel chce nemovitost napsat pouze na mne (manželku). Z předchozího manželství má dvě děti, které o něj nejeví zájem, tak chce předejít, aby po mne děti nechtěli peníze za dům, který jsme si sami vybudovali. Sepsal s ověřeným podpisem darovací smlouvu, bude nám to stačit? Děkuji.
do 12 hodin
Dobrý den, V roce 2011 se manžel rozvedl se svou 1. ženou, vyplatil ji z bytu částkou ve stejné výši jako byla cena bytu a vzal si na to úvěr. Začali jsme spolu žít a společně splácet úvěr, v roce 2012 jsme spolu koupili byt na úvěr (byt psán na oba a úvěr také). 2013 byla svatba a v roce 2016 jsme úvěry sloučili. Dluh splácen společně, jeden byt psán na oba, druhý stále jen na manžela. Plat jsem měla slušný a ze společných peněz jsme platili také život jeho syna ve střídavé péči. Máme spolu nyní syna a chci se rozvést. Mam v tomto případě nárok stále pouze na jednu polovinu bytu, který je psán na oba nebo společným splácením i na polovinu druhého, který je psán pouze na manžela? Děkuji za odpověď
Dobrý den chtěla jsem se zeptat když mám syna ve své péči .A kdyby jel z mýma rodičema na dovolenou k moři. Tak je potřeba i souhlas druhého rodiče. Nebo bude stačit můj souhlas. Když syna mám v péčí jen já ? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý večer, já a můj syn máme domek každý půlku. Syn chce prodat svoji půlku a já ne. Je možné aby prodal svoji půlku bez mého povoleni.
do 12 hodin
Dobrý den. Zahradní chata 18 m2 , podsklepená ...atd. v osobním vlastnictví v zahrádkářské osadě je postavena na pronajatém pozemku od úřadu městské části. Bohužel v Metropolitním plánu je pozemek navržen pro výstavbu a osada má být zrušena. Chata je v evidenci na Katastru nemovitostí .! V případě zrušení pronájmu pozemku /a vynuceného "zbourání" chaty je možno požadovat náhradu ???
Dobrý den, syn si vzal půjčku ze SS ČSOB, 600000,-,z tohozaplatil 130000,- provizi, aby vůbec půjčku dostal. 300000,- půjčil kamarádovi (žijící v nájmu a přihlášen na Obecním úřadě, a v exekuci) -dohodli se ústně, že kamarád bude splácet 5000,-Kč měsíčně( to je stanovená splátka z banky), co mám dělat? Matka syna.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vlastnictví manželů. Před manželstvím jsem koupila rodinný dům, který jsem měla ve svém vlastnictví a jsem zapsaná na katastru nemovitostí. O několik let později jsem se vdala a s manželem jsme začali dům opravovat. Museli jsme i refinancovat hypotéku, ve které je manžel uveden jako hlavní ručitel, z důvodu mojí mateřské dovolené. Chtěla bych se zeptat zda i nadále je dům v mém vlastnictví, když jsem ho nabyla před manželstvím a nebo už se stal společným majetkem manželů?
Dobrý den vloni jsem se vdala a s manželem jsme sepsali předmanželskou smlouvu.Manžel vlastní dům ve kterém bydlíme.V případě rozvodu je mi vše jasné ale jak to je v případě manželova úmrtí? Každý máme z předešlého manželství dvě děti a já bych nerada zůstala bez střechy nad hlavou.
do 12 hodin
Dobry den Platím vyživné zletilé dceři i 16 leté dceři , býv. manželovi měsíčně. Při rozvodu jsme se dohodli, že na mimořádné výdaje budem přispívat 1/2, býv. manžel má dcery v plné péči a s dcerami se vůbec nestýkám protože nechtějí. Jsem povinna platit mimořádné výdaje? Býv. manžel je po mě chce, na učebnice, koleje vysoké a střední školy našich dcer. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Neproplacena mzda za květen - jaké mám moznosti
do 12 hodin
Dobrý den. Vážení, jsme manželé vyššího věku, vlastníme rod . domek a chtěli bychom darovat vnukovi , ktrerý je momentalně mimo republiku.Máme dceru,která o nás nejeví zájem už šest let nejsme v kontaktu.Prosím, ,jaké by bylo nejlepší řešení tento domek na vnuka přepsat bez jakych koliv poplatků. Prosím ,stačí darovací smlouva nebo je nějaké jiné řešení o kterém nevíme?
Hezký večer, mám dotaz jsem vlastníkem domů, žila jsem s manželem 7 let společně jsme dům zvelebily cca, 250 tisíci, rozvedly jsme se manžel se nechce domluvit na sjm že bych mu polovinu vyplatila chce to dát k soudu, já dům prodávám má právo chtít větší obnos peněz z prodejní ceny?
do 12 hodin
Dobrý den. Mám dotaz ohledně majetku. Před 19 lety lety jsem dostala dům po babičce. Před 12 lety jsem se vdala a díky manželovi se opravil dům. Vzali jsme si hypotéku. Střecha, okna a fasáda. Darovala jsem mu polovinu domů a myslela si, že spolu zůstaneme navždy. Jenže z manžela se vyklubal manipulátor a já se s ním Před rokem rozvedla. Teď řešíme majetek. Nemám peníze, abych ho vyplatila. Dal k prodeji polovinu domu. Já bydlím nahoře se synem z prvního manželství a dole moje máma. Teď v jeho polovině. Chci se zeptat, může mě bez mého vědomí vystěhovat mé osobní věci zezdola ,maminky osobní věci a druhého syna věci? Druhý syn má dole pokoj, ale už bydlí sám. Jestli to může udělat bez soudního rozhodnutí. Chtěla bych vědět co můžu já a on, právně. Mrzí mě, že nemá kousek slušnosti. Já jsem se tu narodila a mojí hloupostí jsem přišla o půl domu. Chtěla jsem si vzít hypotéku.
do 12 hodin
Dobrý den, chtěla bych si v USA dělat pilotní licenci, která má věkový limit do 27 let a jelikož v ČR mi to nebylo umožněno. Prosím poradíte jaké možnosti existují pro získání občanství, které k tomu potřebuji, tak aby jsem vše stihla? Děkuji Karla Šteflová
Obracím se na Vás s tímto problémem: Syn je zaměstnanec stavební společnosti s r.o. Tato spolecnost změnila kompletně vedení. Ví se jen, že spol. měla dlouhodobé problémy.Pred pandemii to byla velmi prosperující spol. Minulý měsíc syn neobdržel výplatu (to se nikdy nestalo, vždy byla výplata včas na úctě). Jak má postupovat? Ma podat žalobu na zaměstnavatele a zároveň výpověď dle parametrů? Má se hlásit na Up a kdy? Můžete poradit, jak má postupovat a v jakém pořadí! Děkuji předem
do 12 hodin
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat.Mame 10.leteho syna s bývalým přítelem.Vse probíhalo v pořádku.O péči jsme se domlouvali,nic nebylo určeno soudem.Syn byl týden u mne a týden u otce nebo jeho rodičů. Našla jsem si nového přítele a změnila zaměstnání na ranní směnu s tím, že nebudu nebo nemusím využívat pomoc jeho rodičů při týdenním cyklu směnové práce.Toto se mu přestalo líbit a začal vyhrožovat, že syna budu nadále dávat k jeho rodičům i když v tu chvíli bude v cizině.Jinak si soudně vyžádá syna do výhradní péče.Mam bydlení, stabilní práci, žádné exekuce,dluhy, nepiji,o syna se řádně starám.Chtela bych se tedy zeptat,je vůbec možné,aby mohl dostat výhradní péči?A je možné,aby byl syn při soudní dohodě o střídavou péči svěřen (umístěn)k jeho rodičům v otcově nepřítomnosti (v cizině) Děkuji za odpověď
Dobrý den, pokud spolu manželé od data "xy" prokazatelně nebydlí, jak bude při rozvodu naloženo s jejich SJM právě od data rozluky po rozsudek o vypořádání SJM (míněno finance, účty, příjmy, výdaje atp.). Lze utrácet či spíše šetřit? Budou soudem vyhodnoceny příjmy a výdaje na účtech a kreditní položky (nadbytek) na účtu "majetnějšího" manžela rozděleny 1/2? Manželství je bezdětné. Jak je to prosím s vypořádáním hypotéky jednoho z manželů, kterou tento nabyl v době před vznikem manželství (výhradně na jeho nemovitost, jejíž je jediným majitelem), ale byla částečně splácena v době manželství, tedy ze SJM, kdy do rodinného rozpočtu přispíval i druhý manžel. Má v době SJM "přispívající" manžel při soudním vypořádání SJM nárok na 1/2 hypotečních vkladů za období manželství?
Dobry den mam prosím dotaz manžel bydlí se mnou v byte nájemním smlouva je na mě manzel tam neni uveden a nema zde trvaly pobyt je mozne ho hned vystehovat a jeste si tam nastehoval dospeleho syna manzel ani jeho syn neprispivaji na domacnost ani korunu ja platim vse prosim o radu
Dobrý den. Řeším problém za nezletilého syna , který podepsal kupní smlouvu bez mého vědomí, na automobil. Smlouvu má jen majitel, ne syn. ČKP nyní chce po synovi úhradu za nepojištené vozidlo, i když ještě není přepsáno. POV skončilo a nárokuje ČKP po synovi. Dá se považovat za platnou, když není syn zletilý?
do 12 hodin
Dobrý den. Synovi bude letos v říjnu 18 let. Ještě další rok bude chodit do školy. Je mi jasné, že má syn nárok na výživné od svého otce dokud nepřestane studovat, i když už je plnoletý. Problém je v tom, že už několik let se mnou ani se synem bývalý manžel nekomunikuje a o syna se vůbec nezajímá. Potřebovali bychom, prosím, poradit a přimět exmanžela platit výživné synovi dál.
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně nároku na majetek při rozchodu. S partnerem jsem žila ve společné domácnosti 10 let, máme spolu syna a partner má z předchozího manželství dva syny ve střídavé péči. Chtěla bych se zeptat, jestli mám nárok na nějaký majetek při rozchodu. Nebo jak se v dnešní době posuzuje vztah druh družka. Děkuji
Dobrý den, po 16-ti letém společném soužití jsme se s manželem vzali. Každý jsme měli svůj vlastní účet a tak to zůstává i v manželství. Bydlíme v rodinném domě, který si manžel koupil, ještě před naším spolužitím. Vlastní ještě další nemovitosti. Z předchozích manželství má 3 dospělé děti, já dvě. Zajímalo by mne, jak by se postupovalo v případě dědictví ze zákona, jestli by do dědického řízení byly zahrnuty i finance toho druhého a jak by se dělil nemovitý majetek. Předem děkuji.
Dobrý den, mám dotaz ohledně rodiny mého syna. Žijí s manželkou odděleně a mají 7 měsíční dcerku. Žádost o rozvod není podaná. Matka žije s dcerou u svých rodičů. Syn by chtěl malou mít častěji u sebe. Má matka povinnost mu ji po nějakou dobu dát? Ona nechce, že na něho není malá zvyklá. Musí ji vidět pouze venku v kočárku a za přítomnosti matky. Jaká má práva otec dítěte a jak by měl postupovat? My jako prarodiče ji tedy nevidíme téměř vůbec.
do 12 hodin
Dobrý den, rozhodla jsem se odejít od manžela a ústně jsme se dohodli na tom, že mu dám svou polovinu domu s pozemkem a další nemovitosti s tím že mi slíbil že tyto nemovitosti přenechá dětem. Bohužel situace je jiná . Manžel se odstěhoval do zahraničí se svou přítelkyní a svým dětem nepřenechal nic a ani do budoucna tak nechce učinit . Dcera se musela vystěhovat z domu a manžel teď dům pronajímá dům cizím lidem. Mohu požadovat vrácení daru?
do 12 hodin
Dobrý večer měl bych na vás dotaz...s bývalou přítelkyni máme syna ve střídavé péči, před dvěma měsíci jsme měli soud,kde se řešilo plánování prázdnin. Matka dítěte u soudu nesdělila nic o vycestování syna mimo ČR. Když byl syn u mě na prázdninách jsem matce psal jestli mají v plánu během zbytku prázdnin vycestovat mimo ČR,odpověď zněla (kdyby jsme nějak jely budu tě i formovat). Pak jsem předal syna do konce prázdnin zpět k matce.V pátek v 19:10 mi došla SMS s oznámením že se synem odjíždí do Chorvatska.Vice informací nemám i přes můj nesouhlas vím že se v Chorvatsku nachází...Chtěl bych se vás zeptat jak mám dále postupovat když matka nerespektovala můj nesouhlas a přesto vycestovala s ním synem...děkuji za odpověď
Dobrý den, manžel si počátkem roku našel přítelkyni, se kterou se i intimně stýkal. Nyní mi tvrdí, že jsou pouze kamarádi a nemá zájem se se mnou rozvádět. Já mu však nevěřím a chtěla by jsem manželství ukončit. Máme již zletilé dítě a rodinný dům, ve kterém se synem bydlíme. Dům je psaný na na mě a na manžela. Manžel odejít nechce. Chtěla jsem se zeptat, jak by to bylo s majetkem, zda by se se mnou musel manžel finančně vypořádat a v jaké procentuální výši. A hlavně jestli to že manžel měl v nedávné době milenku, se kterou jak tvrdí, je nyní jen kamarád je dostatečný důvod k rozvodu.
Dobrý den, mám dceru 6 měsíců a nechci, aby se stýskala s mou tchýní. Tchýně ke mě nemá dobrý vztah a o mou dceru se nezajimala až doteď, kdy si vyžaduje, aby ji manžel vozil k ní domů. Může si tchýně zažádat o styk s mojí dcerou soudně nebo co vše může podniknout pro to, aby ji mohla vídat? Dá se právně z mojí strany zakázat styk, popřípadě z jakého důvodu? Mohl by byt duvod výhružky nebo urážky z její strany, strany její dcery a sestry? Jsem z toho psychicky na dne. Nebo dá se upravit styk na určité dny a za přítomnosti manžela, mě nebo sociální pracovnice (asistovaný styk za pomoci pracovnice OSPOD)? Co je reálné reseni a jak to v takových případech chodí? Předem děkuji za odpověď.
do 6 hodin
Dobrý den, manžela nedávno nabourali a auto je na odpis. Řidič, který nehodu způsobil neměl řidičské oprávnění a měl alkohol v krvi. Chtěla bychom se zeptat zda pojišťovna musí uhradit manželovi náklady spojené s odtahovou službou a dále zda nějak zohlední při platbě pojistné události i plně natankovanou nádrž a dálniční známku. Děkuji
Dobry den, tatinek bydli v jednom dome se synem. Tatinek se potrebuje prestehovat a dum prodat. Co se synem, ktery nechce odejit. Dum je napsany jen na otce. Syn tam ma trvale bydliste. Jake mame moznosti? Dekuji.
Dobrý den, Kupujeme s manželem nemovitost. Většinou platí on z vlastních zdrojů, zbytek platíme z půjčky kde jsem spoludluznikem. Advokát realitky chce aby jsem podepsala souhlas že nemovitost bude ve výlučné vlastnictví manžela. Vypadá mi to divně, když jsme spoludluzniky. Děkuji
do 12 hodin
Jsme manželé 10 roků, Bydlíme zatím stále na společné stejné adrese a chtěli bychom řešit náš rozvod jako "nesporný rozvod". Je možné uvést u obou stejnou adresu i když jako "manželé" spolu již nežijeme?
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Manžel by si chtěl osvojit nezletilého syna,kterého mám z prvního manželství. Biologicky otec zemřel. Loňského roku jsem podepsala Dohodu s jeho matkou o styku s vnukem. Tuto dohodu od ledna letošního roku matka bývalého nedodrzela(již za vnukem neprijela). Mezitím si vsugerovala,že vnuk není jejího zesnulého syna(mám podloženo SMS zprávami). Teď se zase chce se synem potkat. Zajímalo by mne,zda-li osvojenim úplně zanikne vztah s ní a mého syna?Jelikoz jsem cetla,ze osvojenim zanikaji veskera prava a povinnosti k puvodni rodině.Předem děkuji za odpověď. Hezký den
do 6 hodin
Dobrý den, mám syna který je zletilý. Žije se mnou, s dcerou a s mým přítelem v rodinném domě, který vlastním já. Syn mi přestal dávat peníze, vyhrožuje příteli, roznáší o něm lživé informace a já se ho začínám bát. Je možné ho vystěhovat? Děkuji za odpověď
do 12 hodin
S manželem jsme před sńatkem uzavřeli před manželskou smlouvu spočívající v režimu oddělených jmění. Manžel zemřel,dědictví bylo vypořádáno. Má nárok jeho dcera z předcházejícího manželství nárok v nějaké linii po mně. Děkuji
Manžel podal žádost o rozvod, kterou jsme ale stáhli. Jeho právní zástupkyně napsala, že falšuji jeho podpisy. Přitom to není pravda a ví to i manžel. Navíc bych si nedovolila otevřít jeho doporučený dopis, jako to udělal on a mně ho vůbec nepředal. Co mám dělat?
Dobrý den, potřebuji vyklidit nemovitost - chatu neevidovanou v KN umístěnou na pronajatém pozemku zahrádkářské organizace. Jsem vlastníkem chaty, na které proti mé vůli a proti stanovám organizace (není možno trvale obývat) trvale bydlí více než rok bez právního nároku má expřítelkyně - žalovaná. Odeslal jsem předžalobní dohodu k vyklizení nemovitosti na místo trvalého pobytu, kterou žalovaná nevyzvedla. Nyní chci podat žalobu k vyklizení nemovitosti k příslušnému soudu. Chci se dotázat, jaké případně další dokumenty bych měl k žalobě přiložit (přiložím kopie kupní smlouvy, smlouvu k pronájmu pozemku, kopii předžalobní dohody a ofocený vrácený dopis s předžalobní dohodou) a zda soud požaduje ověřené kopie. Chata bohužel není vedena v KN, proto bude zřejmě situace komplikovanější. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, jak lze ukončit pracovní poměr, pokud reálným důvodem odchodu je šikanování ze strany majitele, tak abych po 12 letech ve výkonné pozici nepřišel alespoň o odstupně? Majitel se chová a vystupuje už léta jako psychopat (a to vůči všem zaměstnancům) a tedy pokud není jeho, tak jakákoli debata s ním je nemožná. Svou silou a mocí je schopen udělat cokoliv, aby zaměstnance psychycky zničil (většinou jde o lži a vyfabulované konspirace o kterých následně přesvědčuje okolí, které mu ale nijak neoponuje, nakolik ho zná a je často v identické situaci). Jaké jsou možnosti ukončení takové spolupráce, tak abych za svou poctivu robotu dostal alespoň to, na co mám podle zákoníku práce nárok?
Dobrý den, zajímalo by mě právní řešení hypotetické situace. Manžel A je majitelem bytu, manžel B zakáže rodičům manžela A vstup do bytu s tvrzením, že je to jeho domov a že si to nepřeje. Děkuji
Dobrý den, existuje možnost u vypořádání manželů při rozvodu, aby oboum manželům po rozvodu zůstal i nadále podíl u družstevního bytu na dobu neurčitou. Ani jeden z manželů nemá na vyrovnání toho druhého, přičemž jeden bude byt dál obývat a druhý o podíl nechce přijít. Děkuji
Syn odmítá chodit k otci. Zatím jsem ho vždy premluvila, ale pokaždé říká, že tam být nechce, že si s tátou nerozumí, ze ho psychicky depta. Soudem je určený styk jeden den v týdnu a ob víkend. Může už se v tomto věku dítě rozhodnout, že se s otcem nebude stykat? Přihlédne případný soud k jeho názoru? S otcem není možná domluva, na styku trvá a mysli si, že syna manipuluji. To ale není pravda, jsme od sebe léta a vždy k němu syn chodil.
Dobrý den, OSSZ rozhodla o vzniku invalidity manžela, poté byla dokumentace postoupena na ČSSZ Praha. Pak bohužel manžel zemřel a pojišťovna ČPP odmítá vyplatit invaliditu, neboť tvrdí, že riziko invalidity zaniká během pojistné doby úmrtím pojištěného. Jak je možné, když o invaliditě bylo rozhodnuto ještě za života manžela? Proč nebyly vyplaceny tedy aspoň ty dva měsíce. Děkuji
Máme založený spolek, jehož členy jsou vlastníci chat. Jejich seznam je součástí stanov. Spolek byl založen s hlavním cílem koupit lesní pozemek přiléhající k naším chatám, což se podařilo. Pozemek nelze dále dělit a tak je ve vlastnictví spolku. V úvodním ustanovení máme uvedeno, že :"Členy spolku mohou být fyzické i právnické osoby." V současné době jsou všichni vlastníci fyzickými osobami. Někteří členové nás tlačí k tomu, aby byly z úvodního ustanovení vyškrtnuty právnické osoby. Jako důvod uvádějí obavu, že se v budoucnu může stát vlastníkem některé chaty právnická osoba, která by mohla mít cíl tento pozemek zcizit. Nevím, ale zda vypuštění právnické osoby není v rozporu se zákonem. Druhým ustanovením, který chtějí vypustit, je úplné vypuštění odstavce, který vymezuje působnost spolku: "Působnost spolku je na celém území České republiky." Zde máme opět obavu z toho, zda to není v rozporu se zákonem. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěli bychom s manželkou darovat synovi nemovitost, na kterou ještě budem asi 7 let splácet hypotéku. Je možné to zohlednit v darovací smlouvě tak, aby po doplacení hypotéky přešla nemovitost na syna?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné sepsat smlouvu na zúžení společného jmění manželů, v případě, že ja podnikám a chtěla bych, aby se manzel vzdal nároku na zisk me soukromé zubní ordinace. Jsem OSVČ. Manzel říkal, ze mi papíry podepíše. Děkuji Tišťanová
Zdědila jsem 1/4 nemovitosti. Další 1/8 jsem koupila za trvání manželství, ale smlouvou jen na mé jméno, v Katastru nemovitostí jsem uvedena jako majitelka 3/8. Zbývajících 5/8 jsme pak koupili s manželem společně do SJM. Domnívám se, že i ta 1/8 je v SJM, i když tak není zapsaná v katastru. Ráda bych, aby manžel i v katastru vlastnil 1/2. Jak to provést? Mám mu darovat Darovací smlouvou (ověřené podpisy) polovinu z mých 3/8? Přestože je 1/16 jeho (v SJM), i když nezapsaná? Zápis pak bude, že 5/8 je SJM a 3/16 já a 3/16 manžel. Ale to není tak úplně pravda, protože 1/16 je jeho v SJM, i když není zapsaná v katastru. Správně by mělo být - 3/4 v SJM a 1/8 moje a 1/8 manžela v podílovém vlastnictví. Ale jak to zařídit? Nakonec to asi bude jedno, jak to bude zapsané, ale ráda bych, aby to bylo po právní stránce správně. Děkuji.
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli můžou být v zastupitelstvu obce manželé. Dekuji
Dobrý den, v létě letošního roku jsem podala Návrh na rozvod manželství, jako navrhovatelka. Po 30 letec manželství. Od manžela jsem se odstěhovala již před nejakou dobou. Manžel nijak nereagoval, neprojevil žádnou reakci. Děti máme již dospělé a z domu. Od soudu přišlo již předvolání k rozvodu. Po jeho obdržení manžel psal SMS, že by chtěl abych se vrátila zpět. Já na rozvodu trvám. Nyní však mám pochybnost, zda budeme rozvedeni, když zatím nemáme dohodu o vypořádání majetku. Máme dost velký majetek a jistě dohoda nebude jednoduchá. Nevím jak manžel u rozvodu, zda se bude chtít rozvést, nejedná se o rozvod dohodou. Můžete poradit?
Dobrý den, máme s manželem byt, v němž nebydlíme, ve společném jmění manželů. Po vzájemné domluvě bych chtěla společné jmění manželů zrušit a spoluvlastníky bytu by se stali můj manžel a náš dospělý syn. Já bych nebyla vlastníkem. Děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Na základě inzerce realitní kanceláře jsem zakoupila zahradu s dřevěnou chatkou. V inzerátu bylo uvedeno, že se na zahradě nachází přípojka obecního vodovodu a voda je přivedena do chaty. Ještě před protokolárním převzetím nemovitosti jsme zjistili, že voda do chaty přivedena není. Mohu po prodávajícím požadovat finanční kompenzaci, případně je toto důvod k dodatečnému odstoupení od kupní smlouvy i když jsem již uhradila kupní cenu a jsem zapsána v KN?
do 12 hodin
Dobrý večer, prosím o radu jak postupovat manžel zapřel v děditví své matky źe odkázala část rodinného domku mě mám to písemně a ověřené právníkem.Chci odejít od manźela a budu chtít výplatot.Děkuji za pomoc chakt nevím jak postupovat dál
Dobrý den, ziju s manželem v jeho bytě, který ma v osobním vlastnictví 14 let, již 15 let ho ma na hypotéku, 10 let jsme manžele a tudíž platíme hypotéku společně, rok teď po fixaci u jiné banky vidím stav hypotéky i ve svém bankovnictví. Nyní se chceme rozvést a mě zajímá, zda mohu požadovat nějaké finanční prostředky za byt,
Dobrý den, s bývalou přítelkyní máme X letého syna. Měli jsme domluvené a sepsané že budu posílat synovy každý měsíc X kč. Potřebovala to na sociálku ohledně příspěvku. Syna jsem navštěvoval denně a co potřeboval jsem kupoval. Dnes mi napsala že chce syna do své péče soudně ohledně hmotné nouzi. moc nechápu o co ji jde a jaké mám práva můžete mi poradit děkuji.
do 12 hodin
zemřel můj manžel, Napsali jsme oba závěť již v roce X podepsanou dvěma cizími paní. V té době to bylo možné, podpis 2 cizích lidí a nás manžela a mě. Jak to bude s dědictvím, manžel měl sestru s kterou se nestýkal a je již po smrti. Můžete mi říci, jak to bude dál ? Děkuji za odpověď.
Rozvádím se,manžel mi nechce vydat sušičku.Kupovala se z mých peněz (hotově),které jsem vybrala z účtu.tvrdí,že když má fakturu na jeho jméno,je tudíž jeho.já mám doklad jen výpis z mého účtu s vybranou částkou.v té době jsme již manželé byli.
do 12 hodin
Mám syna . Jeho otec ,můj bývalý manžel umřel letos v březnu . Můj syn je jeho jediný potomek ,žádné jiné děti ani manželku nemá . Můj syn by měl zdědit byt a auto,ale nemůže být dědické řízení neboť ještě nebylo zjištěno datum úmrtí . Můžeme využívat toto dědictví i před dědickým řízení? . Děkuji za odpověď
Dobrý den. S manželkou máme syna. Náš vztah uplně přestal fungovat a budeme se rozvádět. Žadost o rozvod není zatím podána z žádné strany. Bydlíme ted v bytě manželčiných rodičů , kde mám nahlášen trvalý pobyt. Do konce roku jsme se měli stěhovat do většího bytu , který patří také manželčiným rodičům. Manželka mi oznámila , že stěhovat se bude sama s naším synem již do týdne a že ho můžu kdykoliv vídat. A její rodiče mě nechají bydlet ve stávajícím bytě do konce roku , než si najdu podnájem. Nevím vlastně co mám dělat. Jde mi hlavně o syna , který vlastně bude spát jinde než já. Bez nějakého soudního , právního rozhodnutí. Jak jsem psal , žádost o rozvod nebyla ještě ani podána.
do 12 hodin
Dobrý den, chci se zeptat, od května jsem se rozvedla, syna mám v péči,, jelikož kde teď bydlíme není mé rodné město a s otcem nejsme za dobré, prodávám dům a chci se odstěhovat pryč z města kde bydlí otec dítěte. Teď otec vyhrožuje, že chce syna do střídavé péče, a že udělá vše proto aby syna udrzel v daném městě, a že se nikam stěhovat nebude. Potřebovala bych radu jak postupovat. Dekuji
Dobrý den. Chtěla bych se nechat rozvést dceru mám svěřenou do péče manžel neplatí výživné už to řeší právník a exekutor, podala jsem na policii i trestné oznámení. Chtěla bych se zeptat co všechno k rozvodu potřebují vím že vyplněnou žádost, rodný list dítěte, rozsudek o svěření do péče, oddací list. Mám přikládat ještě něco? Mají třeba nájemní smlouvu kde žiju nebo nějaké potvrzení že nemáme žádný společný majetek? A jestli se platí 2000kč kolek nebo jestli je nějaká změna? Tím že manžel neplatí tak ty peníze chybí tak se mi nedaří uspořit na kolek. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu ve věci dalšího bydlení mých rodičů v bytě zesnulého majitele, mého bývalého manžela. V DOHODĚ O VYPOŘÁDÁNÍ SPOLEČNÉHO JMĚNÍ MANŽELŮ PRO DOBU PO ROZVODU mezi mým dřívějším manželem a mnou se uvádí, že bývalý manžel jako vlastník bytu výslovně prohlašuje, že byt jsou a nadále budou užívány mými rodiči na dožití, a že dále prohlašuje, že rodičům nebude nijak zasahovat do jejich práva bydlení a užívání uvedeného bytu. Bývalý manžel před nedávnem náhle zemřel a jeho děti jakožto dědicové se domáhají opuštění bytu. Uvedený byt byl kdysi součástí SJM bývalého manžela a mě. Z dohody dále vyplývá, že se já zavazuji bývalému manželovi vyplatit částku ve výši X Kč a doplacení úvěru ve výši X Kč na rekonstrukci domu, který je v mém vlastnictví. Užívání bytu mými rodiči není zakotveno jako věcné břemeno v katastru nemovitostí a existuje pouze ve výše uvedené DOHODĚ O VYPOŘÁDÁNÍ SJM. Mají dědicové právo vyžadovat po mých rodičích opuštění bytu? Děkuji za informaci
do 12 hodin
Dobrý den, dne X.X.2022 jsme podepsali kupní smlouvu na RD, který byl (je) v exekuci. Koupi RD nám zprostredkoval advokat prodavajiciho. Penize za RD (exekuce) jsme uhradili na účet advokáta dne X.X.2022. Do dnešního dne nemáme žádné informace ohledně veškerého stavu. Před X týdny jsme posilali email advokatovi, ale do dnešního dne bez odezvy. Rádi bychom se zeptali, jaké máme možnosti, případně jak dlouho může trvat vymazání exekuce, aby došlo k návrhu na změnu vlastníka v katastru.
Jaké náležitosti musí obsahovat darovací smlouva na pozemek ve výlučném vlastnictví manželky do výlučného vlastnictví manželovi? (např. explicitní info, že jde o manželku a manžela, explicitní odkaz na část CLV, kde jsou věc. břemena, ...)? Může žádost na vklad do katastru přes elektronický formulář na www.cuzk.cz podat Obdarovaný nebo musí žádost vždy podávat Dárce.
do 12 hodin
Dobrý den po úmrtí manžela,nebyla vyplacena poslední výplata.Zaměstnavatel prý čeká na potvrzení od notáře,ale notářka říkala, že k tomu mi má sloužit USNESENÍ, abych vyřešila pár věcí po manželovi.Na internetu jsem se dočetla, že se ani na vyřízení dědictví nemusí čekat... teď už ho tedy mám ale.
do 12 hodin
Dobrý den, Dne XXX měl syn manželky s vozidlem XX nehodu. Jel v obci za vozidlem X, které asi zapomnělo odbočit a najednou začalo prudce brzdit a doleva se otáčet. Pršelo, bylo mokro a syn brzdil a snažil se vozidlu vyhnout zleva a protože tam již nebylo místo, do levé části vozidla před sebou svojí pravou částí naboural. Ve vozidle X jeli manželé, nikomu se nic nestalo. Řidič měl na místě prohlásit, že se chtěl otočit a že ho neviděl. Sepsali Záznam , podle kterého se jedno vozidlo otáčelo a druhé neubrzdilo a do prvního bouchlo. Večer jsme se synem online nehodu nahlásili na pojistovnu a chtěli využít plnění z doplňkového pojištění nezaviněné nehody. Ještě ten večer se syn dotazoval druhého účastníka nehody, zda již nehodu své pojišťovně nahlásil své pojišťovně , a ten mu sdělil, že nehodu musí nahlásit pouze syn, protože je viník ... Tak jsme při hlášení nehody uvedli, že druhá strana vinu nyní popírá. Dnes, synovi volala z pojišťovny nějaká paní, že pojišťovně ohlásil nehodu i druhý účastník a jako viníka označil našeho syna. To bych vše i chápal, to vše vychází z rozhodnutí vlády, že se nehody do 100 000 Kč nemusí hlásit policii a účastníci se dohodnout vždy nemusí. Rozumím i tomu, že se ani pojišťovny na viníkovi neshodnou, ale že pojišťovna vlastnímu klientovi oznámí, že ze Záznamu o nehodě se viník nedá jednoznačně určit a doporučí, aby nahlášení pojistné události z doplňkového pojištění nezaviněné nehody stáhl a požádal o hrazení opravy z havarijního pojištění a také počítal se snížením bonusu, mi připadá hodně za čarou! A to jim navíc vůbec nevadí, že se druhý účastník neobrací na svou pojišťovnu, ale přímo na pojišťovnu konkurenční! Vzhledem k tomu, že ze záznamu nehody jasně vyplývá, že se vozidlo na silnici otáčelo, a ze střetu vozidel je více než zřejmé že řidič tohoto vozidla ohrozil vozidlo za ním jedoucí (§24, resp. §21 zák. 361/2000Sb.), je podle mě viník více než zřejmý. Můžete nám prosím poradit a doporučit další postup, nebo pro nás ve věci něco udělat? Děkuji, s pozdravem,
do 12 hodins přílohami
Dobrý den, dotaz se týká dědictví. Paní X. měla dva syny a ještě za života odkázala dům jednomu z nich (Y), bez domluvy a vědomí druhého syna. V domě pak společně žila se synem P a jeho manželkou a dětmi. Vyrovnání s druhým bratrem mizivé. Po smrti paní X. zůstala hotovost, kterou syn (Y) spravuje a vyrovnání s bratrem nechystá. Lze obě tyto “křivdy” vyřešit? Jak "darovaný" dům, tak finance?
Bratr s manželkou a tetou jsou vlastníci nemovitosti.Já s matkou jsme se v dědickém řízení podílu zřekli v jeho prospěch.Matka má v chalupě břemeno na doživotí. Dnes chodí o dvou francouzských holích a syn jí nechce dát klíče od druhého vchodu,kudy to má blíž k dceři.Syn se o matku nestará. Pečující je dcera.Klíče od nemovitosti jí odmítá dát.
Dobry den, jsme rozvedeni. Mam ve sve peci syna. Jde mi o to, ze otec ho dava do druziny. Pokud ho nevyzvedava on, tak si napsal na papir kdo bude pripadne syna vyzvedavat. Napsal tam svou pritelkyni. Muze toto i bez meho souhlasu jako zakoneho zastupce? Muze si na papir o vyzvedavani ze skolniho zarizeni napsat koho chce aniz bych ja o tom vedela a odsouhlasila? Dekuji za odpoved.
do 12 hodin
Dobrý den, Žiji tři roky s přítelkyní, která má syna z původního vztahu. S bio otcem je to trochu těžší neboť se moc nemá k výchově syna ( kromě alimentů, které po něm ani nechceme). Biologický otec nás kontaktoval s tím ze se vzdá otcovství. Můžete nám prosím poradit jak dále postupovat, ideálně jestli existuje rychla cesta, chceme totiž vyrazit do zahraničí. Jaké jsou dle ČR legislativy postupy ?
do 12 hodin
Dobrý den. Před měsícem mi policista sdělil, že mi zemřel syn v Holandsku. Vyřídila jsem zpopelnění a měla by mi přijít urna. Teď jsem se ale dočetla v článku, že přijetím urny a zpopelněním na mě přejdou jeho dluhy. I kdyby nic jiného, měl exekuci za neplacení výživného na dceru. Přitom já se starám již 8 let o vnuka, protože ho měl původně v péči právě syn (měli děti rozdělené a matka ho nechtěla), ale pak u něj propukla schizofrenie a už se o něj nemohl starat. Byla jsem za lékařem, ale bylo mi řečeno, že pokud nespáchá pod vlivem nemoci trestný čin, nemohou ho bez jeho souhlasu zavřít do ústavu. Už tak je to pro mne těžké a teď mám řešit ještě toto. Dá se nějak zříct dědictví a přitom mít možnost převzít urnu a uložit ho v kolumbární schránce? Nebudu dělat žádný oficiální pohřeb. Předem děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ,s manželem se rozvádíme, máme si rozdělit peníze. Manžel mi chce z těchto peněz odečíst nájem za X let, který platil své matce, X 000,- Kč měsíčně, počítač, mobil a zdravou výživu. Já jsem pracovala na méně hodin, manžel na plný úvazek a k tomu provozuje vlastní bar. Má na toto všechno právo? Mnohokrát děkuji za odpověď.
Dobrý večer, potřebovala bych poradit ohledně bydlení. Před 5 lety když jsem byla rok u syna v Austrálii, tak má dcera se svým manželem kupovali dvougenerační dům. Ovšem neměli dost peněz, tak se s mým manželem domluvili, prodali náš byt a nás nastěhovali do jednoho bytu v domě. V současné době se dcera rozvádí a její manžel chce abych se odstěhovala Ovšem nechce mě vyplatit, protože nikde není psáno, že jsem spolumajitel, mám v domě jen trvalé bydliště. V příštích dnech odlétám na rok za synem do Austrálie a zeť odemne chce, abych mu každý měsíc posílala X - Kč. Proto bych potřebovala poradit zda mám nárok na vyplacení a zda mu.musim.platit tak vysoký nájem, když tu nebudu. Děkuji.
Dobrý den. S přítelem se chceme vzít a chceme oddělené jmeni manzelu., Před svatbou jsme koupili auto za X tis ( já do něj investovala Y tis.pritel XY tis.ale je psané na pritele) Je možné dát do společného jmění manželů pouze toto auto?
do 12 hodin
Dobrý den, v nefunkčním manželství bych ráda upravila finanční situaci. Zúžení SJM u nás úplně nejde (společný dům s manželem i s dospělým synem, navíc mám v domě provozovnu), ale podstatně víc pracuji i vydělávám. Stačí sepsat dohodu(a podepsat na Czech pointu), kolik kdo bude přispívat na společný účet na pokrytí nákladů na energie, jídlo...a že ostatní vydělané peníze si každý nechá výhradně pro svoji potřebu a že ani jeden z manželů nenese zodpovědnost za případné investice toho druhého? Bude to právně dostačující? Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, otec mého dospělého syna prodává dům, ve kterém má syn trvalý pobyt. Dům je zatížen hypotékou. Pokud se dům prodá, má syn nárok na nějaký podíl z prodeje domu? Není spoluvlastníkem domu, má v něm pouze trvalý pobyt. Děkuji.
do 12 hodin
Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně společného jmění manželů. Manžel i já jsme vlastníci koupeného bytu v době manželství. Byt byl od začátku veden jen na mě a několik let ještě před poznáním manžela jsem v něm žila. Dohodli jsme se, že vlastníkem budu pouze já případně náš syn. Lze tedy z vlastnictví tohoto bytu nějak manžela vymazat i když nejsme rozvedený? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, manžel měl včera jednání u notáře ohledně dědictví. Je závěť X/X druhý dědic a X/X manžel. Byt a chatu chtěli společně prodat a peníze rozdělit. Včera druhý dědic přišel s návrhem na vyplacení s čímž manžel souhlasil a navrhl splatnost X měsíců. Za chvíli jdou podepsat protokol k notářce. Myslím si správně, že dal X měsíců na to, aby si druhý zajistil finanční prostředky, které poukáže na účet manžela a až poté se stane vlastníkem nemovitostí (bude moci prodávat, pronajímat)? U notářky se to prý neřešilo a bojím se, aby on s nemovitostmi nemohl manipulovat ještě před výplatou. Co by měl zápis u notáře obsahovat, aby bylo jasné, že vlastníkem nemovitostí bude až po splacení závazku vůči mému manželovi? Bojím se, aby druhý dědic splátku neodkládal. Je přeci jeho věc, kdy se mu nemovitosti povede prodat a za kolik, nebo si je ponechá. Nebo je jedinou možností uplatnit "zástavní právo"? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, s manželem se chceme rozvádět, dohodli jsme se na nesporném rozvodu, manželé jsme rok a čtvrt, ale již přes půl roku spolu nežijeme. Na majetkovém vyrovnání jsme se dohodli bez problémů a děti nemáme. Chtěla bych se zeptat, jak postupovat a jaké dokumenty případně potřebuji zhotovit? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den. V době manželství má žena mému synovi zřídila pojištění se spořením.Po rozvodu jsem tam posílal peníze já z mého účtu.Před nedávnem synovi napsala,ať ji pošle plnou moc ,že to zruší. Peníze si však ponechala. Smlouvu jsem neviděl, ale ona je určitě disponent,ale potřeboval bych vědět, zda-li má na to odkupné právo, přez to ,že jsem to prokazatelně platil já. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Je možné, aby majitel velkostatkář prodal celou parcelu jinému i když věděl , že mi nový bezohledný majitel může koukat do mé chaty ze 2m ? Neexistuje v tomto případě předkupní právo ? Oba dva situaci znali !! Děkuji.
Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.
do 12 hodin