Je možné, že si vůbec předvolání nevyzvedl

Právní poradna>Všechny dotazy>Je možné, že si vůbec předvolání nevyzvedl>
Dotaz
Dobrý den, včera jsem se dostavila jako svědek k hlavnímu líčení a bylo mi sděleno, že se musí odročit z důvodu, že obžalovanému nebylo včas doručeno předvolání, ale já jsem o něm věděla už měsíc. Je možné, že si vůbec předvolání nevyzvedl? A kolikrát se může jednání ještě odročit? Děkuji
Odpověď od:
Mgr. Vít Michel
Advokát
obecně den hlavního líčení stanoví předseda senátu tak, aby obžalovaný od doručení předvolání, státní zástupce a obhájce od vyrozumění měli alespoň lhůtu pěti pracovních dnů k přípravě. U ostatních osob, které se k hlavnímu líčení předvolávají nebo o něm vyrozumívají, je třeba zachovat zpravidla alespoň třídenní lhůtu. Bohužel dle ust. § 64 odst. 5 písm. a) trestního řádu je potřeba doručit předvolání k hlavnímu líčení obžalovanému do vlastních rukou, jiné doručení, či tzv. fikce doručení je zde zcela vyloučena. Obvykle se stává, že obžalovaný se vyhýbá přejímání pošty, nezdržuje se na žádné známé adrese a pak dochází k situacím, kdy je po těchto osobách vyhlášeno pátrání právě za účelem doručení nezbytných písemností. Kolikrát se jednání odročí, je čistě na úvaze soudce, který řízení vede. Soudce Vás však měl odvolat dříve, ať nevážíte zbytečnou cestu k soudu. Na příštím jednání můžete zkusit uplatit Vaše náklady jako svědečné i za předcházející zrušené jednání (např. cestovné na soud apod.).

Předchozí dotaz

Mohu tedy dlužníkovi vystavit kvitanci pouze ke konkrétním závazkům

Dobrý den, nevím, zda má dlužník nárok na jakési „generální“ potvrzení o úhradě všech závazků, ze vzorů kvitancí jsem pochopil, že se vyjadřují vždy ke konkrétní půjčce/závazku. Mohu tedy dlužníkovi vystavit kvitanci pouze ke konkrétním závazkům (směnka z data..., půjčka z data...)? Nebo má dlužník nárok na větu ve smyslu, že už mi nic nedluží, prosím? Měla by být kvitance ve 2 vyhotoveních (jedno bych si ponechal)?

Další dotaz

Lze podat výpověď bez dodržení výpovědní doby

Dobrý den, v nynější práci začaly být problémy, které se dotýkají mé psychiky a z toho důvodu budu muset zaměstnání opustit. Lze podat výpověď bez dodržení výpovědní doby? Jak postupovat, pokud dám výpověď, abych nemusela dodržet výpovědní lhůtu a mohla zrovna nastoupit do jiného zaměstnání?
Mgr. Vít Michel
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dnes jsem nalila nezletilé víno, obsah alkoholu 8,5%. Jednalo se o nastrčenou slečnu ČOI. Slečny jsem se pouze zeptala, zda je skutečně 18ti letá, občanku jsem si nakonec nevyžádala. Jednalo se o první pochybení. Další body kontroly byly v pořádku, jaká mně hrozí pokuta? Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, prosím potřebovala bych vědět, jestli dnes již mohou policisté mít mimořádný příjem? Jednalo by se pravděpodobně o mimořádný přivýdělek. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, zemřel nám strýc, který byl bezdětný, posledních pár let se stýkal s paní, ale nesdíleli společnou domácnost, každý žil v jiném městě. Oslovila mě nemocnice, že jako synovec (moje matka je švagrová uvedeného strýce) mám vyzvednout osobní věci a stát se vystavitelem pohřbu a dalšího řízení. Telefonoval jsem se synem paní, která se se strýcem stýkala, že si od nich vyzvednu zbytek osobních věcí strýce, ten ale úplně otočil, že nemusím jezdit, že díky tomu, že se jeho maminka stýkala se strýcem déle než 3 roky, mají nárok na dědictví a vše zařídí (původní jeho informace byla, že si mám pro vše přijet). Prosím o sdělení, zda mají nárok jednat jako nejbližší příbuzní , když nežili ve společné domácnosti, a dále jednat v otázce dědictví. My máme v bytě strýce oblečení, prý nás tam pustí jen za přítomnosti policie ČR (slova syna uvedené paní).
do 12 hodin
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak se prodlužuje zkušební doba. Pracuji v nepravidelnem režimu. Zkušební doba měla uplynout 30.4.,ale byla jsem nemocná. Jednalo se o 10 kalendářnich dní, z toho 5 bylo pracovních. Kdy tedy zkušební doba skončí?
do 12 hodin
Dobrý den. K mé situaci. Zaměstnavatel by se mnou chtěl rozvázat pracovní poměr, neboť pro mě nevidí již další využití ve firmě, potažmo má pracovní pozice se bude rušit a není pro mne ve firmě alternativa. Není problém v tom, že chtějí rozvázat pracovní poměr, to jsem chtěl do budoucna i já sám, protože jsem se kvůli nátlaku nového vedení již necítil komfortně a byl jsem psychicky na dně. Co mne tedy zajímá... Ještě tento pátek se mnou chtějí vyřešit podpis smlouvy o ukončení pracovního poměru. Chtějí mé rozhodnutí právě v ten pátek, tudíž se bojím, že mne nenechají smlouvu probrat s právníkem a mohli by utvářet nějaký nátlak. Mám v této chvíli popřípadě právo na nahrávání celého tohoto jednání, abych měl jistotu rozumného a lidského jednání ze strany zaměstnavatele? Nebo zde s "obranou slabšího v tomto sporu" nepochodím?
Podal jsem výpověď. Byla odeslána 31.5. poštou. Zaměstnavateli byla doručena 2.6.. Slyšel jsem dva výklady výpovědní lhůty. Jedna od 1.6. (dle data odeslání), od 1.7. (dle data doručení). Která je správná.
Dobrý den, prosím o sdělení, zda zaměstnavatel má povinnost u svých pracovníků/zaměstnanců pracujících na dohodu o provedení práce evidovat začátky a konce směn (jak tomu je u zaměstnanců v pracovním poměru), nebo zda stačí, aby u "dohodářů" evidoval "pouze" počet odpracovaných hodin nějakého časovéhp úseku, např. během jednoho dne nebo během 1 kalendářního měsíce. Stanovisko prosím odůvodnit.
do 12 hodin
Dobrý den, ukázalo se, že můj praděda (zemřel cca před 33 lety) vlastní pozemek, který nebyl součástí dědictví, protože se o něm nevědělo. Přímí potomci již nežijí. Žijí tři vnoučata majitele. Jak lze řešit tuto situaci, kam a jak podat žádost o dědické řízení, a kolik by celý ten proces stál? Hodnota pozemků je cca 30 tis. Děkuji za odpověď
Dobrý den, měl bych dotaz. půl roku jsem bydlel s kamarádem v bytě (podnájem) Neměl jsem s ním nic podepsané a bydlel tam vesměs zadarmo. Teď mi skončila nájemní smlouva a již nebydlíme spolu. chci se zeptat jde nějakým způsobem požadovat po něm dodatečnou úhradu nájmu? Stylem 50/50 i když jsem s ním nic neměl podepsané? popř jak postupovat?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je ještě možné se vyhnout dalšímu soudnímu jednání po tom, co jsme podali odpor proti platebnímu příkazu? Manžel byl předvolán před soud po podání odporu, prý hrozí, že jednání postoupí ke krajskému soudu. Myslíme si, že dluh byl promlčen, ale bohužel nemáme žádné podklady. Nevím, zda jsem srozumitelná.
Dobrý den, u soudu proběhla zatím tři jednání. Mezi 1. a 2. jednání byla koncentrace. Na 2. jednání soudce navrhl protistraně doplnění důkazů podle §118a, lhůtu neuvedl. Na 3. jednání žádný důkaz nedodala a ani se o tom nejednalo. Znamená to, že oni lhůtu propásli?
Dobrý den, na začátku protokolu o jednání je napsáno:"Na počátku soud konstatuje, že podle §40 odst. 2 o.s.ř. bude o průběhu jednání současně s pořízením zvuk. záznamu sepsán protokol." Soudce to však neříkal. Je to OK jen napsaný? N.
na konci června jsem si založila datovou schránku FO. Pak mi ale přišel dopis od soudu poštou, celý měsíc jsem byla v zahraničí. Pravděpodobně se jedná o rozsudek ve věci TŘ, kde jsem zúčastněnou osobou, soudní jednání bylo v červnu, nebyla jsem předvolána a jednání se neúčastnila, přišlo mi předtím vyrozumění a usnesení.
do 12 hodin
Dobrý den, měl bych dotaz. Půl roku jsem bydlel s kamarádem v bytě (podnájem). Neměl jsem s ním nic podepsané a bydlel tam vesměs zadarmo. Teď mi skončila nájemní smlouva a již nebydlíme spolu. chci se zeptat jde nějakým způsobem požadovat po něm dodatečnou úhradu nájmu? Stylem 50/50 i když jsem s ním nic neměl podepsané? popř jak postupovat?
Dobrý den, jak mohu odstoupit od smlouvy o výkonu funkce jednatele, pokud ještě nejsem zapsaná v obchodním rejstříku? Našla jsem info o 1 měsíci od doručení valné hromadě/společníkovi. Děkuji
Doporučené psaní standart mezi fyzickou a právnickou osobou. Pokud právnická osoba nevyzvedne takový dopis a přijde zpět odesílateli, považuje se za doručený?
Dobrý den, řeším problém s hrobem. (2 rodiny, které mají nevlastní příbuzenský vztah) Nájemní smlouva je na jednoho nájemce, který se mnou odmítá komunikovat. Bylo mi sděleno, že nájem má na rok a pak ho prodá. Nabídla jsem odkup, ale bez odezvy. Chtěla bych se zeptat, je nějaká možnost být připsána na nájemní smlouvu, když prokáži, že ostatky jsou moji přímí příbuzní? Děkuji,
do 12 hodin
Byla mi doručena pohledávka ze strany fitness centra za členské poplatky, za dceru jsem však podepisoval pouze časově omezený vstup. V přeposlané smlouvě však figuruje můj podpis, ale nejsou uvedeny žádné osobní doklady (OP, r.č.), nesedí adresa, email a nevlastním kopii smlouvy. Domnívám se, že se jedná o klamnou praktiku. Co je zásadní pro doložení platnosti smlouvy, jaké nezbytnosti musí obsahovat? Díky!
Dobrý den,jako osvc jsem v insolvenci, prihlasky do insol.zkoncili.Prihlasil se i pronajimatel mé kanceláře.Jsem v prodleni a dle smlouvy za 2 mesice neplaceni mi ukoncili smlouvu. Ve smlouve je: Pravni učinky odstoupeni nastavaji dnem doručení. Jaká je doba na vyklizeni kanceláře?Napsali mi 15dnu.
do 12 hodin
Dobý den, musím sousedovi umožnit vstu na svůj pozemek ? Jedná se o opravu jeho hospodářské budovy. Chci po něm at o to poprosí ? NIc vice nepožaduji je to špatné ,aby někdo poprosil ,když chce na mém pozemku setrvat nejméně 3 hodiny?
do 12 hodin
Jak si vysvětlit právní fomulaci - ....kdy absentuje subjektivní stránka jednání XY, nelze jmenovaného postihnout pro přečin křivého obvinění dle par. 345tr.zák. . Děkuji
Po telefonu jsem objednala sluchátka. Pak jsem zjistila, že se dají koupit o 800 Kč levněji a asi po hodině jsem objednávku chtěla zrušit. Už jsem se nedovolala, telefon vytípli. Adresa ani e-mail není, nelze kontaktovat ani dopravní společnost, adresu ani jiný kontakt na www stránkách není. Platba má být při doručení. Jak odstoupím od smlouvy, když to nemohu nikomu předat ani sdělit?
V roce 2021 jsem zdědila nemovitost po sestře. V roce 2022 jsem nemovitosti prodala. Dotazem na finančním úřadě mě bylo sděleno, že nebudu platit daň z příjmu, jelikož to bylo dědictví po sestře. Prosím o sdělení, zda tato informace byla správná, nerada bych měla nějaké potíže.
Dobrý den, při objednávce na e-shopu jsem omylem zadala špatné tel. číslo. Balíček jsem zaplatila online. Majitel telefonního čísla pak přes link v sms změnil místo doručení k němu domů a nechal si ho. Hodnota byla přes 5tisíc. Znám jeho jméno a telefon. Jaký je ideální další postup, pokud nereaguje na sms ani telefon? Připadá mi, že si vlastně vědomě přivlastnil mou věc (i když mou blbostí). Děkuji, s pozdravem
do 12 hodin
Dobrý den, pro dlouhodobé spory se zaměstnavatelem jsem se rozhodla k XXX podat výpověď. Od zítřejšího dne bude také práce neschopná, jelikož mám vážné zdravotní potíže. K dnešnímu dni mi skončilo ošetřování na nezletilou dceru, takže mi nemoc navazuje a dnes nebo nejpozději zítra chci odeslat poštou výpověď. Budeme - li předpokládat, že neschopenka bude doručena mému zaměstnavateli do datové schránky zítra v ranních hodinách, ale kolegyně, která obsluhuje datové schránky nebude v práci. Jakým způsobem jsem povinna oznámit zaměstnavateli, že jsem práce neschopná? Dále by mne zajímalo, zda má nějakou rozhodující roli, zda obdrží nejprve neschopenku a posléze výpověď, nebo zda může být doručeno obojí zároveň a zda to pro mě skýtá nějaké výhody, to znamená nějakou ochrannou lhůtu vzhledem k nemoci? Moc Vám děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Prodej garáže, kupující požadoval vlastní KS, my s jejím zněním nesouhlasili, jednání kup. nám nevyhovovalo a prodej jsme si rozmysleli, aniž bychom sdělili důvody, jen, že ukončujeme jednání o prodeji. Přišla nám -odkaz na § 1729 zák.č. 89/2012Sb. výzva k úhradě X na b.ú za škodu, která měla údajně vzniknout naším jednáním. Jak se lze bránit?