Řidič, který nehodu způsobil neměl řidičské oprávnění a měl alkohol v krvi

Právní poradna>Všechny dotazy>Řidič, který nehodu způsobil neměl řidičské oprávnění a měl alkohol v krvi>
Dotaz
Dobrý den, manžela nedávno nabourali a auto je na odpis. Řidič, který nehodu způsobil neměl řidičské oprávnění a měl alkohol v krvi. Chtěla bychom se zeptat zda pojišťovna musí uhradit manželovi náklady spojené s odtahovou službou a dále zda nějak zohlední při platbě pojistné události i plně natankovanou nádrž a dálniční známku. Děkuji
Odpověď od:
JUDr. Milan Palásek, Ph.D.
Advokát
Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. V souladu s § 2952 občanského zákoníku se v případě škodní události hradí skutečná škoda a to, co poškozenému ušlo (ušlý zisk). S ohledem na toto ustanovení se hradí vždy veškerá majetková újma, přičemž náklady na odtah vozidla se hradí v rámci pojištění zcela běžně, tento nárok lze tedy bez dalšího uplatnit u pojišťovny vozidla, které řídil viník (popř. u České kanceláře pojistitelů, pokud vozidlo nebylo pojištěno). Pokud měl tedy manžel prokazatelně plnou nádrž paliva a platné dálniční oprávnění, přičemž došlo k úplnému zničení motorového vozidla, je dle mého právního názoru v souladu s principem úplné náhrady škody možné uplatit vůči pojišťovně i nárok na náhradu nákladů za dálniční známku a za palivo, jelikož se jedná o vznik majetkové újmy. Výše uvedené bude však nutné prokázat zejména dokladem o čerpání paliva a dokladem o zakoupení dálniční známky. U dálniční známky se navíc bude hradit dle mého názoru poměrná část pořizovací ceny v poměru nevyužité doby její platnosti. S pozdravem JUDr. Milan Palásek, Ph.D.

Předchozí dotaz

vodo topenář mi dělal bez smlouvy

Dobrý den, mám 2 separátní dotazy. 1. vodo topenář mi dělal bez smlouvy (tzn. nic jsem nikde nepodepsala) rozvody v domě. Cenu teď nakonec navýšil a já s ní nesouhlasím. Jak s ním mohu manipulovat? 2. webová agentura mi udělala návrh webu na shoptet , smlouva také neexistuje. Existují emaily ve kterých ohledně projektu komunikujeme. Jejich přístup se mi nelíbil. Projekt protahovali a bylo víc úprav než jsem chtěla. Nemám problém zaplatit, ale cena neodpovídá mým představám. Chtějí se soudně vypořádat...

Další dotaz

Co dělat, pokud se do nemovitosti bratr se svou matkou a otcem nastěhují bez našeho souhlasu a nebo zamezí nám tam přístup.

Dobrý den, v září by měla rozdělená nemovitost - rodinný dům na půl. Půlku vlastní moje žena a půlku její nevlastní nezletilý bratr zastoupený jeho matkou. Co dělat, pokud se tam bratr se svou matkou a "nevlastním" otcem nastěhují bez našeho souhlasu a nebo zamezí nám tam přístup. Kdo má do nemovitosti oprávněný přístup? Bojíme se , že je odtamtud pak již nikdo nevystěhuje, protože doposud žijí v městském přiděleném bytě a obáváme se poničení nemovitosti.
JUDr. Milan Palásek, Ph.D.
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, pracuji v domově pro seniory v přímé obslužné péči, jsem 3 měsíce po totální hysterektomii, na mimořádné preventivní prohlídce mám tento zaver: bez zvedání těžkých břemen. Při práci s imobilni klientem spolupracovat s druhou osobou, dočasně. Poté bez omezení. Čemuž se tak děje. Prý jsem práce nezpůsobila' a chtějí mě dočasně preradit na úklid pokud to neprijmu může dojít k výpovědi. Nemyslím si že tento lékařský závěr značí nezpusobilost vykonávat danou práci. Mají na to právo? Děkuji za informace.
do 12 hodin
Dobrý den. Jsem rozvedená a bydlím v rodinném domě s bývalým manželem.Oba jsme vlastníci nemovitosti. Oba máme 2+1. Bývalý manžel žije ve svém bytě asi 5 let s přítelkyní. Kdyby se s ním něco stalo má jeho přítelkyně nějaký nárok na dědictví ? Spolu s bývalým manželem máme 3 děti.
do 12 hodin
Pokud je mezi manželi uzavřená predmanzelska smlouva, kdo dedi majetek v případě úmrtí jedno z manželů?
do 12 hodin
Dobrý den, vdaná jsem 29let. Vztah manžela (je jedináček, otec již nežije) se svou matkou asi tak: zavolá jí 2x ročně, když jede na sraz třídy (1x za 2-3 roky) staví se u ní. Matka - bez většího zájmu o naši rodinu. Neléčená alkoholička. Nyní nesamostatná, na lůžku v ústavu. Manžel má tetu (sestra jeho matky) a bratrance. Teta (i bratranec) se o matku manžela starala více, bydlí blíže. Manžel byl s tetou (s ní dobré vztahy) v ústavu za svou matkou. Matka bydlí v garsonce, kam se už nevrátí. Na dotaz, co bude s bytem, nedostal odpověď ani od matky (mluvila z cesty), ani od tety(vyhýbala se odpovědi). Má podezření, že matka garsonku již nemá, má ji bratrance. Může manžela matka vydědit, aniž by to věděl? Co když ji darovala? Může získat manžel garsonku zpět? Nebo alespoň nějaké vyplacení? Co má dělat?
Manžel si koupil z spoření (spořeno z manželova účtu za doby našeho manželství) bez mého vědomí motorku za 180 tis. Moto pořízeno na firmu mého otce, asi je nyní majetkem firmy. Jak právně situaci řešit vzhledem k tomu, že mám dle mého nárok na polovinu naspořené částky, na které jsem se výrazně podílela? Možnost donutit manžela k prodeji?
do 12 hodin
Bývalí manželé (rozvedeni 10/2019) mají společné členství manželů v bytovém družstvu. SJM nebylo vypořádáno. Mohou místo vypořádání SJM převést jejich družstevní podíl na dceru (pomocí Smlouvy o převodu druž. podílu)?
Manžel se švagrem se po prodeji ostatního z dědictví dohodli na os.užívání zbývajících 2 ks aut cca stejné hodnoty pro každého,snad písemně. Nyní švagr náhle zemřel a manžel chce své auto přepsat na DI na svého syna nebo kupce.Lze to?Co má v této situaci udělat?Děkuji
Manžel podniká v budově, kterou nyní přestavujeme. Budeme je znovu zapisovat do katastru. Máme dvě děti a tuto budovu bychom chtěli napsat na ně, ale manžel v budově chce dále podnikat. Musí platit nájem dětem?
Dobrý den, mám uzavřeno pojištění na nemovitost, včetně povodní. Nyní jsem v povodňových mapách zjistila, že je nemovitost chybně zakreslena. Ačkoliv by měla být nemovitost v riziku 3., je nyní dle chybné mapy v riziku 1. Pokud by došlo k povodním, bude pojišťovna plnit, nebo mi odbyde s tím, že pojistka byla chybně uzavřena ? Kdo nese odpovědnost ? Děkuji
do 12 hodin
Prosím o radu, máme s manželem nemovitost na hypotéku ve SJM a manžel chce nemovitost napsat pouze na mne (manželku). Z předchozího manželství má dvě děti, které o něj nejeví zájem, tak chce předejít, aby po mne děti nechtěli peníze za dům, který jsme si sami vybudovali. Sepsal s ověřeným podpisem darovací smlouvu, bude nám to stačit? Děkuji.
do 12 hodin
Dobrý den, V roce 2011 se manžel rozvedl se svou 1. ženou, vyplatil ji z bytu částkou ve stejné výši jako byla cena bytu a vzal si na to úvěr. Začali jsme spolu žít a společně splácet úvěr, v roce 2012 jsme spolu koupili byt na úvěr (byt psán na oba a úvěr také). 2013 byla svatba a v roce 2016 jsme úvěry sloučili. Dluh splácen společně, jeden byt psán na oba, druhý stále jen na manžela. Plat jsem měla slušný a ze společných peněz jsme platili také život jeho syna ve střídavé péči. Máme spolu nyní syna a chci se rozvést. Mam v tomto případě nárok stále pouze na jednu polovinu bytu, který je psán na oba nebo společným splácením i na polovinu druhého, který je psán pouze na manžela? Děkuji za odpověď
Dobrý den,po pracovním úrazu pobírám rentu jako náhradu za ztrátu na výdělku. Každý měsíc posílám pojišťovně, doporučeně, výplatnici ze současného zaměstnání jako podklad pro výpočet renty. Mám nárok na proplacení poštovních poplatků za doporučené psaní??? Děkuji.
Dobrý den, soused neoprávněně vstoupil na můj pozemek, kde uřízl a odcizil kmen stromu švěstky. Souseda jsem požádal o vysvětlení celé situace a náhradu škody. Ani jsem nečekal, že vše přizná... Překvapilo mě proto, když došel do garáže pro odcizený kus dřeva a hodil mi ho zpět přes plot, přičemž mi nadával a urážel. Do rozhovoru se s invektivy přidala i sousedova žena. Mimo jiné urazili mou rodinu a zpochybnili mé vzdělání. Z celé situace mám pořízený 10min zvukový záznam.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vlastnictví manželů. Před manželstvím jsem koupila rodinný dům, který jsem měla ve svém vlastnictví a jsem zapsaná na katastru nemovitostí. O několik let později jsem se vdala a s manželem jsme začali dům opravovat. Museli jsme i refinancovat hypotéku, ve které je manžel uveden jako hlavní ručitel, z důvodu mojí mateřské dovolené. Chtěla bych se zeptat zda i nadále je dům v mém vlastnictví, když jsem ho nabyla před manželstvím a nebo už se stal společným majetkem manželů?
Dobrý den vloni jsem se vdala a s manželem jsme sepsali předmanželskou smlouvu.Manžel vlastní dům ve kterém bydlíme.V případě rozvodu je mi vše jasné ale jak to je v případě manželova úmrtí? Každý máme z předešlého manželství dvě děti a já bych nerada zůstala bez střechy nad hlavou.
do 12 hodin
Dobry den Platím vyživné zletilé dceři i 16 leté dceři , býv. manželovi měsíčně. Při rozvodu jsme se dohodli, že na mimořádné výdaje budem přispívat 1/2, býv. manžel má dcery v plné péči a s dcerami se vůbec nestýkám protože nechtějí. Jsem povinna platit mimořádné výdaje? Býv. manžel je po mě chce, na učebnice, koleje vysoké a střední školy našich dcer. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Tchyně mně, mému synovi a manželovi umožnila v r. 2010 bydlení na své chatě. Po několika letech v r.2019 chatu darovala druhému synovi a ten udělal manželovi věcné břemeno po smrti Tchyně (2020). Manžel v 11/2021 zemřel. A švagr se mně a syna snaží do 15 dnů vystěhovat a na obecní úřad podal návrh na zrušení trvalého pobytu. Jaké mám možnosti. Vše bylo bez smluv pouze ústně.
Dobrý den. Pracuji v potravinách a při vybalovani zboží jsem na zem odložila věc, na které uklouzl zákazník a poranil si ruku. Má ji naraženou. Zaměstnavatel ma pojistku, přesto prosím o informaci, zda po mně zaměstnavatel, pojišťovna,nebo pán nebude něco vymáhat. Děkuji
Dobrý den. Vážení, jsme manželé vyššího věku, vlastníme rod . domek a chtěli bychom darovat vnukovi , ktrerý je momentalně mimo republiku.Máme dceru,která o nás nejeví zájem už šest let nejsme v kontaktu.Prosím, ,jaké by bylo nejlepší řešení tento domek na vnuka přepsat bez jakych koliv poplatků. Prosím ,stačí darovací smlouva nebo je nějaké jiné řešení o kterém nevíme?
Hezký večer, mám dotaz jsem vlastníkem domů, žila jsem s manželem 7 let společně jsme dům zvelebily cca, 250 tisíci, rozvedly jsme se manžel se nechce domluvit na sjm že bych mu polovinu vyplatila chce to dát k soudu, já dům prodávám má právo chtít větší obnos peněz z prodejní ceny?
do 12 hodin
Dobrý den. Před 3 roky jsem prodal motocykl s plnou mocí kupujícímu k přepisu. Kupující však motocykl nepřepsal a prodal ho dál člověku, který si motocykl rozebral na náhradní díly. Kupní smlouvu mám, s pojišťovnou už jsem to vyřešil, pojištovně stačila naskenovaná kupní smlouva. V registru jsem, ale stále vedený jako majitel. Jak vyřešit soudně? Děkuji
Dobrý den, pokud spolu manželé od data "xy" prokazatelně nebydlí, jak bude při rozvodu naloženo s jejich SJM právě od data rozluky po rozsudek o vypořádání SJM (míněno finance, účty, příjmy, výdaje atp.). Lze utrácet či spíše šetřit? Budou soudem vyhodnoceny příjmy a výdaje na účtech a kreditní položky (nadbytek) na účtu "majetnějšího" manžela rozděleny 1/2? Manželství je bezdětné. Jak je to prosím s vypořádáním hypotéky jednoho z manželů, kterou tento nabyl v době před vznikem manželství (výhradně na jeho nemovitost, jejíž je jediným majitelem), ale byla částečně splácena v době manželství, tedy ze SJM, kdy do rodinného rozpočtu přispíval i druhý manžel. Má v době SJM "přispívající" manžel při soudním vypořádání SJM nárok na 1/2 hypotečních vkladů za období manželství?
Dobry den mam prosím dotaz manžel bydlí se mnou v byte nájemním smlouva je na mě manzel tam neni uveden a nema zde trvaly pobyt je mozne ho hned vystehovat a jeste si tam nastehoval dospeleho syna manzel ani jeho syn neprispivaji na domacnost ani korunu ja platim vse prosim o radu
Dobrý den, po 16-ti letém společném soužití jsme se s manželem vzali. Každý jsme měli svůj vlastní účet a tak to zůstává i v manželství. Bydlíme v rodinném domě, který si manžel koupil, ještě před naším spolužitím. Vlastní ještě další nemovitosti. Z předchozích manželství má 3 dospělé děti, já dvě. Zajímalo by mne, jak by se postupovalo v případě dědictví ze zákona, jestli by do dědického řízení byly zahrnuty i finance toho druhého a jak by se dělil nemovitý majetek. Předem děkuji.
Dobrý den, Měla jsem menší nehodu s autem. Viník jsem já. Při sepisování jsem zjistila, že mám propadly řidičák. Může se pojišťovna ppo mě něco chtít?
Dobrý den, rozhodla jsem se odejít od manžela a ústně jsme se dohodli na tom, že mu dám svou polovinu domu s pozemkem a další nemovitosti s tím že mi slíbil že tyto nemovitosti přenechá dětem. Bohužel situace je jiná . Manžel se odstěhoval do zahraničí se svou přítelkyní a svým dětem nepřenechal nic a ani do budoucna tak nechce učinit . Dcera se musela vystěhovat z domu a manžel teď dům pronajímá dům cizím lidem. Mohu požadovat vrácení daru?
do 12 hodin
Dobrý den, manžel si počátkem roku našel přítelkyni, se kterou se i intimně stýkal. Nyní mi tvrdí, že jsou pouze kamarádi a nemá zájem se se mnou rozvádět. Já mu však nevěřím a chtěla by jsem manželství ukončit. Máme již zletilé dítě a rodinný dům, ve kterém se synem bydlíme. Dům je psaný na na mě a na manžela. Manžel odejít nechce. Chtěla jsem se zeptat, jak by to bylo s majetkem, zda by se se mnou musel manžel finančně vypořádat a v jaké procentuální výši. A hlavně jestli to že manžel měl v nedávné době milenku, se kterou jak tvrdí, je nyní jen kamarád je dostatečný důvod k rozvodu.
Dobrý den, mám dceru 6 měsíců a nechci, aby se stýskala s mou tchýní. Tchýně ke mě nemá dobrý vztah a o mou dceru se nezajimala až doteď, kdy si vyžaduje, aby ji manžel vozil k ní domů. Může si tchýně zažádat o styk s mojí dcerou soudně nebo co vše může podniknout pro to, aby ji mohla vídat? Dá se právně z mojí strany zakázat styk, popřípadě z jakého důvodu? Mohl by byt duvod výhružky nebo urážky z její strany, strany její dcery a sestry? Jsem z toho psychicky na dne. Nebo dá se upravit styk na určité dny a za přítomnosti manžela, mě nebo sociální pracovnice (asistovaný styk za pomoci pracovnice OSPOD)? Co je reálné reseni a jak to v takových případech chodí? Předem děkuji za odpověď.
do 6 hodin
Dobrý den, Kupujeme s manželem nemovitost. Většinou platí on z vlastních zdrojů, zbytek platíme z půjčky kde jsem spoludluznikem. Advokát realitky chce aby jsem podepsala souhlas že nemovitost bude ve výlučné vlastnictví manžela. Vypadá mi to divně, když jsme spoludluzniky. Děkuji
do 12 hodin
Jsme manželé 10 roků, Bydlíme zatím stále na společné stejné adrese a chtěli bychom řešit náš rozvod jako "nesporný rozvod". Je možné uvést u obou stejnou adresu i když jako "manželé" spolu již nežijeme?
S manželem jsme před sńatkem uzavřeli před manželskou smlouvu spočívající v režimu oddělených jmění. Manžel zemřel,dědictví bylo vypořádáno. Má nárok jeho dcera z předcházejícího manželství nárok v nějaké linii po mně. Děkuji
Byl jsem dlouhodobě v zahranici a Platil jsem si cestovni pojisteni .V roce 2014 jsem nezaplatit za mesic. VZP však po mě zada uhradu za cely rok 2014+penale z duvodu přerušení continuity.Má na to opravneny narok?
do 12 hodin
Dobrý den, v noci z pátku na sobotu jsem byl napaden neznámým pachatelem před vchodem do diskotéky. S útočníkem jsem se pohadal, bohužel si nepamatuji kvůli čemu, což ho vyprovokovalo a udeřil mě 2x pěstí do obličeje, způsobil mi zlomeninu nosu a uštípnul mi kus zubu. Jelikož jsem byl pod vlivem alkoholu, nepamatuji si kvůli čemu hádka vznikla. Útočníka sice neznám ale vím jak vypadal. Jakou roli bude při podání trestního oznámení hrát to, že jsem byl pod vlivem alkoholu a jakou roli to bude hrát u vyplacení úrazového pojištění?
do 12 hodin
Manžel podal žádost o rozvod, kterou jsme ale stáhli. Jeho právní zástupkyně napsala, že falšuji jeho podpisy. Přitom to není pravda a ví to i manžel. Navíc bych si nedovolila otevřít jeho doporučený dopis, jako to udělal on a mně ho vůbec nepředal. Co mám dělat?
Stal jsem se svědkem ťukance na parkovišti. Podal jsem přes datovou schránku oznámení na PČR, kde jsem popsal, co jsem viděl a hlavně jsem zmínil, že jsem neměl přímou viditelnost na místo nárazu (myšleno konkrétní místo na voze). Bohužel, v dalším textu jsem použil termín "řidička, která způsobila poškození". Správně by mělo být uvedeno "teoreticky způsobila", neboť vozidlo mohlo být poškozeno již před nehodou. Volal mi policista, že mě může řidička žalovat za křivé obvinění. Je to pravda, nebo by muselo první dojít k mému předvolání a oficiálnímu podání svědectví, kde bych opět udělal stejnou chybu a označil ji stejným způsobem? Mohu se nějak bránit, podat preventivně opravné svědectví nebo něco? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, zajímalo by mě právní řešení hypotetické situace. Manžel A je majitelem bytu, manžel B zakáže rodičům manžela A vstup do bytu s tvrzením, že je to jeho domov a že si to nepřeje. Děkuji
Dobrý den, existuje možnost u vypořádání manželů při rozvodu, aby oboum manželům po rozvodu zůstal i nadále podíl u družstevního bytu na dobu neurčitou. Ani jeden z manželů nemá na vyrovnání toho druhého, přičemž jeden bude byt dál obývat a druhý o podíl nechce přijít. Děkuji
Dobrý den, OSSZ rozhodla o vzniku invalidity manžela, poté byla dokumentace postoupena na ČSSZ Praha. Pak bohužel manžel zemřel a pojišťovna ČPP odmítá vyplatit invaliditu, neboť tvrdí, že riziko invalidity zaniká během pojistné doby úmrtím pojištěného. Jak je možné, když o invaliditě bylo rozhodnuto ještě za života manžela? Proč nebyly vyplaceny tedy aspoň ty dva měsíce. Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné sepsat smlouvu na zúžení společného jmění manželů, v případě, že ja podnikám a chtěla bych, aby se manzel vzdal nároku na zisk me soukromé zubní ordinace. Jsem OSVČ. Manzel říkal, ze mi papíry podepíše. Děkuji Tišťanová
Zdědila jsem 1/4 nemovitosti. Další 1/8 jsem koupila za trvání manželství, ale smlouvou jen na mé jméno, v Katastru nemovitostí jsem uvedena jako majitelka 3/8. Zbývajících 5/8 jsme pak koupili s manželem společně do SJM. Domnívám se, že i ta 1/8 je v SJM, i když tak není zapsaná v katastru. Ráda bych, aby manžel i v katastru vlastnil 1/2. Jak to provést? Mám mu darovat Darovací smlouvou (ověřené podpisy) polovinu z mých 3/8? Přestože je 1/16 jeho (v SJM), i když nezapsaná? Zápis pak bude, že 5/8 je SJM a 3/16 já a 3/16 manžel. Ale to není tak úplně pravda, protože 1/16 je jeho v SJM, i když není zapsaná v katastru. Správně by mělo být - 3/4 v SJM a 1/8 moje a 1/8 manžela v podílovém vlastnictví. Ale jak to zařídit? Nakonec to asi bude jedno, jak to bude zapsané, ale ráda bych, aby to bylo po právní stránce správně. Děkuji.
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli můžou být v zastupitelstvu obce manželé. Dekuji
Dobrý den, v létě letošního roku jsem podala Návrh na rozvod manželství, jako navrhovatelka. Po 30 letec manželství. Od manžela jsem se odstěhovala již před nejakou dobou. Manžel nijak nereagoval, neprojevil žádnou reakci. Děti máme již dospělé a z domu. Od soudu přišlo již předvolání k rozvodu. Po jeho obdržení manžel psal SMS, že by chtěl abych se vrátila zpět. Já na rozvodu trvám. Nyní však mám pochybnost, zda budeme rozvedeni, když zatím nemáme dohodu o vypořádání majetku. Máme dost velký majetek a jistě dohoda nebude jednoduchá. Nevím jak manžel u rozvodu, zda se bude chtít rozvést, nejedná se o rozvod dohodou. Můžete poradit?
Dobrý den, máme s manželem byt, v němž nebydlíme, ve společném jmění manželů. Po vzájemné domluvě bych chtěla společné jmění manželů zrušit a spoluvlastníky bytu by se stali můj manžel a náš dospělý syn. Já bych nebyla vlastníkem. Děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Dobrý večer, prosím o radu jak postupovat manžel zapřel v děditví své matky źe odkázala část rodinného domku mě mám to písemně a ověřené právníkem.Chci odejít od manźela a budu chtít výplatot.Děkuji za pomoc chakt nevím jak postupovat dál
Dobrý den, ziju s manželem v jeho bytě, který ma v osobním vlastnictví 14 let, již 15 let ho ma na hypotéku, 10 let jsme manžele a tudíž platíme hypotéku společně, rok teď po fixaci u jiné banky vidím stav hypotéky i ve svém bankovnictví. Nyní se chceme rozvést a mě zajímá, zda mohu požadovat nějaké finanční prostředky za byt,
zemřel můj manžel, Napsali jsme oba závěť již v roce X podepsanou dvěma cizími paní. V té době to bylo možné, podpis 2 cizích lidí a nás manžela a mě. Jak to bude s dědictvím, manžel měl sestru s kterou se nestýkal a je již po smrti. Můžete mi říci, jak to bude dál ? Děkuji za odpověď.
Rozvádím se,manžel mi nechce vydat sušičku.Kupovala se z mých peněz (hotově),které jsem vybrala z účtu.tvrdí,že když má fakturu na jeho jméno,je tudíž jeho.já mám doklad jen výpis z mého účtu s vybranou částkou.v té době jsme již manželé byli.
do 12 hodin
Dobrý den,ve firmě kde pracuji nutí pod pohružkou výpovědi podepsat souhlas s neplaceným volnem.jedná firma oprávněně?Pokud ne kam se obrátit?
do 12 hodin
Dobrý den. Chtěla bych se nechat rozvést dceru mám svěřenou do péče manžel neplatí výživné už to řeší právník a exekutor, podala jsem na policii i trestné oznámení. Chtěla bych se zeptat co všechno k rozvodu potřebují vím že vyplněnou žádost, rodný list dítěte, rozsudek o svěření do péče, oddací list. Mám přikládat ještě něco? Mají třeba nájemní smlouvu kde žiju nebo nějaké potvrzení že nemáme žádný společný majetek? A jestli se platí 2000kč kolek nebo jestli je nějaká změna? Tím že manžel neplatí tak ty peníze chybí tak se mi nedaří uspořit na kolek. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu ve věci dalšího bydlení mých rodičů v bytě zesnulého majitele, mého bývalého manžela. V DOHODĚ O VYPOŘÁDÁNÍ SPOLEČNÉHO JMĚNÍ MANŽELŮ PRO DOBU PO ROZVODU mezi mým dřívějším manželem a mnou se uvádí, že bývalý manžel jako vlastník bytu výslovně prohlašuje, že byt jsou a nadále budou užívány mými rodiči na dožití, a že dále prohlašuje, že rodičům nebude nijak zasahovat do jejich práva bydlení a užívání uvedeného bytu. Bývalý manžel před nedávnem náhle zemřel a jeho děti jakožto dědicové se domáhají opuštění bytu. Uvedený byt byl kdysi součástí SJM bývalého manžela a mě. Z dohody dále vyplývá, že se já zavazuji bývalému manželovi vyplatit částku ve výši X Kč a doplacení úvěru ve výši X Kč na rekonstrukci domu, který je v mém vlastnictví. Užívání bytu mými rodiči není zakotveno jako věcné břemeno v katastru nemovitostí a existuje pouze ve výše uvedené DOHODĚ O VYPOŘÁDÁNÍ SJM. Mají dědicové právo vyžadovat po mých rodičích opuštění bytu? Děkuji za informaci
do 12 hodin
Dobrý večer, náš problém s přítelem je takový, že bývalá manželka nechce vyvázat přítele jako spoludlužníka z hypotéky. Jsou rozvedení již nějaký rok, přítel hypotéku tedy neplatí. I jako samoživitelka na splácení hypotéky má, vlastní živnostenské oprávnění, hospodu. Kvůli tomu přítel nemůže vzít jiný úvěr. Při rozvodovém řízení přítel zanechal veškerý majetek své bývalé ženě včetně poloviny domu, na který předtím hypotéku vzali. O hypotéce před soudem prý nepadlo ani slovo. Děkuji za radu, odpověď.
Jaké náležitosti musí obsahovat darovací smlouva na pozemek ve výlučném vlastnictví manželky do výlučného vlastnictví manželovi? (např. explicitní info, že jde o manželku a manžela, explicitní odkaz na část CLV, kde jsou věc. břemena, ...)? Může žádost na vklad do katastru přes elektronický formulář na www.cuzk.cz podat Obdarovaný nebo musí žádost vždy podávat Dárce.
do 12 hodin
Dobrý den po úmrtí manžela,nebyla vyplacena poslední výplata.Zaměstnavatel prý čeká na potvrzení od notáře,ale notářka říkala, že k tomu mi má sloužit USNESENÍ, abych vyřešila pár věcí po manželovi.Na internetu jsem se dočetla, že se ani na vyřízení dědictví nemusí čekat... teď už ho tedy mám ale.
do 12 hodin
Dobrý den dnes mi přišlo EPR.. jde o to ze jako důkaz nebyla udana smlouva tu prý nemají ale jen potvrzení ze mi peníze přišli na účet.. takže neoprávněné zbohatnutí.. zajímavé na tom je ze jako zprávu pro příjemce zadali rodné číslo mého už bývalého přítele.. matně si vzpomínám ze mi říkal ze mu ke mě přijdou peníze ze mu je mám dat ze je vše na jeho jméno.. je možné tedy ze to vymáhaji po mě? Má smysl poslat odpor? Popřípadě jak?
Dobrý den, Dne XXX měl syn manželky s vozidlem XX nehodu. Jel v obci za vozidlem X, které asi zapomnělo odbočit a najednou začalo prudce brzdit a doleva se otáčet. Pršelo, bylo mokro a syn brzdil a snažil se vozidlu vyhnout zleva a protože tam již nebylo místo, do levé části vozidla před sebou svojí pravou částí naboural. Ve vozidle X jeli manželé, nikomu se nic nestalo. Řidič měl na místě prohlásit, že se chtěl otočit a že ho neviděl. Sepsali Záznam , podle kterého se jedno vozidlo otáčelo a druhé neubrzdilo a do prvního bouchlo. Večer jsme se synem online nehodu nahlásili na pojistovnu a chtěli využít plnění z doplňkového pojištění nezaviněné nehody. Ještě ten večer se syn dotazoval druhého účastníka nehody, zda již nehodu své pojišťovně nahlásil své pojišťovně , a ten mu sdělil, že nehodu musí nahlásit pouze syn, protože je viník ... Tak jsme při hlášení nehody uvedli, že druhá strana vinu nyní popírá. Dnes, synovi volala z pojišťovny nějaká paní, že pojišťovně ohlásil nehodu i druhý účastník a jako viníka označil našeho syna. To bych vše i chápal, to vše vychází z rozhodnutí vlády, že se nehody do 100 000 Kč nemusí hlásit policii a účastníci se dohodnout vždy nemusí. Rozumím i tomu, že se ani pojišťovny na viníkovi neshodnou, ale že pojišťovna vlastnímu klientovi oznámí, že ze Záznamu o nehodě se viník nedá jednoznačně určit a doporučí, aby nahlášení pojistné události z doplňkového pojištění nezaviněné nehody stáhl a požádal o hrazení opravy z havarijního pojištění a také počítal se snížením bonusu, mi připadá hodně za čarou! A to jim navíc vůbec nevadí, že se druhý účastník neobrací na svou pojišťovnu, ale přímo na pojišťovnu konkurenční! Vzhledem k tomu, že ze záznamu nehody jasně vyplývá, že se vozidlo na silnici otáčelo, a ze střetu vozidel je více než zřejmé že řidič tohoto vozidla ohrozil vozidlo za ním jedoucí (§24, resp. §21 zák. 361/2000Sb.), je podle mě viník více než zřejmý. Můžete nám prosím poradit a doporučit další postup, nebo pro nás ve věci něco udělat? Děkuji, s pozdravem,
do 12 hodins přílohami
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ,s manželem se rozvádíme, máme si rozdělit peníze. Manžel mi chce z těchto peněz odečíst nájem za X let, který platil své matce, X 000,- Kč měsíčně, počítač, mobil a zdravou výživu. Já jsem pracovala na méně hodin, manžel na plný úvazek a k tomu provozuje vlastní bar. Má na toto všechno právo? Mnohokrát děkuji za odpověď.
Dobrý den, potřebuji bych vědět, zda-li má právní nárok (dle znění půjčovní smlouvy) na úhradu spoluúčasti na pojištění ode mne provozovatel autopůjčovny, který po mě požaduje platbu ve výši X,- Kč, jelikož jsem na půjčeném vozidle způsobil nehodu. Je-li takový požadavek v souladu se zákonem. Děkuji. S pozdravem
do 6 hodins přílohami
Dobrý večer, potřebovala bych poradit ohledně bydlení. Před 5 lety když jsem byla rok u syna v Austrálii, tak má dcera se svým manželem kupovali dvougenerační dům. Ovšem neměli dost peněz, tak se s mým manželem domluvili, prodali náš byt a nás nastěhovali do jednoho bytu v domě. V současné době se dcera rozvádí a její manžel chce abych se odstěhovala Ovšem nechce mě vyplatit, protože nikde není psáno, že jsem spolumajitel, mám v domě jen trvalé bydliště. V příštích dnech odlétám na rok za synem do Austrálie a zeť odemne chce, abych mu každý měsíc posílala X - Kč. Proto bych potřebovala poradit zda mám nárok na vyplacení a zda mu.musim.platit tak vysoký nájem, když tu nebudu. Děkuji.
Dobrý den. S přítelem se chceme vzít a chceme oddělené jmeni manzelu., Před svatbou jsme koupili auto za X tis ( já do něj investovala Y tis.pritel XY tis.ale je psané na pritele) Je možné dát do společného jmění manželů pouze toto auto?
do 12 hodin
Dobrý den, v nefunkčním manželství bych ráda upravila finanční situaci. Zúžení SJM u nás úplně nejde (společný dům s manželem i s dospělým synem, navíc mám v domě provozovnu), ale podstatně víc pracuji i vydělávám. Stačí sepsat dohodu(a podepsat na Czech pointu), kolik kdo bude přispívat na společný účet na pokrytí nákladů na energie, jídlo...a že ostatní vydělané peníze si každý nechá výhradně pro svoji potřebu a že ani jeden z manželů nenese zodpovědnost za případné investice toho druhého? Bude to právně dostačující? Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobry den,stal se mi pracovni uraz v zaparkovanem kamionu pri povinne bezpecnostni prestavce ve Francii. Naboural do nas osobni automobil. Zamestnavateli jsme vse ohlasili a po navratu vse sepsali se zamestnavatelem jako pracovni uraz.Policie oznacila ridice osobniho vozidla za vinika. Po rocnim marodeni jsem vsechny doklady od policie a lekaru odevzdal zamestnavateli i pojistovne u ktere ma muj zamestnavatel uzavrenou pojistku. Pojistovna mi zamitla priznani odskodneni a za duvod uvedla ze jsem nepracoval a nehoda se stala kdyz jsem mel odpocinek. Poprosil bych o radu jak postupovat dal jelikoz jako ridic z povolani skupiny C,E musim dodrzovat bezpecnostni prestavky (Aetr+socialni zakon) a tyto povinne bezpecnostni prestavky (odpocinek) musim delat ve vozidle. Predem dekuji za radu.
Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně společného jmění manželů. Manžel i já jsme vlastníci koupeného bytu v době manželství. Byt byl od začátku veden jen na mě a několik let ještě před poznáním manžela jsem v něm žila. Dohodli jsme se, že vlastníkem budu pouze já případně náš syn. Lze tedy z vlastnictví tohoto bytu nějak manžela vymazat i když nejsme rozvedený? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, manžel měl včera jednání u notáře ohledně dědictví. Je závěť X/X druhý dědic a X/X manžel. Byt a chatu chtěli společně prodat a peníze rozdělit. Včera druhý dědic přišel s návrhem na vyplacení s čímž manžel souhlasil a navrhl splatnost X měsíců. Za chvíli jdou podepsat protokol k notářce. Myslím si správně, že dal X měsíců na to, aby si druhý zajistil finanční prostředky, které poukáže na účet manžela a až poté se stane vlastníkem nemovitostí (bude moci prodávat, pronajímat)? U notářky se to prý neřešilo a bojím se, aby on s nemovitostmi nemohl manipulovat ještě před výplatou. Co by měl zápis u notáře obsahovat, aby bylo jasné, že vlastníkem nemovitostí bude až po splacení závazku vůči mému manželovi? Bojím se, aby druhý dědic splátku neodkládal. Je přeci jeho věc, kdy se mu nemovitosti povede prodat a za kolik, nebo si je ponechá. Nebo je jedinou možností uplatnit "zástavní právo"? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, s manželem se chceme rozvádět, dohodli jsme se na nesporném rozvodu, manželé jsme rok a čtvrt, ale již přes půl roku spolu nežijeme. Na majetkovém vyrovnání jsme se dohodli bez problémů a děti nemáme. Chtěla bych se zeptat, jak postupovat a jaké dokumenty případně potřebuji zhotovit? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den. Stěhujeme se z podnájmu, majitel chce po nás zaplatit rozbitou dlažbu. Rozbité jsou 4 kusy, cca 1m2. Může chtít uhradit celou podlahu? Roky mu říkáme, že je to potřeba opravit, on, že to opraví, domluva pouze ústně a teďka říká, že za to můžeme my, žena měla vedle rotoped, což mi samozřejmě odmítáme uznat. Ano dlažba praskla pod náma, ale kvůli špatnému podkladu, vypadávají spáry a podlaha křupe. Majitel mi volal, já hovor nahrával, chtěl, abych sehnal kamaráda a uhráli jsme to na pojistku na blbost, není to podvod na pojišťovnu ?
do 12 hodin
Dobrý den, rád bych se informoval ohledně zodpovědnosti za škodu na vozidle jiného provozovatele. Já OSVČ jsem na mokré vozovce dostal Aquaplaning a způsobil škodu na zapůjčeném vozidle. Vozidlo bohužel mělo nevyhovující pneumatiky a pojišťovna neuznala plnění. Smlouva o provozování vozidla nebyla sjednána. Mám povinnost hradit škodu ? Děkuji