Máme byt koupený od jejích rodičů ještě před svatbou. A teď se budeme rozvádět.

Právní poradna>Všechny dotazy>Máme byt koupený od jejích rodičů ještě před svatbou. A teď se budeme rozvádět.>
Dotaz
Dobrý den.S manželkou máme 2 děti.Máme byt koupený od jejích rodičů ještě před svatbou. Během manželství byl přikoupen druhý byt a jsou propojeny a máme jeden velký byt. Financován byl z účtu syna kam manželky rodiče vložili peníze. Já platím nájem a energie od té doby co jsme spolu a předělávání jsem taky dělal já. Bohužel manželka si našla mladšího. Chce vychovat děti a dělat jako že nic před dětmi. Mě se to ,ale nazamlouvá vůbec. Chtěl bych vědět jak by se řešilo vyrovnání, protože já bohužel nemám kam jít. Tak by mě zajímalo jak se řeší tyto věci, protože vím, že k dohodě asi určitě nedojde. Díky za informaci
Odpověď od:
JUDr. Helena Nutilová Ph.D.
Advokát
Dobrý den, pokud jste s manželkou koupili byt před svatbou do podílového spoluvlastnictví napůl a stejně tak druhý byt jste za manželství nabyli společně do SJM (společného jmění manželů), pak máte při vypořádání nárok na polovinu hodnoty obou bytů - vychází se přitom z jejich současné hodnoty. Peníze, které vložili do bytu rodiče Vaší manželky, je třeba posoudit jako dar jí určený. V tomto rozsahu bude mít Vaše manželka nárok na náhradu za to, co takto vložila z bytu ze svého (ze svého daru), a to na polovinu peněz, které takto její rodiče poslali, protože těmito penězi se zhodnotila Vaše část nemovitosti. Tato částka by se současně valorizovala s ohledem na to, jak vzrostla v mezičase hodnota bytů (§ 742 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku - pokud např. vzrostla cena bytů dvojnásobně, pak je třeba vynásobit dvěmi i příslušný dar). V rámci vypořádání se můžete dohodnout, že byty prodáte a rozdělíte si peníze (při současném zohlednění vnosu manželky viz. shora, tzn. že by ona obdržela o něco více než vy), nebo že nabude byty jeden z Vás a dotyčný tomu druhému bude povinen vyplatit tzv. vypořádací podíl (=polovina hodnoty bytů určená na základě znaleckého posudku při současném započtení vnosů manželky). Doporučuji Vám oslovit advokáta a vést jednání o dohodě jeho prostřednictvím. Může Vám to ve výsledku ušetřit peníze, pokud by nakonec díky tomu na soudní spor nedošlo. Někdy strany přimějí k dohodě až advokáti, kteří vedou mimosoudní jednání.

Předchozí dotaz

Žil jsme s pritelkyni cca 4roky ve společně domácnosti. Téměř veškeré finanční záležitosti odcházeli z mého účtu.

Dobrý den. Žil jsme s pritelkyni cca 4roky ve společně domácnosti. Téměř veškeré finanční záležitosti odcházeli z mého účtu. Chci se zeptat jestli je možnost vracení alespoň části výdajů které jsem vynaložil. A to v těch případech kdy je evidentní ze peníze byly použity na opravu nemovitosti případně byly jejím jménem poslány na její účet. Dekuji za odpoved

Další dotaz

je uvedení ve smlouvě (vyšší moc)" opodstatněným uplatněním vyšší moci ze strany developera

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda-li je formulace textu "v tuto chvíli počítáme s dokončením dle uzavřených smluv o dílo s přihlédnutím k bodu X (vyšší moc)" opodstatněným uplatněním vyšší moci ze strany developera Děkuji
JUDr. Helena Nutilová Ph.D.
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, mám na Vas velkou prosbu. Ze zdr. důvodu v rodině byli naší synové doma a měli velky pocet zmeškaných hodin. Pozvali mě do školy s tím že absenci synů oznámí na OSPOD. Byli ve škole ale informováni o důvodu proč synové ve škole nejsou.1.ma škola povinnost či pravomoc nahlasovani vysoke absence (nebo je to věc dobrovolná a podléhá domluvě s rodicem). 2.muze škola zakázat komunikaci přes komunikační kanály, jako je SMS a whatsapp a nebrat v potaz kupř. omluvenku či jinou konverzaci rodiče se školou a výhradně trvat na kominakci nyní přes Bakaláře?
Bydlím v RD se synem, jeho ženou a dětmi. Mám ještě dceru, která bydlí jinde. RD je můj. Kdyby nedej bože syn zemřel dřív než já, dcera zdědí půl RD (a peníze, pokud nějaké budu mít), a druhou půlku zdědí synovy děti, nebo všechno dědí dcera? A jak v tom případě zabezpečit, aby půlku mého majetku po mé smrti zdedila vnoučata? Dcera deti nemá.
Dobrý den, ziji sama se dvemi nezletilymi detmi. Jsem na Uradu prace, pobiram prispevek na bydleni a hmotnou nouzi. Muj pritel s nami nezije ani se nijak financne nepodili. Chceme se vzit, ale s tim, ze nadále budeme bydlet zvlášť a prijmy budeme mit taktez oddeleny, to hodlame rešit předmanželskou smlouvou, proste vše oddeleně. Mám v takovém případě případě pořád nárok na výše zmíněné příspěvky? Přítel není otcem mých dětí. Velmi děkuji za odpověď.
Bude lépe, když rodiče nechají celý dům přepsat na mě jako na syna anebo když se stanu vedle nich dalším majitelem? Co je výhodnější z hlediska financí a dědictví?
Rodiče mi chtějí odkázat nemovitost (RD+pozemek). Majitelem je moje máma. Volil bych darovací smlouvu s věcným břemenem. Máma je spíše pro sepsání závěti. Chtěl bych radu, jak nejlépe tuto záležitost vyřešit, aby nikdy nedošlo k budoucím konfliktům (dědicové) a v případě dar. smlouvy bezproblémové dožití obou rodičů i když je majitelem pouze máma. Mám zájem o osobní schůzku.
Dobry den, rada bych pravni radu pro muze, jak se chovat v pripade manzelskeho vztahu se dvemi detmi, kdy se zena rozhodla ze vztahu odejit, a jiz pred podanim navrhu rozvodu brani muzi ve styku s detmi. Muz se na prani zeny odstehoval do jineho bytu, ovsem najem bytu, kde zije zena s detmi, a vsechny ostatni naklady, plati on, jelikoz je zena nezamestnana. Muzi jde o nejvice korektni chovani, aby zena nemohla cokoliv potencialne vyuzit v jeho neprospech u rozvodoveho soudu. Dekuji.
do 6 hodin
Dobrý den. Pracuji jako učitelka na ZŠ. Běžně pořizuji fotogragie a videa dětí na svůj mobilní telefon (akce školy, výlety, exkurze, práce v hodinách). Od všech rodičů mám pro školu podepsán souhlas GDPR ve všech bodech - nikdo z rodičů nic nevyjmul. V souhlasu není specifikováno, na jaké zařízení media pořizovat (školní fotoaparát, soukromý mobil….). Dále v souhlasu je i bod - pro vnitřní účely školy (bezpečnost, evidence), není potřeba souhlasu. Nyní jsem v konfliktu s jedním rodičem. Tvrdí, že nemohu pořizovat fotografie a videa jeho dítěte na svůj soukromý mobilní telefon. S chlapcem jsou veliké výchovné problémy ( v první třídě -ubližuje dětem, vulgárně všem nadává, občas mívá nervové záchvaty - RZS jsem zatím nevolala). Otec nespolupracoval, popsané situace mi nevěřil. Videa jsem natočila pro svoji obranu a abych přiměla rodiče ke spolupráci. Stáhla do služebního počítače a zákonným zástupcům ukázala. Mohu pořizovat fotografie a videozáběry žáků na svůj mobilní telefon, když mám podepsán souhlas GDPR ve všech bodech?Děkuji za odpověď. Nusková
do 12 hodin
V roce1978 jsme vstoupili do druhého manželství, já Mirosla (85) a Jana (81). Já mám z prvního manželství 1 dceru, manželka 1 syna a 1 dceru. Z druhého manželství děti nemáme. Od roku 1989 máme oddělené hospodaření podle rozdělených kompetencí (manželka strava doma, domácí potřeby, já platím byt, veškeré investice v bytě, dovolené kulturu a sobě obědy v menze). V roce 1992 jsme si pořídili byt do osobního vlasnictví, který jsem platil. V dobré víře jsem nechal zapsat jako vlastníka manželku. V současné době spolu dobře nevycházíme. Ctěl bych se ubezpečit, jak je to s dědickým právem na byt po mém úmrtí. Podle mého názoru nabytí bytu proběhlo v manželství, takže z hlediska vlastnického podílu vlastním polovinu hodnoty bytu, kterou po mém úmrtí by měla zdědit dcera. Byt není zadlužen. Moje otázka zní: je tomu tak anebo se mýlím. V záporném případě prosím o radu, jak bych měl postupovat, aby tomu tak bylo. V kladném případě bych vás požádal o písemné potvrzení, že tomu tak je.
do 12 hodin
Dobrý den, moji rozvedení rodiče vlastní rovným dílem chalupu na Slovensku. Chalupa by po jejich smrti měla připadnout mně a mojí sestře. Já jsem po dobu dvou let investovala spoustu práce i peněz do rekonstrukce. Je k tomu možno v dědictví nějak přihlédnout? V těchto investicích, pouze z mé strany, bych chtěla pokračovat. Lze nějak předem zajistit, aby k tomu bylo při dědictví přihlédnuto? Sestru jsem chtěla vyplatit, kdyby se chalupa převedla na mě za života rodičů, ale nesouhlasí. Děkuji za odpověď.
Dobrý den.Potrebuji poradit.Budeme se rozvádět s manželem.Ziji s ním asi 5let v rodinném baráčku,který je zatíženy hypotékou,kterou kdysi zřídil s bývalou manželkou.Domecek je též napsán na manžela a jeho bývalou manželku .Můj dotaz zní,zda po prodeji domu,doplacení hypotéky.Mam nárok i já na nějaké peníze ze zisku z prodeje?
do 12 hodin
Dobrý den.Chci se rozvést, protože mě manželka opustila.Máme dům napsaný napůl, děti už jsou dospělé.. Musíme před rozvodem (doufám nesporným)nějak řešit dělení SJM když máme každý polovinu.Musíme do žádosti psat kdo bude v domě bydlet ,jak budeme řešit opravy apod?.Teď jsem v něm zůstal já ona se sama odstěhovala.Auto bylo psáno na ni, druhé na mě.Půjcky máme splácené,jen je na ní napsané jedno st.spoření které je pro dceru,ale z obav že v 18. by to utratila nevhodně se to převedlo na manželku.Platím to já. Děkuji za odpověď.
Manžel podniká v budově, kterou nyní přestavujeme. Budeme je znovu zapisovat do katastru. Máme dvě děti a tuto budovu bychom chtěli napsat na ně, ale manžel v budově chce dále podnikat. Musí platit nájem dětem?
Prosím o radu, máme s manželem nemovitost na hypotéku ve SJM a manžel chce nemovitost napsat pouze na mne (manželku). Z předchozího manželství má dvě děti, které o něj nejeví zájem, tak chce předejít, aby po mne děti nechtěli peníze za dům, který jsme si sami vybudovali. Sepsal s ověřeným podpisem darovací smlouvu, bude nám to stačit? Děkuji.
do 12 hodin
Dobrý den Ráda bych se zeptala, rozešla jsem se po 18 letech s partnerem. Máme spolu dvě děti, po vzájemné dohodě jsme se nikdy nevzali. Nic neproběhlo soudem, na všem jsme se více méně v závěru dohodli. Děti žijí se mnou. V době vztahu koupil partner byt a začal podnikat. Dotaz tedy zní, opravdu nemám nárok na nic, protože jsme nebyli manželé? V současné době mi expartner prodává byt, kde jsme žili za skoro 3násobnou cenu, než ho tenkrát kupoval. Byt je psán pouze na něj.
do 12 hodin
DobrýDen, pracuji u firmy od r.2003, nyní mám odpracován 1rok po MD se 2dětmi. Mám podepsat výpověď dohodou z důvodu 1.paragrafu na děti (neštovice) s vysvětlením, že jsem pro firmu s nadále pravděpodobně často nemocnými dětmi nepoužitelná. Ihned vydali inzerát na mé místo a mají již náhradu. Mám ID 1.st. 3měs. odstupné ve výši základu mzdy nerozporují.
Dobrý den, jak je to prosím v případě nevěry -při rozvodu? Může manžel nárokovat děti do své péče?Nebo skoro vždy jdou do péče matky? Manžel vydírá že to vybalí v případě sporného rozvodu.Chtěla bych děti do výlučné péče s rozšířeným stykem a on do střídavé.
Dobrý deň, Som Slovenský občan, žijúci v Čr.( trvalý pobyt v ČR). S bývalou manželkou mám dieťa. ( manželka i dcera majú slovenské občianstvo). Manželka i dieťa už plnoleté žijú tiež v čr. Posledný súd na alimenty bol na Slovensko v roku 2005. V tej dobe som dostal výpočet alimentov. Keď som sa presťahoval do ČR, postupne som alimenty dobrovolne zvyšoval. Teraz sa ozvala matka dieťaťa, že chce alimenty navýšiť. Inak ma dá k súdu. Môj dotaz je, kde ma môže dať manželka, alebo sieťa k súdu? Na Slovensku? Alebo v ČR?
do 12 hodin
Manželka koupila po svém rozvodu byt do os. vlastnictví. Po té jsme se vzali a jsme spolu v manželství a společné domácnosti 12 let. Má dvě dospělé děti. V případě její smrti, jaký bych měl dědický nárok na tento byt? A dědí část také její děti? Děkuji.
Jsem předsedkyní kontrolní komise v bytovém družstvu. 3 členné představenstvo se rozhodlo dělat si co uzná za vhodné a na kontrolní komisi dlabe. Při tom se prý dějí pro dům nedobré věci. Kam se obrátit, co dělat?
Dobrý den, prosím o radu. S manželem nežiji 1,5 roku. Společný byt ve SJM využívá on spolu s našimi dospělými dětmi. Ráda bych se rozvedla, myslím že by mi i podepsal dohodu - jen zatím neplánujeme byt prodat a majetkově se vyrovnat, dokud tam děti bydlí. Je možné se rozvést a nemít vyřízené majetkové vyrovnání? Nebo je potřeba při rozvodu mít sepsána pravidla jak naložíme se společným majetkem? Děkuji.
Dobrý den , zemřel můj otec. Pozůstalostní řízení se odehrálo bez mojí účasti , pouze za přítomnosti jeho manželky a také ,možná její dcery , rád bych věděl zda je toto možné obnovit a v případě ,že ano jak postupovat. Děkuji
Dobrý den, mám přítelkyni na Slovensku, je to svobodná matka 3,5 leté dcery. Chtěla by se přistěhovat za mnou na Moravu. Obáváme se, že otec dítěte bude dělat problém a nebude s tím souhlasit. Jsou nějaká řešení? Co například sňatek, pomohlo by to k přestěhovani .
Dobrý den , zemřel my táta byt my daroval před 3 roky měl užívací právo , v bytě žije jeho manželka , a já bych chtěla aby šel do bytu můj syn , nevím jak můžu postupovat aby se manželka táty odstěhovala díky
do 12 hodin
Dobrý den, s manželkou se rozvádím a nyní řešíme SJM. Manželka má advokátku. Máme spolu ve SJM dům. Něco ze svého účtu (kuchyň, nábytek, zahrada) za trvání manželství financovala ona, něco já. Dům jsme kupovali na půl před svatbou. Dával jsem návrh, že dostane víc, ale chce ještě víc, že prý do toho domu dala víc. Ještě bych se chtěl zeptat, zda je nějaká možnost když rozvodové stání máme září 2022 a já musím podepsat Smlouvu o smlouvě budoucí na koupě mého nového bytu do konce srpna 2022, kde už mám zálohu a který bych chtěl dál financovat z prodeje mé poloviny domu, aby si manželka nedělala nárok (aby to nebylo později napadnutelné) na půlku z tohoto bytu. Moc děkuji.
Dobrý den, s manželkou se rozvádíme, protože jsem se bez jejího vědomí zadlužil. Máme jedno roční dítě a v únoru se má narodit druhé. Můj měsíční čistý příjem je kolem 60ti tisíc. Zkoušíme rozvod dohodou. Manželka požaduje výživně 20 tisíc. 20 tisíc mám splátky úvěrů a ještě si budu muset hledat nájem. Je výše výživného adekvátní? Nebyla by řešením pro mne insolvence?Děkuji
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat.Mame 10.leteho syna s bývalým přítelem.Vse probíhalo v pořádku.O péči jsme se domlouvali,nic nebylo určeno soudem.Syn byl týden u mne a týden u otce nebo jeho rodičů. Našla jsem si nového přítele a změnila zaměstnání na ranní směnu s tím, že nebudu nebo nemusím využívat pomoc jeho rodičů při týdenním cyklu směnové práce.Toto se mu přestalo líbit a začal vyhrožovat, že syna budu nadále dávat k jeho rodičům i když v tu chvíli bude v cizině.Jinak si soudně vyžádá syna do výhradní péče.Mam bydlení, stabilní práci, žádné exekuce,dluhy, nepiji,o syna se řádně starám.Chtela bych se tedy zeptat,je vůbec možné,aby mohl dostat výhradní péči?A je možné,aby byl syn při soudní dohodě o střídavou péči svěřen (umístěn)k jeho rodičům v otcově nepřítomnosti (v cizině) Děkuji za odpověď
Žijeme v nesezdaném partnerství a máme dvě děti. Bydlíme v rodinném domě, který je v mém výhradním vlastnictví. Partnerka si našla milence. Chci ji z domu vystěhovat a nastavit střídavou péči. Se střídavou péčí slovně souhlasila. Partnerka se ale odmítá vystěhovat a požaduje, abych jí zakoupil byt. Nechce bydlet v nájemním bytě, nechce akceptovat příspěvek na nájemné. Mohu ji nechat soudně vystěhovat bez nároku na jakékoliv odstupné ? Jak v tomto případě bude soud postupovat pokud máme dvě děti ?
Dobrý den, jsem jednou rozvedený a znovu jsem se oženil - 2 roky nové manželství. Nyní chce manželka koupit nemovitost a nevíme, jak to udělat, aby mé děti z prvního manželství v případě dědictví po mě neměli nárok na tuto nemovitost. Stačí, když jí manželka koupí ze svých zdrojů, za peníze z vyrovnání majetku z prvního manželství a bude psaná na katastru jako jediný majitel, nebo je nutné ještě doplnit nějakým dokumentem. Děkuji
Dobrý den, rád bych se zeptal na mé možnosti v rámci chystané rozvodového řízení. Žiji s manželkou ve společné domácnosti 10 let, z toho 3 roky jsme manželé. Máme dvě holčičky. Manželka si před měsícem našla nového přítele a chce odejít. Jaká je, prosím šance, že dostanu holčičky do péče já? Trvalé bydliště mají u nás. Vlastním nemovitost, kterou jsem nabyl ještě před manželstvím, holčičky tu chodí do školy / školky a nerad bych, aby se musely stěhovat a začínat někde s maminkou znovu. Jaký je vlastně průběh rozvodového řízení? Mohu ho podat pouze já bez manželky? Jak dlouho rozvodové řízení trvá? Kdy se svěří děti do péče dle rozhodnutí soudu a kdy se řeší rozdělení majetku? Mockrát děkuji, pokud obdržím zpětnou vazbu Hezký den
Dobrý den, rozhodla jsem se odejít od manžela a ústně jsme se dohodli na tom, že mu dám svou polovinu domu s pozemkem a další nemovitosti s tím že mi slíbil že tyto nemovitosti přenechá dětem. Bohužel situace je jiná . Manžel se odstěhoval do zahraničí se svou přítelkyní a svým dětem nepřenechal nic a ani do budoucna tak nechce učinit . Dcera se musela vystěhovat z domu a manžel teď dům pronajímá dům cizím lidem. Mohu požadovat vrácení daru?
do 12 hodin
Dobrý den. Mám připravenou žádost o rozvod. Manželka slíbila, že bude souhlasit, ale teď to nechce podepsat, že si to rozmyslela. Nežijeme spolu již 3 roky a žiji s jinou ženou. Jak mám postupovat, dá se to i bez jejího souhlasu? Děkuji
Dobrý den, můj dotaz se týká rodinného práva. Pokud dojde v manželství s malými dětmi k neshodám mezi manželi, pro uklidnění situace se dočasně jeden z měnželů přesune do nového podnájmu, ale vše by nakonec skončilo stejně rozvodem. Může mu to později být přičítáno k horšímu kolizním opatrovníkem při rozhodování o vypořádání svěření dětí do péče, pokud se rodiče nebudou schopni na opatrování dětí dohodnout?
Dobrý den, dělala jsem jako prodavačka pak jsem dostala nabídku dělat vedoucí na zaskok na 1 rok, mam smlouvu na prodavcku na dobu neurčitou a jako vedoucí na rok. Bohužel zanedlouho to bude rok a já dostala výpověď , kterou jsem musela podepsat dohodou. Takže za měsíc odcházím bez odstupného a ani s dvouměsíční výpovědní dobou. Jde s tím něco dělat. Děkuji za odpoveď
Dobrý den chtěl bych se zeptat tchán nechal přepsat družstevní byt na Manželku,manželka ho od družstva ještě odkoupila a byt teď prodává a manželky sestra chce po ní peníze ale žádnou smlouvu nemají se sestrou že se musí dělit o majetek tak se chci zeptat zda má nárok na naky podíl když není byt její a dostala ho manželka
do 12 hodin
DOBRY DEN. MAM PROBLEMY Z EXEKUTORSKYM URADEM.MA PRAVO EXETURSKY URAD SAHNOUT NA MAJETEK MYCH RODICU KDYZ MA ADRESA JE UZ 25 LET NA JINDE
do 12 hodin
Dobry den chtěla bych se zeptat máme pozemek kde by jsme mohli stavět vše by jsme měli povoleno ale sestřenice manžela mu prodala 5 metru jako prijezdovou cestu ale přesto jde pozemek sousedů mají tam dva sloupky a dělají nám neschválí ze tam žádný Barak nechtějí tak jsem psala paní na zaměření pozemku a říkala ze mi pošle vyvlastňovaci zákon který mám v e-mailu tak bych se chtěla zeptat zda by šlo s tím něco dělat 😒 dekuji hezky den
do 12 hodin
Dobrý večer,budu se rozvádět manželka je předseda družstva mám na něco nárok děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, chtěla bych se zeptat.Máme s manželem z předešlého manželství každý 2 děti.U notáře jsme sepsali závěť, že až po smrti nás obou budou dědit půlkou moje a druhou půlkou jeho děti.Mě by zajímalo zda se do závěti dá zadat, která půlka pozemku komu z nich případne.Dcera si totiž koupila pozemek vedle nás,tak je pochopitelné, že by chtěla pozemek z té strany. Děkuji za odpověď
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jak je to s dědictvím po zemřelém, který měl potomky ale ještě stále je žijící rodič zemřelého? V jaké linii se rodič nachází ohledně dědictví? Děkuji.
Dobrý deň, sme slovenská rodina žijúca v ČR. Máme tu dve maloleté deti. Chcela by som sa opýtať že chcela by som partnera opustiť a bojím sa toho že by mi robil problémy že by nechcel ísť so mnou tie doklady vybaviť alebo že by ma udal niekde na urad a prišla by som o deti. Šlo by to vybaviť aj bez neho?
Dobrý den, před měsícem nám ukradli od domu kola v hodnotě Xtisíc. Policie pachatele našla, kola nee, jsou nezletilí a z domova. Teď musíme prý čekat, až policie případ uzavře. Chci se zeptat co dělat potom, když chceme, aby nám domov, jakožto jejich zákonný zástupce, zaplatil škodu. Jestli se musí podat žaloba k soudu nebo co dělat. Děkuji za odpověď
S otcem dítěte máme dohodu o styku s dítětem. Není dana rozsudkem soudu. Rozsudkem soudu bylo jen výživné a svěření dítěte do me výlučne péče. Dohoda o styku s dítětem byla sepsána podepsaná otcem v březnu 2022, od té doby ji otec nedodrzoval. Údajně čekal na rozsudek soudu. Ale styk s dítětem nebylo dáno rozsudkem soudu. Soud byl v červnu 2022. Chci se zeptat, odkdy tedy tato dohoda o styku byla v platnosti. Po podepsání nebo až po soudu, i když styk s dítětem nebo dáno rozsudkem soudu, ale na nás.
dobrý den s manželkou jsme půl roku od sebe byl jsem z našeho společného bytu které jsem platil já vyhozen co jsem zvládl u nás hned protože mám stabilní práci zahraničí pár hodin jízdy z Plzně manželka si rozkázala xxx tisíc měsíčně alimenty na dve maloleté holčičky co nebyl problém a pokaždé jsem dával peníze navíc mám o tom potvrzení a co šlo bokem to jsem posílal pro děti. snažil jsem se je navštěvovat co nejčastěji protože obě jsou fixovaný na mě citově. zrovna tenhle víkend jsem jel na mýma holkama měl jsem dopedu rezervované penzion a mělo to být hezky jako u každé mé návštěvy. celou dobu odloučení jsem pozoroval jak manželka nezvládá výchovu holek. chtěla po mě více a více peněz psala jsi o ně skoro denně. ale teď je to nepodstatné tenhle víkend situace vyvrcholila úplně do nejvyššího extrému po mém odchodu z bytu si našla nového partnera ne dobrého charakteru manželku bil před dětmi větší holka mi to několikrát potvrdila protože jsem se ptal protože mě to zaujímalo na to dostali výpověď z bytu co zbylo tenhle pátek se museli vystěhovat pár dní zpětně mi to oznámila že má výpověď z bytu ale že sehnala nový nájem na který potřebovala více než 10000, které jsem jí samozřejmě dál. v pátek mi volá s pláčem a oznamuje mi že zaplatila kauci na nový byt a byla podvedená když jsem navrhoval zavolat policii argumentovala to tím že policie to nevyřeší a nemá žádný doklad ani smlouvu ani potvrzení že někomu něco někde dávála a že s holkama je momentálně na ulici po hodině mi volá že už jsou na bytě u její známé tvrdila mi byla oznámena na odspodu a že jsi už pro holky do jdou nevzali je prý právě tyhle známe která poskytla azyl pod podmínkou že příští týden bude s holkama už ve vlastním bytě když ne budou odebrána. V listopadu mám naplánováno nastěhovat se do bytu kteří si pronájmu. V kterém by měli holky svůj pokoj. když jí holky odeberou chtěl bych okamžitě začít řešit holky do své péči. Novou známost zatím nemám proto potřebuji aspoň ze začátku pomoc profesionál formou chůvy na plný úvazek a nebo jinou organizací. jsou mé všechno nedovolím aby žili v nějakém zařízení když mají svého tátu přece a holky to ví minimálně ta větší. Jsem si plně vedom že je to závazek na celý život ale tam jsem si byl vědom ještě před jejich narozením. a chtěl bych se rozvést z důvodu selhání starostlivosti o děti a utráceni společného příjmu na hazardních online automatech. můžete mi nějakým způsobem pomoci pro jejich získání do mé péče? nebo aspoň poradit kterým směrem bych se měl vydat.dopredu děkuji za vaše odpovědi
Dobry den. Dotaz zni, mam s byvalou zenou od brezna tohoto roku soudem ustavenou stridavou peci. Na dceru platim vyzivne ve vysi dane odhadem soudu, nicmene manzelka na muj navrh plati vyzivne nizsi nez by mela. Nicmene k prihlednutim k soucasne ekonomicke situaci je vyse jejiho vyzivneho pro mne nedostacujici, manzelka navic byla zvolena do rady obce s financnim prijmem a dale jako statnimu zamestnanci ji byl zvysen plat. Mohu zadat v tak kratke dobe od rozsudku o upravu vyzivneho? Dekuji
do 12 hodin
Dobrý den. S manželkou máme syna. Náš vztah uplně přestal fungovat a budeme se rozvádět. Žadost o rozvod není zatím podána z žádné strany. Bydlíme ted v bytě manželčiných rodičů , kde mám nahlášen trvalý pobyt. Do konce roku jsme se měli stěhovat do většího bytu , který patří také manželčiným rodičům. Manželka mi oznámila , že stěhovat se bude sama s naším synem již do týdne a že ho můžu kdykoliv vídat. A její rodiče mě nechají bydlet ve stávajícím bytě do konce roku , než si najdu podnájem. Nevím vlastně co mám dělat. Jde mi hlavně o syna , který vlastně bude spát jinde než já. Bez nějakého soudního , právního rozhodnutí. Jak jsem psal , žádost o rozvod nebyla ještě ani podána.
do 12 hodin
Dobrý den, dcera je na mateřské dovolené s roční dcerou, mají dům ve SJM. Její manžel ma milenku se kterou chce žít ale rozvádět se nechce, dělá dceři scény a neustále mění rozhodnutí na kterém se domluví ohledně soužití nebo péče o děti či placení výživného. Jednou jí s dětmi vyhodil z domu, že může jít do bytu, který vlastníme my jako její rodiče. Ráda bych se zeptala jak od něho získat peníze za nájem našeho bytu dceři, když nejsou rozvedeni a dcera je na mateřské, aby si zároveň zeť nemyslel, že tím je odproštěn od platby nájemného, protože je to naše dcera. Děkuji za radu. V.
do 12 hodin
Dobrý den, prosím o radu ve věci dalšího bydlení mých rodičů v bytě zesnulého majitele, mého bývalého manžela. V DOHODĚ O VYPOŘÁDÁNÍ SPOLEČNÉHO JMĚNÍ MANŽELŮ PRO DOBU PO ROZVODU mezi mým dřívějším manželem a mnou se uvádí, že bývalý manžel jako vlastník bytu výslovně prohlašuje, že byt jsou a nadále budou užívány mými rodiči na dožití, a že dále prohlašuje, že rodičům nebude nijak zasahovat do jejich práva bydlení a užívání uvedeného bytu. Bývalý manžel před nedávnem náhle zemřel a jeho děti jakožto dědicové se domáhají opuštění bytu. Uvedený byt byl kdysi součástí SJM bývalého manžela a mě. Z dohody dále vyplývá, že se já zavazuji bývalému manželovi vyplatit částku ve výši X Kč a doplacení úvěru ve výši X Kč na rekonstrukci domu, který je v mém vlastnictví. Užívání bytu mými rodiči není zakotveno jako věcné břemeno v katastru nemovitostí a existuje pouze ve výše uvedené DOHODĚ O VYPOŘÁDÁNÍ SJM. Mají dědicové právo vyžadovat po mých rodičích opuštění bytu? Děkuji za informaci
do 12 hodin
Dobrý den, prosím o radu. Manžel se chce rozvést a aby dostal děti do péče, chce použít video, kde jsem doma opilá. Tyto videa má 2 za celý rok. Chce ze mě udělat alkoholika, pokud nepřistoupím na jeho podmínky. Nevím jak se mám bránit. A bojím se, že na základě těchto videií mohu přijít soudně o děti. Je to možné? Děkuji
Jaké náležitosti musí obsahovat darovací smlouva na pozemek ve výlučném vlastnictví manželky do výlučného vlastnictví manželovi? (např. explicitní info, že jde o manželku a manžela, explicitní odkaz na část CLV, kde jsou věc. břemena, ...)? Může žádost na vklad do katastru přes elektronický formulář na www.cuzk.cz podat Obdarovaný nebo musí žádost vždy podávat Dárce.
do 12 hodin
Rozvadime se s manzelkou. Manzelka uz jak mesic se odstehovala. Nemame s tim problem, dohodli jsme se mezi sebou na vsem. Co ted mam delat pravnicky pro ten rozvod abych to ukoncit cele? Jaky postup?
Dobrý den, chci se prosím zeptat, můj děda bez vědomí své manželky převádí veškeré finance, které za celý život vydělal na svého vnuka, manželka nemá povědomí o výši financí. Předpokládám, že je vše společné jmění manželů? Je možné, že po jeho smrti bude chtít vykonavatel dědictví tyto finance vrátit, aby je zahrnul do dědictví? Je nějaká lhůta? Děkuji
do 6 hodin
Dobrý den S manželkou jsme koupili a zrekonstruovali starý rodinný domek za peníze v mém výlučným vlastnictví - dědictví. Manželka je na základě kupní smlouvy spolu vlastníkem tudíž i v katastru zapsáno jako SJM. Jak se dělí tento majetek při rozvodu. Děkuji A
Manželka, se kterou bych se rád rozvedl, mne obvinila z fyzického napadení dcery a dále lékaři po telefonu uvedla, že jí údajně dcera řekla, že v nepřítomnosti matky dceru biji pěstmi. Dcera na dotaz policie toto vyvrátila. Na sociálce to pak vyvrátili obě dvě, ale policie má zápis, ve kterém lékařka píše, že jí toto bylo manželkou sděleno. Nakonec policie případ ukončila, ač jsem policii i lékařku žádal, aby se věc prošetřila. Já ale žiju v neustálém napětí, čeho je schopna manželka použít - křivá obvinění, pomluvy, jen aby mne zdiskreditovala. Jaký czela konkrétní krom mám učinit na svoji obranu, bojím se, že podobné útoky se od manželky mohou opakovat. Existuje cokoli, co by manželku v těchto lžích zastavilo?
Dobrý den, Může dítě v 15 letech bydlet samostatně, tedy nikoliv u rodičů? Nemám na mysli internát, ale třeba byt v podnájmu, který platí rodiče. Pokud je taková situace možná, jaká přináší rizika?
Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně pracovního práva. V současnosti jsem na RD s termínem do X. Dítěti budou X roky X, tedy myslím, že jsem v lhůtě do X let dítěte, kdy mi má zaměstnavatel držet pracovní místo. Při mém aktivním kontaktování nadřízeného a HR oddělení mi bylo sděleno, že není místo a bylo mi navrhnuto prodloužit RD, nebo ukončit dohodou. Odpověděla jsem že preferuji ukončení, jelikož prodlužovat již nechci (prodlužovala jsem RD již 2x, jelikož mi bylo pokaždé řečeno, že zrovna není místo, proto jsem dávala i HR prostor na vyřešení situace do X let mého dítěte). Jelikož mám v pondělí s HR setkáni, ráda bych se na schůzi důsledně připravila, abychom znala své maximální možnosti. Děkuji. S pozdravem
Dobrý den, manželka dostala od své prababičky darem pole. Pole prababička pronajímala zemědělském družstvu, aby na něm hospodařilo. Nyní máme s manželkou pole rovným dílem. Otázka zní takto : Je vůbec smlouva s zemědělským družstvem platná? Smlouva se po smrti prababičky neaktualizovala a nyní ji chceme vypovědět. Původní smlouvu ani neznáme a nevíme ani výpovědní lhůtu smlouvy... Děkuji
Dobrý den, mám dotaz. Bydlím s přítelkyní, která má 3 letého kluka z předchozího vztahu. Jeho bio otec ho nevídá ( platí však alimenty). My chceme vyrazit do ciziny, pracovně, kariérně. Poprosili jsme otce o souhlas vycestování dítěte. Ten nám však vydat nechce. Jaké máme pravomoce a jak se můžeme bránit ? Nebot nám to brání kariérně růst a nabídnout dětem lepší životní podmínky.
Dobrý den, zemřela nám maminka (tatínka ještě máme), jsme 4 sourozenci. Rodiče vlastnili v SMJ družstevní podíl. Jak se dědí tento podíl? Musí tatínek vyplácet nás děti, nebo automaticky vše zůstane jemu a děti vyplácet nemusí.
Dobrý den, mám nárok na nějaký podíl v dědictví po zesnulém bratrovi, který měl pouze manželku (žili společně). Neměl tedy žádné děti ani rodiče nebo vnoučata. Jeho manželka bohužel nechce nic sdělit. Děkuji.