Ráda bych nějaký nájem nebo vystěhování.

Právní poradna>Všechny dotazy>Ráda bych nějaký nájem nebo vystěhování. >
Dotaz
Mám chalupu. Získala jsem jí darovací smlouvou od matky a otčíma. Otčím je alkoholik a hrozily mu exekuce, tak jsem chtěla pomoct, aby o chalupu, ve které žili, nepřišli. Matka před šesti lety umřela a otčím tam stále žije, má tam trvalé bydliště ale žádnou smlouvu, kromě elektřiny nic neplatí i přesto, že bylo ústně domluveno, že já budu platit daň z nemovitosti a on vše ostatní. Ráda bych nějaký nájem nebo vystěhování. V obci pořád něco dluží a je mi už trapně, že mi volá starosta..
Odpověď od:
JUDr. Milan Palásek, Ph.D.
Advokát
Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Pokud v současnosti Váš otčím užívá předmětnou chalupu bez sjednané doby užívání a hradí pouze elektřinu, pak se v souladu s aktuální rozhodovací praxí Nejvyššího soudu bude jednat o tzv. výprosu, tedy nejjednodušší právní titul k užívání nemovitosti bez zvláštních pravidel a právní regulace. Výprosu lze ukončit poměrně snadno zejména písemným oznámením o skončení výprosy společně výzvou k vyklizení nemovitosti. Pokud by však otčím nemovitost neopustil, bude se nutné obrátit na soud s žalobou na vyklizení domu. Pokud byste však preferovala zachování stavu, kdy nemovitost užívá Váš otčím, bude nutné se s ním domluvit na smlouvě o nájmu nemovitosti. Jelikož se však jedná o smluvní právní vztah, který podléhá smluvní volnosti obou stran, bude nutné, aby otčím se smlouvou dobrovolně souhlasil a tuto podepsal. Nelze jej žádným právním nástrojem donutit smlouvu o nájmu podepsat. V případě dalších dotazů se na mne neváhejte obrátit. S pozdravem JUDr. Milan Palásek, Ph.D.

Předchozí dotaz

ak mohu odstoupit od smlouvy o výkonu funkce jednatele, pokud ještě nejsem zapsaná v obchodním rejstříku?

Dobrý den, jak mohu odstoupit od smlouvy o výkonu funkce jednatele, pokud ještě nejsem zapsaná v obchodním rejstříku? Našla jsem info o 1 měsíci od doručení valné hromadě/společníkovi. Děkuji

Další dotaz

Je datum narození u typu smlouvy ve formě příležitostné činnosti nutný?

Dobrý den, naše společnost zaměstnala několik zaměstnanců formou příležitostné činnosti. Při kontrole po nás požadují datumy narození zaměstnanců, které jsme na smlouvu neuvedli. Problém je, že po ukončení byly veškeré osobní údaje skartovány a vymazány, kvůli GDPR. Je datum narození u tohoto typu smlouvy nutný? Velice děkuji za odpověď.
JUDr. Milan Palásek, Ph.D.
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Dobrý den, měl bych následující dotaz. Vlastním 1 /2 nemovitosti, druhou polovinu vlastní moje sestra, která se právě rozvedla. Vše nasvědčuje tomu, že se její exmanzel nebude chtít zcela vystěhovat a má v úmyslu se nadále minimálně o víkendech zdržovat v našich prostorách. Trvalé bydliště má její exmanzel na jiné adrese. Obě jejich děti jsou již plnoleté. Jak se mohu minimálně já jako spoluvlastník bránit proti tomu, aby se on zdržoval i po jejich rozvodu na mé polovině domu (např. přespával v části domu, kde má moje sestra byt, spotřebovaval vodu a elektřinu ?
do 12 hodin
Dobrý den. Jsme tři sourozenci. Ja s manzelem zijeme s detmi v dome, kde jsem se narodila. Sestra zije v byte v jinem meste a bratr si stavi dum. Maminka na me muj rodny dum prepsala darovaci smlouvou. Maminka ale s nami v dome zije a zit bude(vecne bremeno). Muj bratr se vzdal naroku na jakoukoliv kompenzaci, se sestrou jsem se dohodla na financni kompenzaci. Nyni jsme se ale nepohodly a ona najednou nasi slovni dohodu zrusila a nastolila si nove podminky. Bud ji vyplatim cca 3x vetsi castku, nez na ktere jsme byly domluvene nebo ji prenecham dum. Pry to bude resit s advokatkou. Moje otazka zni, zda muze byt v tomto uspesna a vazne si muze vymahat pravne kompenzaci na nemovitost, kterou jsem dostala darem.
Dobrý den, ziji sama se dvemi nezletilymi detmi. Jsem na Uradu prace, pobiram prispevek na bydleni a hmotnou nouzi. Muj pritel s nami nezije ani se nijak financne nepodili. Chceme se vzit, ale s tim, ze nadále budeme bydlet zvlášť a prijmy budeme mit taktez oddeleny, to hodlame rešit předmanželskou smlouvou, proste vše oddeleně. Mám v takovém případě případě pořád nárok na výše zmíněné příspěvky? Přítel není otcem mých dětí. Velmi děkuji za odpověď.
Dobrý den, dcera zdědila po matce chalupu. Na ní bohužel je břemeno odsouhlasené matkou ve prospěch banky - ručení za úvěr 3,9 mil na dostavbu domu příbuzné osobě. Tato osoba odmítá zrušit břemeno, přestože má dost nemovitostí, aby mohla ručit svým majetkem. Dcera žije v zahraničí a chtěla by chalupu prodat. Lze nějak danou osobu donutit, aby neblokovala prodej chalupy? Např. požadovat finanční měsíční úhradu za toto břemeno?
do 12 hodin
Dobrý den, Jde o moji babičku (matku mé matky). Nikdy s ní v naší rodině nebyly dobré vztahy a ani se sousedy je neměla. Došlo to až tak daleko, že jí rodiče koupili byt, protože po hádce se sousedy v jejím domě žít nemohla. Její dům byl ještě za života obou prarodičů darován mé matce a to bez práva dožití. Má matka před 4 lety zemřela a dům v dědickém řízení zdědil můj otec po vzájemné dohodě se mnou. Od té doby se o babičku stará i když k ní už nemá žádné vazby. V bytě ji nechal, nemají spolu smlouvu a platí jen směšný nájem. Babička má mimo mé zemřelé matky i syna, který bydlí stovky km daleko a o matku nejeví zájem i přes několik upozornění, že by se o ní měl postarat. Babička mého otce denně telefonicky následně i osobně terorizuje, do pečovatelského zařízení nechce, protože si užívá pohodlí a levného ubytování, dochází k ní charita. Je nějaká právní možnost aby se syn o matku postaral? (o vyživovací povinnost zde nejde). Pokud ne,jak byste situaci řešili? Děkuji.
Dobrý den, vdaná jsem 29let. Vztah manžela (je jedináček, otec již nežije) se svou matkou asi tak: zavolá jí 2x ročně, když jede na sraz třídy (1x za 2-3 roky) staví se u ní. Matka - bez většího zájmu o naši rodinu. Neléčená alkoholička. Nyní nesamostatná, na lůžku v ústavu. Manžel má tetu (sestra jeho matky) a bratrance. Teta (i bratranec) se o matku manžela starala více, bydlí blíže. Manžel byl s tetou (s ní dobré vztahy) v ústavu za svou matkou. Matka bydlí v garsonce, kam se už nevrátí. Na dotaz, co bude s bytem, nedostal odpověď ani od matky (mluvila z cesty), ani od tety(vyhýbala se odpovědi). Má podezření, že matka garsonku již nemá, má ji bratrance. Může manžela matka vydědit, aniž by to věděl? Co když ji darovala? Může získat manžel garsonku zpět? Nebo alespoň nějaké vyplacení? Co má dělat?
Kamarádova exmanželka, se kterou se rozvádí vlezla do telefonu a ofotila si konverzace co tam měl ze seznamek s jinými ženami po podání rozvodu, a posílá to dalším lidem. Je to trestní čin?Kamarád se odstěhoval,ex bydlí zatím s dětmi ve SJM bytě,o který se soudí. Kamarád platí celý nájem,ex nechce platit nic. Je možné ji nějak donutit,aby platila aspoň půlku nebo třeba vypnout aspoň vodu, elektřinu,plyn?
Dobrý den, měl bych dotaz co se týče sirotčího důchodu. Zemřel mi otec, mám na něj právo a moje matka ho dostávala několik let, protože mi nebylo 18 let. Zletilý jsem od ledna, ale bylo mi řečeno že i teď bude sirotčí dostávat moje matka, protože u ní bydlím. Dneska jsem se ale dočetl že bych to měl dostávat já a ona ho bude dostávat pouze když já podepíšu čestné prohlášení že to tak chci. Chci se zeptat jak to tedy je, jestli nejsem objetí nějakého podvodu.
Mam s.r.o. Moldavec zamest. karta 27. Dal jsem mu DPČ, ale nepracuje a ja u nej musim platit odvody aniz by vubec neco vydelal. Opakovane rika, ze bude delat, ale nedela. Nemuzu mu dorucit ani vypoved. Muzu mu dat vypoved okamzite bez 15 denni lhuty?, tak abych uz za nej nemusel nic platit?
Dobrý den, jsem majitelkou bytu ve kterém mám jako nájemníka svého otce. Můj otec vyžaduje zřídit mu věcné břemeno. S tím asi problém nemám, ale ráda bych, aby mi nadále platil nájemné. Je tato možnost proveditelná? A v případě, že by přestal platit nájem, jak se to řeší dál?
Dostal jsem za ůkol zjistit jak sepsat návrh na věcné břemeno. Máme v zahrádkářské osadě, společnou elektřinu a vodu a potřebujeme zabezpečit trvalý přístup k těmto rozvaděčům pro uživatele. Prosím o info jak postupovat, případně jestli smlouvy vypracujete a za jakou cenu.
dobry den prosim chtela bych.Mamince zamřel syn,obě dědičky přijeli obě dědictví.mezi sebou se dohodli,družka po synoj vezme šechni dluhy a pohledavky na sebe,a maminka jeden podíl z domu po babičce dědictví.soud dědictvi uznal a potvrdil bylo ukončeno v roce 2017.tet se mamince ozvala banka že se má dostavit k soudu kde se bude projednavat pohledavka.mohu uplatnit u soudu narok na promlčecí lhutu a zdraví maminky.děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, ukázalo se, že můj praděda (zemřel cca před 33 lety) vlastní pozemek, který nebyl součástí dědictví, protože se o něm nevědělo. Přímí potomci již nežijí. Žijí tři vnoučata majitele. Jak lze řešit tuto situaci, kam a jak podat žádost o dědické řízení, a kolik by celý ten proces stál? Hodnota pozemků je cca 30 tis. Děkuji za odpověď
Dobrý den máme se známou ústní dohodu že máme pizzerii a půl psaná jen na jeho jméno,ale vybavení se platilo na půl a zednické práce jsme platily jen my a ještě tam pracujeme a on nás tet chce obřezat o investice a nezaplatit odpracované dny a ještě nás pomlouvá a ponižuje dá se stím něco dělat???
Dobrý den, chtěl bych se zeptat dceři které bude teprve za měsíc 18 ukončila studium a je vedena na úřadě práce. Od té doby co ukončila studium jsem přestal platit výživné. Měl bych stále platit?
do 12 hodin
Dobrý den Ráda bych se zeptala, rozešla jsem se po 18 letech s partnerem. Máme spolu dvě děti, po vzájemné dohodě jsme se nikdy nevzali. Nic neproběhlo soudem, na všem jsme se více méně v závěru dohodli. Děti žijí se mnou. V době vztahu koupil partner byt a začal podnikat. Dotaz tedy zní, opravdu nemám nárok na nic, protože jsme nebyli manželé? V současné době mi expartner prodává byt, kde jsme žili za skoro 3násobnou cenu, než ho tenkrát kupoval. Byt je psán pouze na něj.
do 12 hodin
Vyjimka neplaceni dani z prodeje nemovitosti:,,Prodej za účelem zajištění bytové potřeby,,plati to aj ked je zajisteni byt. potreby ve Francii?napr:Prodej bytu v ČR se ziskem a nasledny nakup bytu ve Francii.Platim dan?
Jak lze účinně postupovat v situaci, kdy můj byt obývá nájemce - neplatič, společně se svým sourozencem, jehož je opatrovníkem z důvodu jeho omezené svéprávnosti. Soudní výpověď mají, pravomocně bylo nařízeno i vystěhování z bytu, ale exekutor mi tvrdí, že nemůže nic dělat, když je v bytě nemocná osoba zbavená svéprávnosti, což označuje jako právní překážku. Přiměřený náhradní byt pro nájemce již byl zajištěn, ale přesto se odmítají vystěhovat, a exekutor se odvolává na nepřekonatelnou právní překážku. Je to pravda? Jak lze postupovat? Dluh na nájemném stále narůstá, situace trvá už několik let, ale také bohužel za mnou jdou platby za elektřinu a další, což pro mne začíná být čím dál tím větší problém. Jak lze tuto situaci řešit? Mohu případně nechat bez obav zastavit dodávky vody a elektřiny? Jak lze dosáhnout nápravy?
do 12 hodin
Dobrý den,vlastním polovinu bytu po matce,a druhou polovinu vlastní můj synovec,který byl nyní soudně uznán jako zbaven finanční svéprávnosti.Chtěli jsme byt prodat,co to pro mne znamená,kdo bude rozhodovat o tom,že se může prodat i synovcovo polovina.Bojím se,že to bude zdlouhavé a budu si muset brát právníka?Ještě upřesním,matka každému z nás polovinu bytu dala darem.
do 12 hodin
Dobry den Platím vyživné zletilé dceři i 16 leté dceři , býv. manželovi měsíčně. Při rozvodu jsme se dohodli, že na mimořádné výdaje budem přispívat 1/2, býv. manžel má dcery v plné péči a s dcerami se vůbec nestýkám protože nechtějí. Jsem povinna platit mimořádné výdaje? Býv. manžel je po mě chce, na učebnice, koleje vysoké a střední školy našich dcer. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Na obecním pozemku, přesně před mou příjezdovou cestou ke garáži, je rozvaděč elektřiny.Já si proto na svém pozemku nemohu postavit vjezdovou bránu, protože rozvaděč vadí jejímu otevření či zavření. Starosta obce však chce, abych si úhrady za posunutí uhradil sám.Můžu vymáhat posunutí rozvaděče a uhrazení nákladů po obci, když jejich rozvaděč brání užívat plnohodnotně pozemek?
Dobrý den, mám problém doma s přítelkyní, která nepracuje a já živím její 3 děti a ji samotnou. Dělá mi i přesto doma peklo a když se ozvu, občas i hlasitěji, tak to hodně schytam, kolikrát i fyzicky, několikrát i krev. Policii, kterou vždy přivolat ona vše řeší pouze tak, že mne vykaze z domu, kde platím nájem. Bez obvinění, bez důkazů, bez toho aby něco vyšetřování.. Prostě jste chlap tak vypadnete. Jak se mohu tomuto postupu bránit?ted sedím v dešti a zimě před domem a jsou z druhé strany klíče a já nemohu do domu, kde platím nájem. Pokud je někdo online prosím o pomoc..
do 6 hodin
Dobrý den. Chtěl by se zeptat. Na dceru, která neudělala maturitu a zapomněla se přihlásit k opravným zkouškám v září, plátím alimenty. Jelikož jí dle mého soudu končí status studenta. Buď se přihlásí na pracovní úřad anebo si najde práci. Musím platit dál alimenty? A jak postupovat v případě, že chci alimenty zrušit nebo snížit. Já přišel o práci a dcera mě nenavštěvuje ani moc nekomunikuje. Děkuji
Dobrý den ,přejdu rovnou k dotazu . V těchto dnech řešíme dědické řízení . Na jaře 2022 zemřel otec .Majetek byl půl na půl z mámou . Dle dostupných informací ze zákona je následovné rozdělění otcovy poloviny na tři části , jsme 2 bratři a matka .... s tímto rozdělením jsem smířen a takto bych to chtěl . Bratr přišel s návrhem matka věcné břemeno já a on bychom se stali majiteli 2 půlek . Z určitých důvodů s tím nesouhlasím.Co tedy v tomto případě rozhoduje . Děkuji za odpověď
Zdravím manžel,před asi 8lety doroval sestře svůj podíl na nemovitosti,který zdědil po matce se slibem ,že mu přenechá být, bohužel k tomuto nedošlo došla jen SMS , že se máme do 14 dní vystěhovat,že být je již prodány,tomuto ještě předcházelo vyhození a znemožnění vstupu do nemovitosti ,kde má dosud trvalý pobyt,a vše zděděné po matce , protože se toho sestra zřekla v jeho prospěch,došlo k úmrtí otce a a ona ho neuvedla na partě a ani nedala vědět, že zemřel u notare řešena pozůstalost obdržel jen finance,které mu vyplatil ústav v kterém se otec nacházel a třetina věci po něm nebyla opět vydána,touto dobou došlo k prodeji nemovitosti a opět bez možnosti si vzít své věci nebo věci po matce a otci prosím o radu zda jde vzít dar zpátky pro nevděk a špatné chování děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, otec nabyl byt po rozvodu s maminkou. Poté se znovu oženil a napsal byt na svou druhou ženu s podmínkou dožití. Mám jako syn po otcově smrti na byt právo? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den! Můj dotaz zní: jaká je sazba dědické daně v první skupině, tedy například matka - syn nebo matka - vnuk? Typické dědictví: nemovitost, byt v osobním vlastnictví nebo družstevní podíl. Laickým pohledem do snadno dostupných veřejných zdrojů se zdá být odpověď jasná: žádná daň se neplatí. Nicméně v mém okolí jsou lidé, kteří tvrdí, že dědili a platili. V čem může být háček?
do 6 hodin
Dobrý den Odstěhoval jsem se že společné domácnosti.Jiz *** měsíce žiju s novou partnerkou.Oba vedeme řádný život a máme zaměstnání. Ještě jsem neřešil rozvod.V manželství mám nezletilou dceru. Mam otázku zda si můžu dceru vzít k sobě na prázdniny i když s tím její matka nesouhlasi.(nemáme vyřešeno žádnou dohodou a přes moji snahu se domluvit se mnou její matka nekomunikuje) Může si její matka klást podmínku ,že v té době kdy budu mít dceru u sebe ,nesmí s náma být má nová partnerka a vídat se s mojí dcerou? Jakou mám povinnost oznámit manželce že si dceru beru aby nemohla třeba na policii hlásit únos dítěte.Nechci dceru odvézt do zahraničí jednalo by se o pobyt v ČR Děkuji za odpověď
do 6 hodin
Dobrý den,potřebuji poradit.Manžel má dům,který vlastní a jeho maminka tu má věcné břemeno a bydlí s námi a užívá vše.Ale má tu napsané trvalé bydliště manželova sestra,která tu nebydli jiz nekolik let a bydlí jinde,bohužel se spolu nebaví.Pokud by manželova maminka zemřela,má sestra nárok na majetek,když tu má trvalé bydliště?Popřípadě,jak dociliit toho aby se odhlásila.Děkuji
Dobrý den, dostala jsem se do tíživé rodinné situace a potřebovala bych prosím poradit. Má sestra má dluhy u nebankovních společností, bydlí společně s matkou, kde mají trvalé bydliště. Nemají spolu žádný dokument. Je to dům o dvou bytech. Pracuje. K 31.8. ji matka vyzvala, aby se odstěhovala. Sestra nechce odejít. Otázka č. 1)Může se sestra nějak právně ohánět, nebo jako nemajitel ničeho nemá na nic právo? 2)Existuje nějaký dokument na souhlas s přehlášením TP? Kam se po žádosti na přehlášení matkou sestra má přihlásit nově, když asi půjde na ulici? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,po náhlém úmrtí otce řešíme dědictví,kdy polovinu baráku vlastnil otec a polovinu vlastní matka.Jsme dvě dcery a chtěly bychom se dědictví po otci vzdát ve prospěch matky.Dotaz je,zda a jaké finanční náklady by vznikly matce,jako jediné dědičce?
Dobrý den, mám dotaz ohledně rodiny mého syna. Žijí s manželkou odděleně a mají 7 měsíční dcerku. Žádost o rozvod není podaná. Matka žije s dcerou u svých rodičů. Syn by chtěl malou mít častěji u sebe. Má matka povinnost mu ji po nějakou dobu dát? Ona nechce, že na něho není malá zvyklá. Musí ji vidět pouze venku v kočárku a za přítomnosti matky. Jaká má práva otec dítěte a jak by měl postupovat? My jako prarodiče ji tedy nevidíme téměř vůbec.
do 12 hodin
Dobrý den potřeboval bych poradit ohledně dědictví moje matka se svým bratrem přijali dědictví a on neplatí dluhy( za 4 měsíce nic nezaplatil) které s ním přijal teď prodávají byt na který si i on dělá nárok. Lze ho z důvodu neplnění podmínek vyloučit z nároku na dědictví ?
Dobrý večer měl bych na vás dotaz...s bývalou přítelkyni máme syna ve střídavé péči, před dvěma měsíci jsme měli soud,kde se řešilo plánování prázdnin. Matka dítěte u soudu nesdělila nic o vycestování syna mimo ČR. Když byl syn u mě na prázdninách jsem matce psal jestli mají v plánu během zbytku prázdnin vycestovat mimo ČR,odpověď zněla (kdyby jsme nějak jely budu tě i formovat). Pak jsem předal syna do konce prázdnin zpět k matce.V pátek v 19:10 mi došla SMS s oznámením že se synem odjíždí do Chorvatska.Vice informací nemám i přes můj nesouhlas vím že se v Chorvatsku nachází...Chtěl bych se vás zeptat jak mám dále postupovat když matka nerespektovala můj nesouhlas a přesto vycestovala s ním synem...děkuji za odpověď
Dobrý den, mám přítelkyni na Slovensku. Je to svobodná matka dvou nezletilých dcer, přičemž u jedné z nich jsem zapsán v RL jako otec a nese moje příjmení. Chtěly bychom spolu žít a tvořit rodinu i s druhou dcerou u nás na Moravě. Její otec však s odstěhováním dcerky souhlasit nebude. Otec nemá soudně stanovené výživné, ale matce přispívá a navštěvuje ji. Co v takovém případě dělat?
Dobrý den, Kupujeme s manželem nemovitost. Většinou platí on z vlastních zdrojů, zbytek platíme z půjčky kde jsem spoludluznikem. Advokát realitky chce aby jsem podepsala souhlas že nemovitost bude ve výlučné vlastnictví manžela. Vypadá mi to divně, když jsme spoludluzniky. Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Manžel by si chtěl osvojit nezletilého syna,kterého mám z prvního manželství. Biologicky otec zemřel. Loňského roku jsem podepsala Dohodu s jeho matkou o styku s vnukem. Tuto dohodu od ledna letošního roku matka bývalého nedodrzela(již za vnukem neprijela). Mezitím si vsugerovala,že vnuk není jejího zesnulého syna(mám podloženo SMS zprávami). Teď se zase chce se synem potkat. Zajímalo by mne,zda-li osvojenim úplně zanikne vztah s ní a mého syna?Jelikoz jsem cetla,ze osvojenim zanikaji veskera prava a povinnosti k puvodni rodině.Předem děkuji za odpověď. Hezký den
do 6 hodin
Vlastním s přítelkyní byt, každý 1/2. V případě rozchodu se domluvíme, že prozatím zůstanu v daném bytě bydlet. Musím hradit přítelkyni poměrný nájem i když jí nebráním, aby dál dočasně bydlela se mnou ve společné domácnosti? Jak to je s placením služeb a elektřinou (smlouva je na přítelkyni). Může je přestat platit a odpojit mě? Např. kvůli pozdějším neshodám. Ta 1/2 bytu mi byla darována od přítelkyně a ještě to nebude 1 rok. Obávám se, že si najde nějaký důvod, jak chtít dostat dar zpět pro nevděk. Jsou pravidla, čeho se nesmím dopustit? Nemám v plánu se k ní chovat špatně. Přítelkyně se chce rozejít se mnou a žádná nevěra neproběhla. Rozchod chce čistě kvůli rozdílným názorům.
Pred časem mi na dobirku dorazilo zbozi. Nyni po me prodejce vymaha penize, ze jsem udajne nezaplatila. Prepravce mi ale zbozi vydal a ja na 99% platila v hotovosti. Je to davno a nemam uschovany potvrzeni o platbe. Jsem v pravu? Musim ja dokazovat, ze jsem platila, kdyz mi bylo zbozi predano? Dekuji.
Dobrý den, měla bych dotaz. Před více lety mi zemřel tatínek a po smrti jsem se zřekla jedné čtvrtiny rodinného domu ve prospěch bratra. Tento dům byl rozdělen na polovinu maminky a polovinu bratra. Nyní přišel bratr s návrhem ,že si nechá dům přepsat pouze na sebe. Maminka s tím souhlasí. Maminka je umístěna v domě pro seniory a v domě tudíž nebydlí. Vše kolem maminky zařizuji já. Mohu s tím něco dělat, mohu nesouhlasit s přepisem domu. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobrý den, dcera plnoletá, která žije s matkou, dostudovala střední školu. Údajně nemůže najít práci, ale ani nemá snahu nahlásit se na úřad práce. Jsem z toho rozhořčený a mám největší chuť ji přestat platit alimenty, abych jí ke jejim "povinnostem" přinutil. Samozřejmě, je to má dcera, nechci jí o nic připravit, ale zlobí mě to. Když bych přestal platit a ona to dala k soudu, mám nějakou šanci "neprohrát" ? Děkuji za Váš názor, či radu.
Dobrý den. Mám připravenou žádost o rozvod. Manželka slíbila, že bude souhlasit, ale teď to nechce podepsat, že si to rozmyslela. Nežijeme spolu již 3 roky a žiji s jinou ženou. Jak mám postupovat, dá se to i bez jejího souhlasu? Děkuji
Dobrý den Mé přítelkyni zemřel otec. Vlastnil byt na který má úvěr. Zajímá nás jak teď postupovat než se vyřídí dědictví . Má ještě bratra v insolvenci se kterým se bude dělit o dědictví . Má teď platit úvěr za zesnulého otce nebo neplatit. A jak je to s placením záloh na energie Díky
do 12 hodin
Dobrý den prosíme o radu před nedávnem nám zemřel otec bylo dědické řízení jsme tři sestry vzdaly jsme se dědictví e prospěch matky s tím že souhlasila že prodáme dům do života matky vstoupil pan X který měl prodat auto po otci a zaplatit dědickou dan dan není dodnes uhrazrná shce nám prodávat dům matka je z něho uplně zblázněná máme strach že příjdem o dům peníze za auto dodnes nemáme podáme trestní oznámení na policii. let nechce prodat dům přes ralitní kancelář můžeme matku zbavit částečné svépravnosti děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, mám v opatrovnictví maminku a známí mě požádali o prodej malého kousku pozemku, který je v jejím vlastnictví. prosím o radu, jak podat žádost k opatrovnickému soudu o prodeji jejího majetku, pokud výtěžek bude použit pro její potřeby.
Dobrý den, zaměstnavatel nám oznámil že firma končí mezitím odpojili elektřinu z důvodu dluhu tudíž jsem nemohli vykonávat práci švadlen stále ještě nemáme výplatu za srpen majitel nekomunikuje .Prosím jak napsat výpověd aby to bylo v pořádku.
Dobrý den . Prosím o pomoc umřela mi maminka po tezké nemoci bohuzel se nestihl prepsat barak na me na syna sem jediny dedic jen se chci zeptat kolik procent z nemovitosti je dan dekuji
Bydlím s manželem v rodinném domku jeho matky.Máme syna.Jeho matka nechce ,abych už v tomto domě bydlela.Nemám kam jít.Mám právo na ro,abych tam mohla dále bydlet?Mnohokrát děkuji za odpověď.
Dobrý den Prosím o radu jak vyřešit vrácení vozidla. Půjčil jsem k užívání auto švagrové s tím, že si bude platit pojištění a dočasně jej užívat než se auto zruší. Pojištění ale neplatí a auto nechce vrátit. Auto se momentálně nachází v Rakousku a švagrová trpí psychickou poruchou, kterou momentálně neléčí proto se s ní nedá komunikovat. Pojištění propadlo ke dni X. Jakým spůsobem nejlépe postupovat. Děkuji s pozdravem
Dobrý den, pracuji ve školství a jedna ukrajinská matka mě začala urážet, osočila mě z šikany dcery a ukrajinofobie. Veškeré bezdůvodné slovní napadení od matky mám v mailu. Paní na mě podala oficiální stížnost u ředitelky školy. Chtěla bych se zeptat, zda mám kontaktovat nějakého právníka, aby mě v daném jednání zastupoval. Jelikož bych chci od dané paní omluvu. Děkuji za radu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně výživného na dítě. Platím matce dítěte výživné, ta se mezi čase vdala, s manželem ma další. Ovlivňuje to nějak placení výživného na dítě co platím? Slyšel jsem že ano, že nemusím platit když je vdaná... Shodou okolností žádá navýšení výživného... Prosím o radu. Děkuji.
Situace: jsme tri bratři, dnes jsme byli u maminky na domluvu ohledně dedictvi. Maminka vlastni pouze jednu nemovitost, kterou chce odkazat nejmladsimu synovi. Ostatnim majetkem nedisponuje. A chce jeste za sveho zivota, aby my dva zbyli bratri se zrekli teto nemovitosti ve prospech nejmladsiho bratra. Bohuzel ja jsem v Ceske republice jednou za pul roku a vim, ze budeme muset navstivit notare (nejspis). To ted nestihneme. Ale myslite, ze by v soucasne situaci, kdy jsme se jen tak uvnitr rodiny dohodli, tak pro klid duse maminky, podepsali mezi nami dokument, kde se shodujeme na tomto postupu? Nez to zoficializujeme u notare. Napr. smlouva/cestne prohlaseni, ze se vzdavame domu ve prospech nejmladsiho bratra?
do 6 hodin
Dobrý den. Chtěla bych se nechat rozvést dceru mám svěřenou do péče manžel neplatí výživné už to řeší právník a exekutor, podala jsem na policii i trestné oznámení. Chtěla bych se zeptat co všechno k rozvodu potřebují vím že vyplněnou žádost, rodný list dítěte, rozsudek o svěření do péče, oddací list. Mám přikládat ještě něco? Mají třeba nájemní smlouvu kde žiju nebo nějaké potvrzení že nemáme žádný společný majetek? A jestli se platí 2000kč kolek nebo jestli je nějaká změna? Tím že manžel neplatí tak ty peníze chybí tak se mi nedaří uspořit na kolek. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, moje babička s dědou, mají tři děti. Jedním z nich je můj tatínek. Situace je taková, že můj tatínek v lednu umřel, a v srpnu umřel i jeho tatínek (můj děda). Já mám pouze jednu sestru a maminku. Dědictví po mém tatínkovi je vyřešené (všeho jsme se se sestrou vzdaly ve prospěch maminky). Nyní budeme řešit dědictví po dědovi. Závět žádnou nezanechal. Majetek je v SJM. Bude se dědit byt, chata a auto. Chtěla bych vědět zda já i moje sestra máme nárok na dědictví (za našeho zemřelého tatínka) a jaký podíl v % budeme dědit.
Dobrý den, řeším jednu věc. Když Matka dítěte podá žalobu u soudu na otce dítětě na vymáhání alimentu, následně je nařízeno exekuční vyrovnání. Může to dítě žádat o pozastavení exekuce (plnoleté dítě) nebo může žádat o pozastavení pouze ten, kdo žalobu navrhnul a nebo dlužník (Matka nebo otec). Děkuji
do 6 hodin
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,můj otec byl před X lety obdarován domem od své matky. Pote byla sepsána dohoda, že otec musí vyplatit svého bratra X Kč do 1 roka po smrti jejich matky ale obdarovaný otec zemřel, tak mě zajímá když ze zákona zdedim onen darovaný dům jako jeho dcera , jestli je má povinnost té výplaty X Kč pro otcova bratra dle jejich sepsané dohody." Otec je povinen vyplatit svého bratra do 1 roka po smrti jejich matky. Ale jejich matka stále žije. Dekuji
do 12 hodins přílohami
Dobrý den,chci se zeptat můj otec byl obdarován domem od své matky před X lety a byla sepsána dohoda o vyplacení otcova bratra X Kč do roka po smrti jejich matky.Otec zemřel takže se ptám nejspíš povinos výplaty přechází na mě jako otcova dcera.Jejich matka žije a chce vyplatu z té dohody pro druhého syna zrušit za jeho velmi hrubé chování.V dohodě je že můj otec má vyplatit bratra .Jenomže jejich matka, po smrti obdarovaného syna chce zrušit výplatu.Staci sepsat závěť že ruší dohodu k vyplacení druhého syna ,který měl být do budoucna vyplacen mým zesnulým otcem,momentálně nelze přepisovat níc ,protože není moje dědictví uzavřené ale otcova matka je stará X let .Ptám se jestli do budoucna sepsanou závěti zruší dohodu při které byla účastník s mým otcem.Dekuji doufám že to z mého popisu porozumíte.Dekuji
do 12 hodin
Dobrý den, v květnu umřel tatínek, který mě a mým 2 sourozencům odkázal dům. Rádi bychom, aby tam naše maminka měla věcne břemeno, poněvadž tam nyní bydlí. Byli spolu rozvedení. Prosím jak postupovat, musíme mamince udělat smlouvu o najmu nebohé rovnou zadost o vecne břemeno ( o užíváni), kde formulář stahnu? Dekuji moc za radu.
Dobrý večer. Jsem těhotná a blíží se termín porodu. Otec dítěte tvrdí že otec není a o ani jednoho z nás nejeví zájem za celou dobu se ani nezeptal zda je malý v pořádku a místo toho mě poslal na potrat takže budu požadovat testy otcovství a alimenty vše přes soud ale jeho maminka chce aby si dítě brali někdy na hlídání i když se nezajímají takže netuším jak si to představující komunikace s nimi moc nefunguje oba dva jsou arogantní a povýšení ale je nějaká šance aby soud nedovolil popřípadě střídavou péči jen ještě chci objasnit mně ani otci nebylo ještě 18 a moje maminka bude ho mít do mích 18 v opatrovnictví
Bratr s manželkou a tetou jsou vlastníci nemovitosti.Já s matkou jsme se v dědickém řízení podílu zřekli v jeho prospěch.Matka má v chalupě břemeno na doživotí. Dnes chodí o dvou francouzských holích a syn jí nechce dát klíče od druhého vchodu,kudy to má blíž k dceři.Syn se o matku nestará. Pečující je dcera.Klíče od nemovitosti jí odmítá dát.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli se dá zjistit jestli mi bylo vybráno spoření,který mi otec od narozeni platil do X let. Jenze mě je dnes skoro X let a já vím na 100% že jsem nic nevybírala páč jsem se to dozvěděla defakto až dnes,že mi otec sporil. Da se to dohledat kam přišli ty peníze? Otec snama nežil od mých X let. Dekuji
do 12 hodin
Dobrý večer, byl jsem v exekuci a proto je hypotéka na dnes mou ženu. Vše jsem platil a platím já a dnes bych rád měl záruku mnou vložených peněz. Co přichází v úvahu, aniž by se změnila námi /mou ženou zafixovana úroková sazba. Smlouva o vložených penězích ? Či společné jmění manželů? Zapsání přes banku do katastru? Hledáme levnou variantu bez hýbání s úrokem. Děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Mám dotaz, zda můžou přejít dluhy z dcery na matku v případě dceřiného úmrtí, popřípadě exekuce za neplacené zdravotní pojištění a pokuty, nebydlí a nezdržuje se na trvalém místě pobyty matky. Je možné se oficiálně dcery zřeknout?
Chci přepsat svůj dům na vnučku. Otázka zní pokud by se ji něco stalo má nárok na dědictví po ni její otec se kterým nežije ani nezila ve společně domácnosti výživné platil nestykaji se její matka tj moje dcera určitě ano rozhodly jsme se to dat ji samozřejmě s bremenem nebo ještě něco nemáme zapomenout děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, potřebovala bych Vaší radu. Moji mamince je X let. Momentálně musí řešit problém se sousedkou, která si koupila domek vedle maminky a která se domáhá chodit přes její pozemek. Vím,že existuje jakási cesta služebnosti . Sousedka si ale koupila domek v roce X s tím,že má přístup z druhé strany domku,je to na vesnici v kopci. Všichni tam mají zhoršený přístup i příjezd k domům. No a mamince přišel najednou dopis od advokáta paní sousedky,že by chtěla odkoupit část pozemku, aby mohli chodit pohodlněji,než z té druhé strany. Ale maminka nechce pozemek prodat a ani si nepřeje, aby tam sousedka chodila (chodila by vlastně přes její dvorek). Myslíte si,že máme nějakou šanci se nějak bránit? Paní sousedka chce podat žalobu a bylo nám řečeno že má na to právo chtít chodit a dokonce jezdit přes maminky pozemek?! Sousedka se nikdy nepokoušela s maminkou domluvit a to to má 20 kroků, je taková hodně zvláštní. Maminka si s povolením dala na hranici svého pozemku plot,který se udělal vyndavací, kdyby bylo potřeba, třeba stěhovat, nebo něco těžkého dostat k sousedce. Protože z té druhé strany mají úzkou uličku. Asi sama usoudila že jsme to udělali schválně, ale maminka si tam ten plot dala ještě, když tam nikdo nebydlel, protože předchozí soused byl velice agresivní, tak se bála aby se tam nenastěhovali další zlý lidi. A povolení na to má. Je to takové komplikované celé, ale myslíte, že má maminka taky nějaké právo na to,žádat, že si nepřeje aby tudy sousedka chodila? Moc děkuji za Vaše rady.