Řeším ukončení nájemní smlouvy kdy jsem já jakožto nájemník podal navrh na ukončení smlouvy o podnájmu

Právní poradna>Všechny dotazy>Řeším ukončení nájemní smlouvy kdy jsem já jakožto nájemník podal navrh na ukončení smlouvy o podnájmu>
Dotaz
Dobrý den, Momentálně řeším ukončení nájemní smlouvy kdy jsem já jakožto nájemník podal navrh na ukončení smlouvy o podnájmu, momentálně je o tom pronajímatel informován telefonicky, předpokládám, že je potřeba podat výpověď písemně. Dále řeším navýšení nájemného které odmítám podepsat, bude se zbylé X měsíce kdy mi poběží výpovědní lhůta počítat nájemné nové nebo staré? Dále je tu vyúčtování kde mám započteny poplatek i za fond oprav a provozní fond má na toto pronajímatel právo po mě vyžadovat a dále mi nebylo dle smlouvy umožněno nahlédnutí do výpisu z minulého roku je toto nějak vymáhatelné? V neposlední řadě po mě chce pronajímatel uhradit náhradu škody za poničené obložky dveří v koupelně které na to nebyly stavěné a je logické, že nebyly správně zvolené do vlhkého prostředí. Děkuji
Odpověď od:
Mgr. Hana Wernerová
Advokát
Dobrý den, výpověď z nájmu musíte zaslat písemně, telefonická informace se jako výpověď nedá brát, neboť není prakticky prokazatelná. Pokud nesouhlasíte se zvýšením nájemného, nemusíte ho hradit a pronajímatel musí k soudu podat návrh, aby výši nájemného určil sám. Do doby soudního rozhodnutí můžete hradit stále dosavadní nájem. Pokud by šlo pouze o tři nájmy, tak by soud rozhodl zpětně o těchto třech nájmech. Fond oprav v žádném případě nájemce nehradí, ten musí hradit pronajímatel ze svých prostředků. Pokud Vám nebylo řádně předloženo vyúčtování, máte právo na jeho doložení a pokud doloženo není, máte právo žádat 50 Kč za každý den prodlení s předložením, přičemž pronajímatel je povinen Vám doložit do 4 měsíců po ukončení zúčtovacího období. Poničení obložek je samozřejmě sporné, pokud jejich stav odpovídá běžnému opotřebení, není důvod, abyste cokoliv hradil.

Předchozí dotaz

Nový zaměstnavatel chce s námi podepsat nové pracovní smlouvy

Dobrý den, prosím o konzultaci z prac.práva. Pracuji v ČR v s.r.o. od mezinárodní firmy. Prodává naše oddělení jiné firmě. Našel jsem,že závazky a smlouvy přecházejí v nového zaměstnavatele a nepohorším si (plat,dovolena). Nový zaměstnavatel chce s námi podepsat nové pracovní smlouvy. Otazka: Kdybych na tuto smlouvu nepřistoupil, náleží mi odstupné a výpovědní doba? Jaký to je paragraf ze ZP?

Další dotaz

Koupil jsem přívěsný vozík za auto

Koupil jsem přívěsný vozík za auto. Majitelem vozíku je pán, který zemřel a jeho syn mi vozík proda, ale myslel si že doklady jsou přepsany na jeho matku,ale není tomu tak. Co je třeba udělat,aby vozík šlo přepsat na mně. Děkuji
Mgr. Hana Wernerová
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Mám nájemní smlouvu na byt na 1 rok s tím že měsíc před ukončením doby mám poslat email s mým zájmem pokračovat, ale poslala jsem ho o omylem 14 dní později a pronajímatel odepsal že mám byt do 2 týdnů opustit - jaké právní kroky mám učinit abych to nemusela učinit?
Pronajímatel mi doručil dodatek k nájemní smlouvě / z důvodu : navýšení úhrad za energii, vodné a podobně / Navíc mi dává k měsíční úhradě a vyžaduje : příspěvek na opravy a chod domu 348,-Kč , splátka úvěru 178,-Kč / nemám žádný úvěr od pronajímatele / , poplatek na správu a příspěvek na režie 154,- Kč . To je 680,-Kč celkem navíc . V původní smlouvě je uvedeno že opravy do 500,-Kč hradím osobně z vlastních prostředků ./souhlasím / Nyní toto požaduje ode mne Podle mne nejsem majitelem bytu , tak proč bych měl toto výše uvedené hradit /680 ,-kč / Prosím sdělte mi názor .
Než se prodala nemovitost, prodávající dovolil kupujícího bydlet v bytě za nájemné za měsíc a půl. Prodávající chce další měsíc nájemného poté, co se stal kupující vlastníkem podle katastru (datum podáni návrh). Kupující nesouhlasí s dalším nájemným. Kdo má pravdu?
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak se prodlužuje zkušební doba. Pracuji v nepravidelnem režimu. Zkušební doba měla uplynout 30.4.,ale byla jsem nemocná. Jednalo se o 10 kalendářnich dní, z toho 5 bylo pracovních. Kdy tedy zkušební doba skončí?
do 12 hodin
Dobrý den, bydlím v městském nájemním bytě. Pro neopravitelnost plyn. kotle mi bude instalován nový. Může mi město celou pořizovací částku rozpočítat, po dobu 10 let, do nájemného. Kotel je veden jako zařízení bytu. Děkuji za odpověď. Alena Samková
do 12 hodin
Dobrý den. Vlastním s manželem dům. Který on zdědil od rodičů. Ty povolili sousedům na naším pozemku postavit garáž a část jejich domu leží na naším pozemku. Vše používají již přes 30 let. Dá se od sousedů teď požadovat nájemné?
do 12 hodin
Dobrý den, jsem majitelkou bytu ve kterém mám jako nájemníka svého otce. Můj otec vyžaduje zřídit mu věcné břemeno. S tím asi problém nemám, ale ráda bych, aby mi nadále platil nájemné. Je tato možnost proveditelná? A v případě, že by přestal platit nájem, jak se to řeší dál?
Dobrý den, manžel se rozhodl,že ode mne odejde. Máme spolu pronajatý byt,já jsem momentálně bez práce,mám nárok na nějaké výživné na manželku? Máme syna 23 let,který už s námi nežije. Máme rozdělené od roku 2002 SJM,takže na jeho majetek či peníze nemám nárok,ale myslím si,že po 23 letech manželství mám nárok nejít na ulici. Ihned mi zablokoval moji kartu k jeho účtu a v podstatě jsem bez peněz.
do 12 hodin
Na jakou částku mám nárok, pokud jsem nájemní smlouvu, uzavřenou 16.6.2022 na dobu určitou od 20.6.2022 so 19.7.2023, následně 18.6. zrušila přes sms? Nájem je 12300 Kc/měs., vratná kauce 1 měs. nájem, celkem jsem platila 28700 Kč. Kolik mi má pronajímatel vrátit, pokud od nájem. sml. odstoupím PŘED zahájením nájmu?
do 12 hodin
Dobrý den, mohu i přes tyto body dát výpověď na základě Změny okolností (§ 2287). Majitelka bytu na dohodu o ukončení nepřistoupí. VI. Ukončení nájmu 1. Nájem skončí uplynutím sjednané doby nájmu, dohodou mezi pronajímatelem a nájemcem, jednostrannou výpovědí s jednoměsíční výpovědní lhůtou, nebo ukončením nájmu mezi pronajímatelem a nájemcem. Dohoda o ukončení nájmu musí být uzavřena písemně. 5. Nájemce má právo nájem vypovědět, nebude-li moci byt řádně užívat z důvodů, které nejsou na jeho straně. Výpověď z nájmu musí být písemná, výpovědní doba činí jeden měsíc a začíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po doručení výpovědi. Případně jakým způsobem, v případě, že nejsem schopna hradit nájemné je možné se vyvázat z NS
do 12 hodin
Dobrý den. Rád bych se dotázal na jednu věc. Před měsícem mi umřel dědeček, který žil v obecním bytě. Měl na něj dekret, který máme dodnes, ale pak byla sepsána nová smlouva, regulované nájemné v té smlouvě uvedené bylo, ale podepisovala se vždy smlouva na rok. Chtěl bych se zeptat, platí stále v dědickém řízení dekret o dědění, nebo už pozbyl platnosti?
do 12 hodin
pronajímatel mi dva měsíce po skončení nájemní smlouvy /tj. i dva měsíce po mém vystěhování/ nevyplatil zpět nájemní jistinu, a to i přes mé opakované urgence. Jak mám postupovat? Děkuji.
Dobrý den. Řeším situaci kdy chci umístit stánek se zmrzlinou, který je v kontejneru 6x2.5m, na soukromý pozemek, kde momentálně nic nestojí. Bohužel podle územního plánování zde může stát pouze budova vyšší než 8m. Co musím dodržet aby na mě odbor územního plánování a Stavební úřad nemohli. Děkuji
do 12 hodin
V r.2009 prodali rodice byt sousedum za 273tis.korun.Zila jsem v Italii,ale z trval.bydliste jsem se nikdy neodhlasila.Vratila jsem se,abych se starala o otce, az do jeho smrti.Se sousedy mam dobre vztahy, nemame jeste vzajemnou smlouvu,ale chteji mi zvysit najemne,je to v poradku?A muzou me i vyhodit?
do 12 hodin
V mé nájemní smlouvě je uvedeno: PRONAJÍMATEL je oprávněn zvýšit cenu nájemného podle míry inflace za uplynulý kalendářní rok vyhlášené ČSÚ a to maximálně o míru inflace. V každém dalším roce pronajímatel oznámí výši navýšení nájemného nejpozději do 31.3. Majitel mi nyní poslal informaci, že kvůli vysoké aktuální inflaci chce přistoupit ke zdražení nájmu od srpna. Má na něco takového právo, když zvýšení nájemného je ve smlouvě upraveno?
Byl jsem v nájmu 6/20-7/21,účetní období končilo 31.12.v běžném roce.Vyúčtování mělo být smluvně dle Z.67/2013 bez vyjímek.Nestalo se tak.Teprve až.30.6.22 po mojí výzvě.Je tedy pronajímatel v prodlení od 1.5.21 tzn. 425 dnů.Děkuji
Poruší-li nájemce svoji povinnost zvlášť závažným způsobem, má pronajímatel právo od této smlouvy odstoupit a požadovat, aby mu nájemce bez zbytečného odkladu byt odevzdal. Nájemce porušuje svou povinnost zvlášť závažným způsobem, zejména nezaplatil-li nájemné včas (ne později než 5 dnů po jeho splatnosti) nebo vůbec, nedoplní-li čerpanou částku do původní výše jistoty (kauce). Má pronajímatel právo odstoupit od smlouvy kvůli 1 nezaplacenému nájmu včas nebo vůbec? Případně kvůli nedoplnění kauce?
do 12 hodin
Dcera ukončila VŠ. Od října nastupuje na 4 měs. na stáž v zahr. - poskytla VŠ jako absolventce. Po dobu stáže nebude mít žádný příjem a zaměstná se až po ukončení stáže. Má do ukončení stáže být jako osoba bez zd. příjmů a hradit pouze ZP, nebo se na dva měsíce registrovat na ÚP? A co dál? Děkuji.
Má nájemce povinnost hradit mimo nájemné NEZÚČTOVATELNOU platbu ve výši ***,-Kč za na správu nemovitosti, pojištění nemovitosti, ostatní provozní náklady (není blíže specifikováno)? Lze to po úhradě vymáhat po pronajímateli zpět?
Dobrý den, Je platná závěť mého nyní zesnulého bratra, která je psaná v roce 2007, kde odkazuje majetek své tehdejší manželce s kterou je momentálně již 5 let rozvedený? Děkuji
do 12 hodin
Nás zaměstnanec, který zde pracuje, chce podat výpověď. Je nutné, aby byl u nás zaměstnaný ještě dva měsíce a nebo může skončit hned, aniž by jsme mu platili odstupné?
Dobrý den, po odpracovaných 14 dnech jsem nastoupila na neschopenku. Jsem ve zkušební době a chtěla bych zrušit pracovní poměr z mé strany. Je možné zrušit pracovní poměr ze strany zaměstnance ve zkušební době, když je v pracovní neschopnosti? Jaká jsou specifika pro takové ukončení (doručení, povinnosti, atd.)
do 12 hodin
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Zda může pronajímatel po nájemci žádat zpětně navýšení nájemného?
Dobrý den, s ex manzelem jsme rozvedení, dceru mám ve své péči a bydlíme ve spolecném domě, nemáme vyřešené SJM. Zálohy na plyn se mi navýšili, do této doby mi platil ex polovinu, ale momentálně řekl, že je to muj problém. Jak mám postupovat?
V podnájemní smlouvě (družstevní byt) je uveden termín platby nájemného do 25. předchozího měsíce? Podnájemník neplatí v termínu. Je-li tento termín uveden chybně je smlouva platná? Dojde-li k soudnímu sporu znevýhodňuje chybný termín pronajímatele?
Dobrý den, kamarádce jsem půjčil peníze. Domluva byla jen přes zprávy. Důkaz mám pouze platbu v internetovém bankovnictví. Poslala 2 splátky. Momentálně nesplácí ani nekomunikuje. Jde s tím něco dělat?
do 12 hodin
Dobrý den, zamestnavatel zrusil mou pozici jako nadbytecnou. Predal mi vypoved posledni den pracovni neschopnosti a zaroven v dobe, kdy jsem byla tehotna, ale jeste jsrm to nevedela. O tomto vsem jsem zamestnavatele informonala a on ted pripravuje zpetvzeti vypovedi. Pry me necha cele tehotenstvi na prekazkach. A dale tvrdi, ze moje pozice je dale zrusena a ze to na me pocka po rodicovske. Moje dotazy: Je spravne zpetvzeti vypovedi? Slysela jsem pouze o odvolani, to slovo slysim poprve. A druhy dotaz. Opravdu je spravne, ze ta nadbytecnost bude cekat 4 roky na me? Nema nyni zamestnavatel bud to rozhodnuti zrusit nebo vyhodit nejakou jinou kolegyni? Dekujj.
Dobrý den mám pronájem bytu na rok stěhují se dříve. Má pronajímatel právo zadržet mi kauci a žádát ještě 2 nájmy? Ve smlouvě nic takového není a není tam uvedena ani výpovědni lhůta děkuji
Zdravím, mám nájemní smlouvu na byt na dobu určitou. Stehuju se do jiného města za prací, potřebuji ukončit nájem dříve než je ve smlouvě. Dotaz zní, musím dokládat pronajímateli pracovní smlouvu nebo něco podobného?
Dobrý den, bydlíme v podnájmu a při revitalizaci domu došlo k zatčení bytu střechou. Následkem opakovaného deště došlo k poškození zařízení bytu, které jsme si pořídili v průběhu bydlení. Byt se stal neobyvatelným, já dosud i se svým přítelem bydlím u rodičů. Pronajímatel bytu byl o vzniku události informován, telefonicky i fotodokumentací. Domluvili jsme se na neplacení nájemného, platíme pouze služby. Nicméně ani po 3 měsících není byt připraven k bydlení, čeká se na montáž kuchyňské linky. Chtěli jsme odstoupit od smlouvy a vrácení jistiny, kterou jsme zaplatili při podpisu smlouvy, ale to pronajímatel odmítá, že musíme dodržet 3 měsíční dobu jak bylo ujednáno. Zároveň jsme požadovali náhradu škody na našem majetku, po pojišťovně, která řešila škodou událost za SVJ, ale ta s námi nekomunikuje. Můžeme požadovat škodu po pronajímateli? Děkuji
Dobrý den, máme s manželem byt, v němž nebydlíme, ve společném jmění manželů. Po vzájemné domluvě bych chtěla společné jmění manželů zrušit a spoluvlastníky bytu by se stali můj manžel a náš dospělý syn. Já bych nebyla vlastníkem. Děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Zdravím Sousedi se na mě domluvili a podali na mě tr. oznámení,že jsem řídil auto,momentálně mám zákaz.Nejsou ani nemůžou být zádné důkazy,jen ta jejich domluva,nemáme tu dobré vztahy.Teď přišlo vyrozumění od samosoudu,prodloužili mi zákaz(18měs)+ nějaká podmínka.Já ale neřídil,poraďte prosím.
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jsem na neschopence a ještě delší dobu bohužel budu Můj zaměstnavatel momentálně přišel s tím že jsem již nepotřebná Nabídl mi konec pracovního poměru dohodou a nabídl odstupné Bohužel nevím jak ses této situaci zachovat abych nepřišla o nemocenskou Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den. Dcera přestoupila do soukromé školy, kde jí byla slíbena distanční on-line výuka přes google učebny. Po obdržení školného škola přestala komunikovat. Dcera dosud nemá přístup do učeben, na maily nikdo nereaguje, telefon nezvedají, žádná výuka neprobíhá. Jet do školy momentálně nemůžeme, žijeme v zahraničí. Jak můžeme postupovat? Děkuji a přeji hezký den.
Jsem najemce bytu, jeho majitel mi oznamuje že navyšuje nájemné o více než 50%. A začíná to platit za měsíc. Posledni smlouva byla podepsána na dobu jednoho roku a ukončila v březnu . Nic od té doby se nepodepisovalo. A dal se bydlelo s tím že se předpokládalo ze smlouva se prolongovala na na další rok za stejných podmínek . Ve smlouvě bylo propsano ze neoznámi-li pronajímatel nájemníkovi o změnu nájem se prodlouží . Snad na cenu nájemného se to také vztahuje.?
Dobrý den Prosím o radu jak vyřešit vrácení vozidla. Půjčil jsem k užívání auto švagrové s tím, že si bude platit pojištění a dočasně jej užívat než se auto zruší. Pojištění ale neplatí a auto nechce vrátit. Auto se momentálně nachází v Rakousku a švagrová trpí psychickou poruchou, kterou momentálně neléčí proto se s ní nedá komunikovat. Pojištění propadlo ke dni X. Jakým spůsobem nejlépe postupovat. Děkuji s pozdravem
Dobrý den, končil jsem nájemní smlouvu a bylo mi předáno vyúčtování za služby. Problém byl v tom, že v nájemní smlouvě bylo přesně definováno, že se pronajímatel zavazuje dodat vyúčtování služeb každý rok, zároveň při ukončení smlouvy do určitého data. Pronajímatel ani jedno nedodržel, přesto nám nevrátil kauci s tím, že pokryje náklady za služby. Chceme vrátit všechny peníze a nezaplatit mu nic na základě porušení smlouvy? Máme šanci?
do 12 hodin
Dobrý den, Jsem student, který si na jeden měsíc potřeboval zajistit bydlení na druhém konci republiky, momentálně již nájem v daném bytě nepotřebuju a chci ho zrušit. Ovšem nerad bych další tři měsíce platil nájem v bytě ve kterém nebydlím. Jak mám zrušit nájemní smlouvu co nejrychleji? Děkuji za odpověď
Dobrý den,synovec si způsobil v zaměstanání pracovní úraz.Musel na operaci a dlouhodobě byl v pracovní neschopnosti.Po ukončení PN mu byla lékařem dosavadní práce zakázána a zaměstnavatel mu nabídl práci obdobnou.Tu on odmítl s tím,že nemůže vykonávat práci ve stoje tak ,jako doposud.V příloze zasílám způsob ukončení a lékařskou zprávu.Podle mého má nárok na 12-ti měsíční odstupné.
s přílohami