Máma nechce prodat dům přes ralitní kancelář můžeme matku zbavit částečné svépravnosti

Právní poradna>Všechny dotazy>Máma nechce prodat dům přes ralitní kancelář můžeme matku zbavit částečné svépravnosti >
Dotaz
do 12 hodin
Dobrý den prosíme o radu před nedávnem nám zemřel otec bylo dědické řízení jsme tři sestry vzdaly jsme se dědictví e prospěch matky s tím že souhlasila že prodáme dům do života matky vstoupil pan X který měl prodat auto po otci a zaplatit dědickou dan dan není dodnes uhrazrná shce nám prodávat dům matka je z něho uplně zblázněná máme strach že příjdem o dům peníze za auto dodnes nemáme podáme trestní oznámení na policii. let nechce prodat dům přes ralitní kancelář můžeme matku zbavit částečné svépravnosti děkuji
Odpověď od:
Mgr. Silvia Hříbková
Advokát
Dědická daň byla zrušena v roce 2013. Pokud Váš otec zemřel po tomto datu, tak žádnou daň není nutné hradit. Pokud jste se vzdaly dědictví ve prospěch matky, tak bohužel dědictví je nyní vlastnictví matky a může s ním volně disponovat. Nebo máte písemnou dohodu o tom, že matka prodá dům a Vy se rozdělíte? Pokud máte podezření, že matka není schopna jednat, určitě je jednou z možností, jak ochránit majetek, podat návrh na omezení svéprávnosti. V takovém případě soud ustanoví znalce, který bude posuzovat psychický stav Vaší matky a pokud vyhodnotí, že má nějakou duševní poruchu, tak bude omezena (například v disponování s majetkem) a bude ji ustanoven opatrovník (například Vy), který bude muset na všechny jednání dohlížet a schvalovat. Má matka nějaké psychické problémy? Má psychickou nemoc? Například stařeckou demenci nebo něco jiného? S pozdravem, Mgr. Silvia Hříbková, advokátka

Předchozí dotaz

Jsem na neschopence a v době neschopenky jsem se stěhovala

Dobrý den chtěla bych se prosím zeptat zda jsem něco porušila. Jsem na neschopence a v době neschopenky jsem se stěhovala.Novou adresu jsem nahlásila svému obvodnímu lékaři. Tak zda mi za to může dát zaměstnavatel výpověď? Až se vrátím do práce.Děkuji za odpověď

Další dotaz

Část mi neoprávněně užívá soused

Dobrý den, jsem vlastníkem pozemku. Část mi neoprávněně užívá soused. Mohu tuto část geometricky oddělit, aby vznikly pozemky dva, větší pozemek prodat a o "obsazený" pozemek vést se sousedem soudní spor?
Mgr. Silvia Hříbková
Advokát

Nejnovější dotazy:

Soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření

Dobrý den, v opatrovnické věci ohledně styku se synem byl proveden psychologický posudek, který pro mě nedopadl nejlépe a soudružka znalkyně doporučila psychiatrické vyšetření. Na základě toho byl nařízen usnesením psychiatrický posudek. Ale podařilo se mi řízení o styku se synem zvládnout s rozsudkem, že styk se neurčuje Psychiatrický posudek proveden nebyl. Bylo zde vydáno doporučení na asistovaný styk. A můj dotaz zní, jestli kdyby OSPOD či ex či soud vyvolaly v této věci nové řízení, jestli bych se mohl vyhnout psychiatrickému posudku tím, že bych řekl, že se se synem již stýkat nebudu do dospělosti. (jestli bych měl vůbec ten asistovaný styk podstupovat), či je-li jiná možnost se psychiatrickému posudku vyhnout. Děkuji.

Uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně

Dobrý den, uzavřela jsem písemnou pracovní smlouvu s tím, že výše hrubé mzdy mi bude každý měsíc navýšena do určité částky, která byla vyslovena ústně, odměnami. Stejně tak bylo postupováno i u dalších zaměstnanců. Dva měsíce tomu tak bylo, nyní se tak neděje. Dostávám pouze hrubou mzdu uvedenou ve smlouvě. Můžu s tím něco udělat?

Po své mamince jsem zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu

Dobrý den, v roce x jsem po svém mamince zdědil dvě pohledávky vůči zemědělskému družstvu, jedna je z titulu nevyplaceného majetkového podílu a druhá u titulu nevyplaceného vypořádavacího podílu. Několikrát jsem se emailem i telefonem dotazoval v družstvu, ale nikdy jsem od nich nedostal jinou než ústní odpověď, že "je to promlčeno", nic víc, ani konkrétnější co je promlčeno. Děkuji za odpověď

Dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu

Dobrý den, dodavatel energií mi od března tohoto roku neinkasoval platby z účtu (prý systémová chyba, až do konečného vyúčtování tvrdili, že mám vše ok). Teď přišel nedoplatek a já je ihned kontaktovala. Jak v tomto případě mohou postupovat? Mohou platbu vymáhat takhle zpětně nebo mě nutit do splátkového kalendáře? Děkuji.

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka

Obdržela jsem info ze soukr. e-mailu tř. učitele syna- bez příloh-.. že zítra je distanční výuka"- zasláno v 18:00 hod. Byla prý pověřena ředitelem to sdělit. Mám jako rodič povinnost poslouchat učitele? ze zákona?

Ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, když jsem napadána že lži, krádeže a obohacování se na cizím díle. Jde o to, že se věnuji psaní autorských textů a knih. Píšu je cca 5 let a sdílím je na sociální síti. Nyní mi byl jeden z textů ukraden, kdy ten kdo ho vydává za svůj mě slovně napadl a píše lidem o tom, že jsem zloděj apod. jelikož se nejedná o spor mezi sousedy o tom kdo má lepší vlasy, rozhodla jsem se tuhle situaci řešit. Můžu se zeptat jak přesně postupovat, když jde o křivé obvinění a porušení autorských práv? Abych prokázala pravost svého textu a očistila své jméno? Děkuji
Potřebujete pomoc právníka?
Máme pro vás slevu na první dotaz.

Podobné dotazy

Směnná smlouva: koupil jsem byt za 240 000, rád bych jej směnil za pozemek k rekreaci, zároveň bych se rád vyhnul odvodu dani z příjmů nebo alespoň aby byl odvod minimální (osvobození od daně se mě netýká). Pokud chápu dobře, daň bych neplatil v případě, že směnné věci budou ve stejné hodnotě nebo bude cena pozemku nižší než bytu? Správně? Jak určím hodnotu bytu a pozemku pro odvod daně? Byt jsem koupil sice za 240 000 ale cena bytů se v okolí běžně pohybuje kolem 0.5 mil. Pro mě by bylo nejvýhodnější mít ooceněný byt co nejvyšší cenou.
Dobrý den,loni jsem zdědila nemovitost a letos chci nemovitost prodat.Potřebují vědět jak je to z daní z prodeje domu,jestli musím mít odhad ceny domů nebo smlouvu za kterou se nemovitost prodává.Děkuji za odpověď
Dobrý den. Jsme tři sourozenci. Ja s manzelem zijeme s detmi v dome, kde jsem se narodila. Sestra zije v byte v jinem meste a bratr si stavi dum. Maminka na me muj rodny dum prepsala darovaci smlouvou. Maminka ale s nami v dome zije a zit bude(vecne bremeno). Muj bratr se vzdal naroku na jakoukoliv kompenzaci, se sestrou jsem se dohodla na financni kompenzaci. Nyni jsme se ale nepohodly a ona najednou nasi slovni dohodu zrusila a nastolila si nove podminky. Bud ji vyplatim cca 3x vetsi castku, nez na ktere jsme byly domluvene nebo ji prenecham dum. Pry to bude resit s advokatkou. Moje otazka zni, zda muze byt v tomto uspesna a vazne si muze vymahat pravne kompenzaci na nemovitost, kterou jsem dostala darem.
Dobrý den, byla nam schvalena hypoteka na dum. Rucime pozemkem, ktery tchyne prepsala pouza ne manzela jako dat. Tedy nespada do SJM. My nemame upravene SJM zadnou smlouvou. Dum se bere jako spucast pozemku, busu mit narol vlastnir dum, kdyz nevlastnim pozemek?
Od roku 2003 jsem nájemníkem družstevního bytu a do konce tohoto roku budu mít v OV. Poté družstvo zanikne. Kdy budu moci byt prodat tak, abych se vyhnul placení daně z příjmu, neprodám-li ho ještě letos?
Dobrý den, dcera zdědila po matce chalupu. Na ní bohužel je břemeno odsouhlasené matkou ve prospěch banky - ručení za úvěr 3,9 mil na dostavbu domu příbuzné osobě. Tato osoba odmítá zrušit břemeno, přestože má dost nemovitostí, aby mohla ručit svým majetkem. Dcera žije v zahraničí a chtěla by chalupu prodat. Lze nějak danou osobu donutit, aby neblokovala prodej chalupy? Např. požadovat finanční měsíční úhradu za toto břemeno?
do 12 hodin
Dobrý den, Jde o moji babičku (matku mé matky). Nikdy s ní v naší rodině nebyly dobré vztahy a ani se sousedy je neměla. Došlo to až tak daleko, že jí rodiče koupili byt, protože po hádce se sousedy v jejím domě žít nemohla. Její dům byl ještě za života obou prarodičů darován mé matce a to bez práva dožití. Má matka před 4 lety zemřela a dům v dědickém řízení zdědil můj otec po vzájemné dohodě se mnou. Od té doby se o babičku stará i když k ní už nemá žádné vazby. V bytě ji nechal, nemají spolu smlouvu a platí jen směšný nájem. Babička má mimo mé zemřelé matky i syna, který bydlí stovky km daleko a o matku nejeví zájem i přes několik upozornění, že by se o ní měl postarat. Babička mého otce denně telefonicky následně i osobně terorizuje, do pečovatelského zařízení nechce, protože si užívá pohodlí a levného ubytování, dochází k ní charita. Je nějaká právní možnost aby se syn o matku postaral? (o vyživovací povinnost zde nejde). Pokud ne,jak byste situaci řešili? Děkuji.
Dobrý den, vdaná jsem 29let. Vztah manžela (je jedináček, otec již nežije) se svou matkou asi tak: zavolá jí 2x ročně, když jede na sraz třídy (1x za 2-3 roky) staví se u ní. Matka - bez většího zájmu o naši rodinu. Neléčená alkoholička. Nyní nesamostatná, na lůžku v ústavu. Manžel má tetu (sestra jeho matky) a bratrance. Teta (i bratranec) se o matku manžela starala více, bydlí blíže. Manžel byl s tetou (s ní dobré vztahy) v ústavu za svou matkou. Matka bydlí v garsonce, kam se už nevrátí. Na dotaz, co bude s bytem, nedostal odpověď ani od matky (mluvila z cesty), ani od tety(vyhýbala se odpovědi). Má podezření, že matka garsonku již nemá, má ji bratrance. Může manžela matka vydědit, aniž by to věděl? Co když ji darovala? Může získat manžel garsonku zpět? Nebo alespoň nějaké vyplacení? Co má dělat?
Dobrý den, mám na Vás dotaz čeká mě rozvod manželství. Chci se Vás zeptat ohledně rozdělení dohody majetku SJM. Máme společně dům na hypotéku, avšak jeden druhého nemůžeme vyplatit. Chceme dům nechat pro děti. Když se rozvedeme může se sepsat dohoda kdy se majetek rozdělí na půl dům se bude splácet do konce hypotéky. V katastru bude mít každý svoji polovinu a udělá se věcné břemeno s přepisem na děti?
do 12 hodin
Dědické řízení. Závěť (3/4 a 1/4). Předmětem: byt, chata, automobil. Protistrana chce nemovitosti ohodnotit realitkou a rozdělit – 1 strana chatu a 2 byt, aby si každá „svoje“ prodala a my se vypořádali z ceny posudku – přijde mi nefér, protože se dá prodat za jinou cenu než posudkovou. Poradíte možnosti, jak prodat, aby byla dodržena závěť a zajištěno fér dělení? Děkuji
Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně daní. Žena na rodičovské dovolené uzavře dohodu o provedení práce v telemarketingu. Zaměstnavatel z hrubé mzdy odvádí zdravotní, sociální a daň, je to tak správně, když je žena na rodičovské dovolené? Předem děkuji za odpověď .
Dobry den, chtela bych se zeptat zda je povinnost hlasit rozvod zamestnavateli. Deti jsou dospele, nestuduji, zadna uleva na dani neni uplatnovana.
do 12 hodin
Vytvořil jsem grafiku, která je referencí a parafrází na písničku. Chtěl bych ji prodávat, nicméně si potřebuji ověřit zda mám dostatečné právo prodávat tento materiál, vzhledem k jeho obsahu. Toto je písnička s textem: https://bit.ly/3yIOjpx a zde je grafika: https://bit.ly/3yLHZ0C
Dobrý den, měl bych dotaz co se týče sirotčího důchodu. Zemřel mi otec, mám na něj právo a moje matka ho dostávala několik let, protože mi nebylo 18 let. Zletilý jsem od ledna, ale bylo mi řečeno že i teď bude sirotčí dostávat moje matka, protože u ní bydlím. Dneska jsem se ale dočetl že bych to měl dostávat já a ona ho bude dostávat pouze když já podepíšu čestné prohlášení že to tak chci. Chci se zeptat jak to tedy je, jestli nejsem objetí nějakého podvodu.
Dobrý den.Zdědili jsme dům ve kterém má právo na dožití maminka mého manžela,která je v domově pro seniory.Není schopná se sama o sebe postarat a do domu se už bohužel nevrátí. Mám dotaz.chceme dům prodat,nemáme dost času ani financí,aby jsme dům udržovali,nechceme ho prodat s věcným břemenem.Je možné přepsat její bydlení a dožití u nás doma?
do 12 hodin
Dobrý den.Potrebuji poradit.Budeme se rozvádět s manželem.Ziji s ním asi 5let v rodinném baráčku,který je zatíženy hypotékou,kterou kdysi zřídil s bývalou manželkou.Domecek je též napsán na manžela a jeho bývalou manželku .Můj dotaz zní,zda po prodeji domu,doplacení hypotéky.Mam nárok i já na nějaké peníze ze zisku z prodeje?
do 12 hodin
Dobrý den, V roce 2002 jsem nabyla nemovitost - byt - v dědickém řízení. Byt byl v družstevním vlastnictví, bez jakýchkoliv závazků. V říjnu 2021 byl byt převeden do mého osobního vlastnictví. Mohu ho letos prodat a bude se na prodej vztahovat osvobození od daně z prodeje jako na nemovitost darovanou? Nebo je to v tomto případě jinak? Děkuji.
Dobrý den, zajimalo by mne pokud uplatňují paušální Dan, jestli můžeme jako rodina ziskat přídavek na dítě a případně jakým způsobem. Přítelkyně je na rodičovské dovolené a já jsem OSVČ uplatnujici paušální daň.
dobry den prosim chtela bych.Mamince zamřel syn,obě dědičky přijeli obě dědictví.mezi sebou se dohodli,družka po synoj vezme šechni dluhy a pohledavky na sebe,a maminka jeden podíl z domu po babičce dědictví.soud dědictvi uznal a potvrdil bylo ukončeno v roce 2017.tet se mamince ozvala banka že se má dostavit k soudu kde se bude projednavat pohledavka.mohu uplatnit u soudu narok na promlčecí lhutu a zdraví maminky.děkuji
do 12 hodin
Dobrý večer, já a můj syn máme domek každý půlku. Syn chce prodat svoji půlku a já ne. Je možné aby prodal svoji půlku bez mého povoleni.
do 12 hodin
Rozchod druh a druzka. Dcera 12 let ve střídavé péči. Sepsana dododa, ze dum i hypoteku, ktere byl psane na jen druzku prodaji a rozdeli rovnym dilem. Druzka dum prodala pod cenou svym znamym. Druh kazdy mesic posilal na ucet celou castku na hypoteku plus jeste neco malo navic (cca polovina energiii). Dum je prodany nyni za 5 mil., jeden zajemce chtel dum koupit za 6,8 mil. Jak postupovat?
Vyjimka neplaceni dani z prodeje nemovitosti:,,Prodej za účelem zajištění bytové potřeby,,plati to aj ked je zajisteni byt. potreby ve Francii?napr:Prodej bytu v ČR se ziskem a nasledny nakup bytu ve Francii.Platim dan?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vlastnictví manželů. Před manželstvím jsem koupila rodinný dům, který jsem měla ve svém vlastnictví a jsem zapsaná na katastru nemovitostí. O několik let později jsem se vdala a s manželem jsme začali dům opravovat. Museli jsme i refinancovat hypotéku, ve které je manžel uveden jako hlavní ručitel, z důvodu mojí mateřské dovolené. Chtěla bych se zeptat zda i nadále je dům v mém vlastnictví, když jsem ho nabyla před manželstvím a nebo už se stal společným majetkem manželů?
Dobrý den, Kamarádka by si ráda vydělávala prodejem své pornografie (samozřejmě je zletilá) a chtěla by abych ji pomáhal s prodejem a propagací prodeje. Má otázka zní, je toto reálná možnost výdělku, kdybych se stal OSVČ? A pokud ano, můžete mi rozepsat trochu detailně, jak bych si takovou formu výdělku měl vytvořit abych tím neporušil žádné zákony a nevystavil tak svou osobu nějakým problémům? Děkuji za odpověď.
do 12 hodin
Dobry den, mam dotaz ohledne leasingu - uveru na pravnickou osobu. V pripade, ze jsem koupil auto na leasing/uver a to na firmu s.r.o., a tuto firmu bych chtel nasledne prodat a to rovnez s timto leasingem/uverem a samozrejme i s timto autem. Jednoduse receno chci se zbavit firmy a se vsim vsudy ji prodat. Vystavuji se nejakemu riziku v pripade, ze by auto nebylo radne placeno novym majitelem firmy nebo muze se objevit jakykoliv jiny problem, ktery me nenapada? Myslim tim i to jestli me cokoliv nemuze poskodit treba i v bankovnich registrech, pokud bych chtel casem nekde zadat jako fyzicka osoba o hypoteku na bydleni nebo cokoliv jineho. Dekuji za odpoved
do 6 hodin
Dobrý den, prodal jsem družstevní podíl což je bytová jednotka 3+1,mohu se zeptat kolik se platí daň z prodeje, děkuji Zavadil Václav.
do 12 hodin
Dobrý den,vlastním polovinu bytu po matce,a druhou polovinu vlastní můj synovec,který byl nyní soudně uznán jako zbaven finanční svéprávnosti.Chtěli jsme byt prodat,co to pro mne znamená,kdo bude rozhodovat o tom,že se může prodat i synovcovo polovina.Bojím se,že to bude zdlouhavé a budu si muset brát právníka?Ještě upřesním,matka každému z nás polovinu bytu dala darem.
do 12 hodin
Dobrý den, kupujeme s manželem dům, již jsme s prodávající stranou podepsali kupní smlouvu, složili peníze do advokátní úschovy a byl podán návrh na vklad do katastru nemovitostí. Před podpisem kupní smlouvy jsme věděli, že dům leží v záplavové oblasti, majitel nás však informoval, že má dům pojištěný i na riziko povodní, takže jsme se s touto informací spokojili a neověřovali, v jakém povodňovém stupni dům leží a přistoupili ke koupi. Nyní jsme však zjistili, že z důvodu záplav, které zde cca před 10 lety proběhly, pojišťovna dům proti povodni nepojistí a že dům se nachází ve 4. povodňovém stupni. Kdybychom tuto informaci obdrželi před uzavřením kupní smlouvy, nepřistoupili bychom na ni. Ráda bych se zeptala, zda máme v této situaci nějakou možnost, jak od smlouvy odstoupit, jak případně postupovat a na co se připravit.
do 6 hodin
Hezký večer, mám dotaz jsem vlastníkem domů, žila jsem s manželem 7 let společně jsme dům zvelebily cca, 250 tisíci, rozvedly jsme se manžel se nechce domluvit na sjm že bych mu polovinu vyplatila chce to dát k soudu, já dům prodávám má právo chtít větší obnos peněz z prodejní ceny?
do 12 hodin
Dobrý den, mám 2 dotazy. Chci si otevřít kamennou prodejnu se šperky poue prodej postačí mi volná živnost? 2. Musím rodejnu nahlašovat na puncovní úřad, když , budu prodávat stříbro popř zlato od dodavatele.
do 12 hodin
Dobrý den,prosím jak je to s bytem koupeným v manželství,za finance které jsem získala prodejem vyhradne meho bytu,který jsem mela za svobodna.dekuji
Dobry den, prosim o radu: jsem majitel nemovitosti a chci ji vypujcit druhe osobe s tim, ze tato osoba by byla opravnena nemovitost pronajmout treti osobe za uplatu. Vynos z pronajmu by byl vynosem druhe osoby, tj. osoby ktere nemovitost pujcuji. A to vcetne danove povinnosti, tj. dan bych neodvedl ja jako majitel nemovitosti, ale dan z prijmu z pronajmu by odvedla druha osoba jako pronajimatel. Je takovy model mozny? Lze pouzit smlouvu o vypujcce a tam toto specifikovat? Dekuji!
Dobrý den, plánuji vybudovat eshop pro prodej umění a pro tyto účely jsem založil s.r.o. Sortiment bude od různých umělců a potřebuji poradit právní formu, kterou ideálně zvolit. Některé kamenné galerie fungují tak, že si dílo zakoupí a následně prodají za svou cenu, ale některé zase formou komisního prodeje. Cílem je mít dílo u umělce v ateliéru dokud se neprodá, zároveň chci mít jistotu, že dílo neprodá jiným způsobem a neobejde mě, ale kupovat si jej nechci. Chci působit spíše jako prostředník. Jakou formu zvolit i s ohledem na spotřebitele? A jak do toho celého zapadá DPH a jeho placení, když je umělec plátce resp. neplátce? Děkuji.
Dobrý den ,přejdu rovnou k dotazu . V těchto dnech řešíme dědické řízení . Na jaře 2022 zemřel otec .Majetek byl půl na půl z mámou . Dle dostupných informací ze zákona je následovné rozdělění otcovy poloviny na tři části , jsme 2 bratři a matka .... s tímto rozdělením jsem smířen a takto bych to chtěl . Bratr přišel s návrhem matka věcné břemeno já a on bychom se stali majiteli 2 půlek . Z určitých důvodů s tím nesouhlasím.Co tedy v tomto případě rozhoduje . Děkuji za odpověď
Zdravím manžel,před asi 8lety doroval sestře svůj podíl na nemovitosti,který zdědil po matce se slibem ,že mu přenechá být, bohužel k tomuto nedošlo došla jen SMS , že se máme do 14 dní vystěhovat,že být je již prodány,tomuto ještě předcházelo vyhození a znemožnění vstupu do nemovitosti ,kde má dosud trvalý pobyt,a vše zděděné po matce , protože se toho sestra zřekla v jeho prospěch,došlo k úmrtí otce a a ona ho neuvedla na partě a ani nedala vědět, že zemřel u notare řešena pozůstalost obdržel jen finance,které mu vyplatil ústav v kterém se otec nacházel a třetina věci po něm nebyla opět vydána,touto dobou došlo k prodeji nemovitosti a opět bez možnosti si vzít své věci nebo věci po matce a otci prosím o radu zda jde vzít dar zpátky pro nevděk a špatné chování děkuji
do 12 hodin
Dobrý den, otec nabyl byt po rozvodu s maminkou. Poté se znovu oženil a napsal byt na svou druhou ženu s podmínkou dožití. Mám jako syn po otcově smrti na byt právo? Děkuji
do 12 hodin
Dobrý den! Můj dotaz zní: jaká je sazba dědické daně v první skupině, tedy například matka - syn nebo matka - vnuk? Typické dědictví: nemovitost, byt v osobním vlastnictví nebo družstevní podíl. Laickým pohledem do snadno dostupných veřejných zdrojů se zdá být odpověď jasná: žádná daň se neplatí. Nicméně v mém okolí jsou lidé, kteří tvrdí, že dědili a platili. V čem může být háček?
do 6 hodin
Dobrý den Odstěhoval jsem se že společné domácnosti.Jiz *** měsíce žiju s novou partnerkou.Oba vedeme řádný život a máme zaměstnání. Ještě jsem neřešil rozvod.V manželství mám nezletilou dceru. Mam otázku zda si můžu dceru vzít k sobě na prázdniny i když s tím její matka nesouhlasi.(nemáme vyřešeno žádnou dohodou a přes moji snahu se domluvit se mnou její matka nekomunikuje) Může si její matka klást podmínku ,že v té době kdy budu mít dceru u sebe ,nesmí s náma být má nová partnerka a vídat se s mojí dcerou? Jakou mám povinnost oznámit manželce že si dceru beru aby nemohla třeba na policii hlásit únos dítěte.Nechci dceru odvézt do zahraničí jednalo by se o pobyt v ČR Děkuji za odpověď
do 6 hodin
Dobrý den,potřebuji poradit.Manžel má dům,který vlastní a jeho maminka tu má věcné břemeno a bydlí s námi a užívá vše.Ale má tu napsané trvalé bydliště manželova sestra,která tu nebydli jiz nekolik let a bydlí jinde,bohužel se spolu nebaví.Pokud by manželova maminka zemřela,má sestra nárok na majetek,když tu má trvalé bydliště?Popřípadě,jak dociliit toho aby se odhlásila.Děkuji
DD,vlastním s bratrem napůl dům, dědictví po matce. On nechce prodat ani darovat. Dům je v havarijním stavu. Není způsobilý k trvalému bydlení. Chci rekonstrukci celého domu, bratr souhlasí, ale bez finanční podpory. Jak se řeší budoucí dědické řízení po nás, když náklady rekonstrukce celého domu budou jen na mě? Jak se dá řešit?Děkuji
Dobrý den, rozvádím se a řešíme majetkové vyrovnání. Postavili jsme s manželem dům, vzali si hypotéku. Manžel mě z domu vyplatil a já nechala svůj podíl domu napsat na něj. Bohužel mě nemůže vyvázat z hypotéky, protože nemá pro banku dostatečně vysoké příjmy. Hypotéku bude splácet jen on. Potřebuju vědět, jaká mi hrozí rizika, kdyby hypotéku přestal splácet. Může mi banka pak obstavit můj majetek? Nebo by banka chtěla prodat jen daný dům a nemovitost v zástavě, což je manželův další byt? Děkuji za odpověď.
Dobrý večer,já a má přítelkyně jsme vlastníci bytu v osobním vlastnictví.Před lety jsme ho koupili společně ona s větším vkladem na katastru nemovitosti je zapsáno vlastnictví takto :Ona 2/3 já 1/3 .Bohužel nás vztah vyšuměl a sice spolu žijeme jako spolubydlici s platbami za nájem a služby napůl .Já jelikož už mezi námi nic není bych chtěl byt prodat ona nechce že mě prý za 15 let vyplatí já přesto trvám na prodáni bytu jehož cena vzrostla.Dá se jí nějak právně donutit aby se byt prodal ?
do 12 hodin
Dobrý den, dostala jsem se do tíživé rodinné situace a potřebovala bych prosím poradit. Má sestra má dluhy u nebankovních společností, bydlí společně s matkou, kde mají trvalé bydliště. Nemají spolu žádný dokument. Je to dům o dvou bytech. Pracuje. K 31.8. ji matka vyzvala, aby se odstěhovala. Sestra nechce odejít. Otázka č. 1)Může se sestra nějak právně ohánět, nebo jako nemajitel ničeho nemá na nic právo? 2)Existuje nějaký dokument na souhlas s přehlášením TP? Kam se po žádosti na přehlášení matkou sestra má přihlásit nově, když asi půjde na ulici? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,po náhlém úmrtí otce řešíme dědictví,kdy polovinu baráku vlastnil otec a polovinu vlastní matka.Jsme dvě dcery a chtěly bychom se dědictví po otci vzdát ve prospěch matky.Dotaz je,zda a jaké finanční náklady by vznikly matce,jako jediné dědičce?
Dobrý den, před dvěma lety jsem prodala auto na plnou moc, ale k přepisu nedošlo. Kupující ho prodal dál. Mohu to hlásit policii jako krádež?i když ani nevím kde auto je , děkuji
Mám chalupu. Získala jsem jí darovací smlouvou od matky a otčíma. Otčím je alkoholik a hrozily mu exekuce, tak jsem chtěla pomoct, aby o chalupu, ve které žili, nepřišli. Matka před šesti lety umřela a otčím tam stále žije, má tam trvalé bydliště ale žádnou smlouvu, kromě elektřiny nic neplatí i přesto, že bylo ústně domluveno, že já budu platit daň z nemovitosti a on vše ostatní. Ráda bych nějaký nájem nebo vystěhování. V obci pořád něco dluží a je mi už trapně, že mi volá starosta..
Dobrý den, mám dotaz ohledně rodiny mého syna. Žijí s manželkou odděleně a mají 7 měsíční dcerku. Žádost o rozvod není podaná. Matka žije s dcerou u svých rodičů. Syn by chtěl malou mít častěji u sebe. Má matka povinnost mu ji po nějakou dobu dát? Ona nechce, že na něho není malá zvyklá. Musí ji vidět pouze venku v kočárku a za přítomnosti matky. Jaká má práva otec dítěte a jak by měl postupovat? My jako prarodiče ji tedy nevidíme téměř vůbec.
do 12 hodin
Dobry den, měl bych dotaz ohledně produktu ktery chci prodávat jedná se mi o doplněk stravy (Kraton), ale bohužel se toto zboží prodává jakosběratelsky předmět a ne jako vyživa. Kdybych zachoval stejný popis je to napadnutelné? popřipade jestli se uz neprojednávájí nějaké restrikce vuči tomu?
Dobrý den potřeboval bych poradit ohledně dědictví moje matka se svým bratrem přijali dědictví a on neplatí dluhy( za 4 měsíce nic nezaplatil) které s ním přijal teď prodávají byt na který si i on dělá nárok. Lze ho z důvodu neplnění podmínek vyloučit z nároku na dědictví ?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Manžel v červnu 2020 dostal družstevní podíl na garáž od svého otce. V září si tuto garáž převedl do osobního vlastnictví. V roce 2021 v březnu ji prodal. Mohu se zeptat, jak je to s daní z prijmu prodeje? Máme znalecký posudek že září 2020 na castku 650 oooKc.Znamená to , že když ji prodal v březnu za 700 000Kc bude dařit pouze 50 000Kc jako zisk nebo bude dařit celou částku? Moc Vam děkuji za odpověď!
Dobrý večer měl bych na vás dotaz...s bývalou přítelkyni máme syna ve střídavé péči, před dvěma měsíci jsme měli soud,kde se řešilo plánování prázdnin. Matka dítěte u soudu nesdělila nic o vycestování syna mimo ČR. Když byl syn u mě na prázdninách jsem matce psal jestli mají v plánu během zbytku prázdnin vycestovat mimo ČR,odpověď zněla (kdyby jsme nějak jely budu tě i formovat). Pak jsem předal syna do konce prázdnin zpět k matce.V pátek v 19:10 mi došla SMS s oznámením že se synem odjíždí do Chorvatska.Vice informací nemám i přes můj nesouhlas vím že se v Chorvatsku nachází...Chtěl bych se vás zeptat jak mám dále postupovat když matka nerespektovala můj nesouhlas a přesto vycestovala s ním synem...děkuji za odpověď
Dobrý den, manžel si počátkem roku našel přítelkyni, se kterou se i intimně stýkal. Nyní mi tvrdí, že jsou pouze kamarádi a nemá zájem se se mnou rozvádět. Já mu však nevěřím a chtěla by jsem manželství ukončit. Máme již zletilé dítě a rodinný dům, ve kterém se synem bydlíme. Dům je psaný na na mě a na manžela. Manžel odejít nechce. Chtěla jsem se zeptat, jak by to bylo s majetkem, zda by se se mnou musel manžel finančně vypořádat a v jaké procentuální výši. A hlavně jestli to že manžel měl v nedávné době milenku, se kterou jak tvrdí, je nyní jen kamarád je dostatečný důvod k rozvodu.
Dobrý den. Dostal jsem darem od otce pozemek, na kterém jsem postavil dům (stavebníkem jsem pouze já), který jsem z 99% stavěl i financoval sám a cca 1% přítelkyně. Nyní chystáme sňatek a kolaudace proběhne až po sňatku. Můj dotaz zní, zda dům po kolaudaci spadne do SJM, nebo bude patřit pouze vlastníkovi darovaného pozemku, tj. mně. Popřípadě zda varianta SJM automaticky znamená 50% podíl obou, nebo v případě sporu lze určit podíl na základě doložených vkladů. Děkuji
Jsem po rozvodu vlastním dům na polovinu domu mi darovala peníze sestra, dům prodávám nemám udelano sjm s bývalým manželem můžu poslat peníze z prodeje sestře na účet? Nebudu mít problém?
Dobry den, tatinek bydli v jednom dome se synem. Tatinek se potrebuje prestehovat a dum prodat. Co se synem, ktery nechce odejit. Dum je napsany jen na otce. Syn tam ma trvale bydliste. Jake mame moznosti? Dekuji.
Dobrý den, mám přítelkyni na Slovensku. Je to svobodná matka dvou nezletilých dcer, přičemž u jedné z nich jsem zapsán v RL jako otec a nese moje příjmení. Chtěly bychom spolu žít a tvořit rodinu i s druhou dcerou u nás na Moravě. Její otec však s odstěhováním dcerky souhlasit nebude. Otec nemá soudně stanovené výživné, ale matce přispívá a navštěvuje ji. Co v takovém případě dělat?
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Manžel by si chtěl osvojit nezletilého syna,kterého mám z prvního manželství. Biologicky otec zemřel. Loňského roku jsem podepsala Dohodu s jeho matkou o styku s vnukem. Tuto dohodu od ledna letošního roku matka bývalého nedodrzela(již za vnukem neprijela). Mezitím si vsugerovala,že vnuk není jejího zesnulého syna(mám podloženo SMS zprávami). Teď se zase chce se synem potkat. Zajímalo by mne,zda-li osvojenim úplně zanikne vztah s ní a mého syna?Jelikoz jsem cetla,ze osvojenim zanikaji veskera prava a povinnosti k puvodni rodině.Předem děkuji za odpověď. Hezký den
do 6 hodin
Dobrý den, měla bych dotaz. Před více lety mi zemřel tatínek a po smrti jsem se zřekla jedné čtvrtiny rodinného domu ve prospěch bratra. Tento dům byl rozdělen na polovinu maminky a polovinu bratra. Nyní přišel bratr s návrhem ,že si nechá dům přepsat pouze na sebe. Maminka s tím souhlasí. Maminka je umístěna v domě pro seniory a v domě tudíž nebydlí. Vše kolem maminky zařizuji já. Mohu s tím něco dělat, mohu nesouhlasit s přepisem domu. Děkuji za odpověď
do 12 hodin
Dobry den, pritel se soudi o barak na ktery plati hypoteku. Ma predmanzelskou smlouvu na pozemek a dum je na pul s byvalou manzelkou.Ona ho odmita do domu pustit.Chtela jsem se zeptat kdybychom se vzali mohli bychom dum uzivat i my dva bez toho aby na nas volala policii?
do 6 hodin
Prodej domu. Jsme partneři. Máme společný účet, kam chodily od nás obou peníze a platil se dům, proto se peníze z prodeje dělí na půl, to je v pořádku. Pak mám, ale svůj účet, kde byly prokazatelně pouze mé finance a mám i fa z kterých je poznat, že to bylo použito do domu. Při prodeji: mám nárok na tyto peníze v celé výši nebo i tyto peníze (investice) musím dělit na polovinu?
Potřebuji vědět ve který moment musí mnou vyrobeny výrobek obsahovat certifikaci. Například pokud postavím ze dřeva vyvýšený záhon na zahradě, osadím jej (a fakturuji). Hádám že v ten moment certifikaci nepotřebuji. Pokud ale třeba výrobce prodává plastový květináč certifikaci mít musí. Kde lze v tomto příkladu hledat hranici? Děkuji
Dobrý den, mám v opatrovnictví maminku a známí mě požádali o prodej malého kousku pozemku, který je v jejím vlastnictví. prosím o radu, jak podat žádost k opatrovnickému soudu o prodeji jejího majetku, pokud výtěžek bude použit pro její potřeby.
Jsem autor obrazů, nemám ŽL, ani jsem se zatím nepřihlásil k DIČ, prodávám je přes aukční síň (která si něco odečte a zbytek mi zaplatí na účet). Občas něco prodám přátelům. Prosím jak je to s daněmi z příjmu? Zdravotní pojištění si hradím. díky
Jsem spoluvlastník domu (X bytú) s mou sestrou. Sestra chce dům prodat, já nikoli. Jak rozdělit polovinu domu,aby popř.sestra svou polovinu prodala,já mohl být vlastník?
do 12 hodin
Dobrý den . Prosím o pomoc umřela mi maminka po tezké nemoci bohuzel se nestihl prepsat barak na me na syna sem jediny dedic jen se chci zeptat kolik procent z nemovitosti je dan dekuji
Bydlím s manželem v rodinném domku jeho matky.Máme syna.Jeho matka nechce ,abych už v tomto domě bydlela.Nemám kam jít.Mám právo na ro,abych tam mohla dále bydlet?Mnohokrát děkuji za odpověď.
Dobrý den, pracuji ve školství a jedna ukrajinská matka mě začala urážet, osočila mě z šikany dcery a ukrajinofobie. Veškeré bezdůvodné slovní napadení od matky mám v mailu. Paní na mě podala oficiální stížnost u ředitelky školy. Chtěla bych se zeptat, zda mám kontaktovat nějakého právníka, aby mě v daném jednání zastupoval. Jelikož bych chci od dané paní omluvu. Děkuji za radu
V roce 2021 jsem zdědila nemovitost po sestře. V roce 2022 jsem nemovitosti prodala. Dotazem na finančním úřadě mě bylo sděleno, že nebudu platit daň z příjmu, jelikož to bylo dědictví po sestře. Prosím o sdělení, zda tato informace byla správná, nerada bych měla nějaké potíže.
Situace: jsme tri bratři, dnes jsme byli u maminky na domluvu ohledně dedictvi. Maminka vlastni pouze jednu nemovitost, kterou chce odkazat nejmladsimu synovi. Ostatnim majetkem nedisponuje. A chce jeste za sveho zivota, aby my dva zbyli bratri se zrekli teto nemovitosti ve prospech nejmladsiho bratra. Bohuzel ja jsem v Ceske republice jednou za pul roku a vim, ze budeme muset navstivit notare (nejspis). To ted nestihneme. Ale myslite, ze by v soucasne situaci, kdy jsme se jen tak uvnitr rodiny dohodli, tak pro klid duse maminky, podepsali mezi nami dokument, kde se shodujeme na tomto postupu? Nez to zoficializujeme u notare. Napr. smlouva/cestne prohlaseni, ze se vzdavame domu ve prospech nejmladsiho bratra?
do 6 hodin
dobrý den, chceme darovat s manželem dceři dům, jaká bude výše darovací daně? dům má hodnotu cca 20 mil.
Dobrý den, Koupili jsme jsi starý dům před nekolika lety a začali s rekonstrukcí, bohužel dům skrýval mnoho skrytých vad a jedna z nich byla střecha, při výměně střešní krytiny se rozpadlo shnilé úžlabí, kterým zatékalo do domu, ale asi jen nám, aby toho nebylo málo firma, která nám vše dělala, tak zkrachovala, ze dne na den, tak manžel úžlabí dodělával sám, při opravě úžlabí změnil sklon aby voda netekla na chodník a někdo neudělal a svedl vodu na zahradu do nádrží, kde jí používáme na zalévání. Přes 2 roky byl klid až teď nás soused udal na stavební úřad že jsme změnili sklon a že jemu teče do domu zdůrazňují podzemní voda. Bydlíme na pískovci s podzemní vodou. Stavební úřad semnou před 3 lety komunikoval jen přes email, kde nechtěl nic řešit kvůli Covidu a ať uděláme to tak ať nemáme škody na majetku a teď po nás chce abychom jsi zažádali o dodatečné povolení a udělali projekt na změnu úžlabí, které má 5m X 1.5m. Nemáme na to finance a ani chuť, když nám soused leze po úžlabí a ničí ho a fotí jsi náš dům a zahradu a jen se modlím aby jsi nefotil i naší dceru. Byla jsem ho už nahlásit na policii za narušování soukromí. Chci poprosit o radu jestli je nějaká možnost. Děkuji
Dobrý den, rád bych provozoval e-shop s brýlemi, ale nejsem si jistý zda mi stačí na tuto činnost živnost volná. Na prodej dioprických brýlí v kamenném obchodě je potřeba živnost vázaná, ale nevím jak je to s e-shopem, když by zákazník si vybral brýle a pouze si zvolil své dioptrie a já je nechal vyrobit u své známé. Známá má svou kamennou prodejnu a domlouval jsem se s ní, že její brýle bychom nafotily a já bych je s malým procentuálním ziskem prodával a fakturoval já zákazníkům. Je nějaký problém, když by ona brýle koupila a já prodal?
Dobrý den, moje babička s dědou, mají tři děti. Jedním z nich je můj tatínek. Situace je taková, že můj tatínek v lednu umřel, a v srpnu umřel i jeho tatínek (můj děda). Já mám pouze jednu sestru a maminku. Dědictví po mém tatínkovi je vyřešené (všeho jsme se se sestrou vzdaly ve prospěch maminky). Nyní budeme řešit dědictví po dědovi. Závět žádnou nezanechal. Majetek je v SJM. Bude se dědit byt, chata a auto. Chtěla bych vědět zda já i moje sestra máme nárok na dědictví (za našeho zemřelého tatínka) a jaký podíl v % budeme dědit.
Dobrý den, řeším jednu věc. Když Matka dítěte podá žalobu u soudu na otce dítětě na vymáhání alimentu, následně je nařízeno exekuční vyrovnání. Může to dítě žádat o pozastavení exekuce (plnoleté dítě) nebo může žádat o pozastavení pouze ten, kdo žalobu navrhnul a nebo dlužník (Matka nebo otec). Děkuji
do 6 hodin
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,můj otec byl před X lety obdarován domem od své matky. Pote byla sepsána dohoda, že otec musí vyplatit svého bratra X Kč do 1 roka po smrti jejich matky ale obdarovaný otec zemřel, tak mě zajímá když ze zákona zdedim onen darovaný dům jako jeho dcera , jestli je má povinnost té výplaty X Kč pro otcova bratra dle jejich sepsané dohody." Otec je povinen vyplatit svého bratra do 1 roka po smrti jejich matky. Ale jejich matka stále žije. Dekuji
do 12 hodins přílohami
Dobrý den,chci se zeptat můj otec byl obdarován domem od své matky před X lety a byla sepsána dohoda o vyplacení otcova bratra X Kč do roka po smrti jejich matky.Otec zemřel takže se ptám nejspíš povinos výplaty přechází na mě jako otcova dcera.Jejich matka žije a chce vyplatu z té dohody pro druhého syna zrušit za jeho velmi hrubé chování.V dohodě je že můj otec má vyplatit bratra .Jenomže jejich matka, po smrti obdarovaného syna chce zrušit výplatu.Staci sepsat závěť že ruší dohodu k vyplacení druhého syna ,který měl být do budoucna vyplacen mým zesnulým otcem,momentálně nelze přepisovat níc ,protože není moje dědictví uzavřené ale otcova matka je stará X let .Ptám se jestli do budoucna sepsanou závěti zruší dohodu při které byla účastník s mým otcem.Dekuji doufám že to z mého popisu porozumíte.Dekuji
do 12 hodin
Dobrý den, přítel vlastní pozemek, na kterém chceme stavět rodinný dům. Pozemek není možné převést do spoluvlastnictví (darovaný jeho rodinou, která si to nepřeje). Stavět chceme částečně z naspořených peněz nás obou a z hypotéky také psané na oba. Pochopila jsem, že dům musí být v jeho vlastnictví. Na jaké vypořádání mám právo pokud se rozejdeme? Změnila by se moje pozice, pokud bychom se před stavbou vzali? Co můžeme udělat, abych se dostala alespoň do částečně férové pozice?
Dobrý den, zdědila jsem dům po otci ve kterém žil s přítelkyní více jak deset let, má zřejmě tedy právo bydlet jako by měla nájemní smlouvu. Nyní si nemohu dovolit udržovat dům ( vše k rekonstrukci) a potřebuji dům prodat. Paní má zažádáno o domov seniorů, protože její zdravotní stav to již vyžaduje ( snížená mobilita ). O tuto paní se nemohu starat a její dcera nejeví zájem. Paní mi zatím platí jen inkaso a nyní po mě požaduje nájemní smlouvu, aby si mohla podat žádost o příspěvek na bydlení, protože i to inkaso nezvládne. Já o nájemní smluvu ale nemám zájem, protože dům nechci a nemohu držet. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat, jak paní vystěhovat v rámci nějaké doby? Zda opravdu sepsat nájemní smlouvu, či je to beze smlouvy, tak jak to je nyní pro mě jednodušší? S paní máme korektní vztahy, ale obávám se, že by odmítala dům opustit. Mám totiž dojem, že pronajímatel je vždy bit, i když je v zoufalé situaci. Děkuji,
do 12 hodin
Dobrý den, v květnu umřel tatínek, který mě a mým 2 sourozencům odkázal dům. Rádi bychom, aby tam naše maminka měla věcne břemeno, poněvadž tam nyní bydlí. Byli spolu rozvedení. Prosím jak postupovat, musíme mamince udělat smlouvu o najmu nebohé rovnou zadost o vecne břemeno ( o užíváni), kde formulář stahnu? Dekuji moc za radu.
Prodej garáže, kupující požadoval vlastní KS, my s jejím zněním nesouhlasili, jednání kup. nám nevyhovovalo a prodej jsme si rozmysleli, aniž bychom sdělili důvody, jen, že ukončujeme jednání o prodeji. Přišla nám -odkaz na § 1729 zák.č. 89/2012Sb. výzva k úhradě X na b.ú za škodu, která měla údajně vzniknout naším jednáním. Jak se lze bránit?
Dobrý večer. Jsem těhotná a blíží se termín porodu. Otec dítěte tvrdí že otec není a o ani jednoho z nás nejeví zájem za celou dobu se ani nezeptal zda je malý v pořádku a místo toho mě poslal na potrat takže budu požadovat testy otcovství a alimenty vše přes soud ale jeho maminka chce aby si dítě brali někdy na hlídání i když se nezajímají takže netuším jak si to představující komunikace s nimi moc nefunguje oba dva jsou arogantní a povýšení ale je nějaká šance aby soud nedovolil popřípadě střídavou péči jen ještě chci objasnit mně ani otci nebylo ještě 18 a moje maminka bude ho mít do mích 18 v opatrovnictví
Bratr s manželkou a tetou jsou vlastníci nemovitosti.Já s matkou jsme se v dědickém řízení podílu zřekli v jeho prospěch.Matka má v chalupě břemeno na doživotí. Dnes chodí o dvou francouzských holích a syn jí nechce dát klíče od druhého vchodu,kudy to má blíž k dceři.Syn se o matku nestará. Pečující je dcera.Klíče od nemovitosti jí odmítá dát.
Dobrý den, aktuálně studuji. Společně se svým přítelem si zakládáme firmu na prodej oblečení s různým designem. V jedné věci si ale nejsem úplně jistí. Při vymýšlení našeho designu jsme se docela z velká části inspirovali na Pinterestu a dalších stránkách. Byl by následný prodej takového oblečení z hlediska autorského práva přečinem?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je legální přeprodávat různé značky pokud s danou značkou nemám smlouvu. Konkrétní situace: Pokud bych chtěla prodávat dárkové koše a měla v nich produkty od značek které bych zakoupila v kamenném obchodě nebo na jejich e-shopu, ale neměla bych s těmito značkami smlouvu, tedy nakoupila bych produkty jako zákazník.
Mám dotaz, zda můžou přejít dluhy z dcery na matku v případě dceřiného úmrtí, popřípadě exekuce za neplacené zdravotní pojištění a pokuty, nebydlí a nezdržuje se na trvalém místě pobyty matky. Je možné se oficiálně dcery zřeknout?
Dobrý den, chtěli bychom vás požádat o radu. Jde o spor o dědictví, jehož předmětem je dům. Dědici jsou tři - táta, strejda a teta. Tito tři se domluvili (máme jejich domluvu písemně potvrzenou), že nám (mě a příteli) tento dům prodají. Dovolili nám již dříve, abychom začali s rekonstrukcí. Ještě předtím, než bylo vyřízeno dědické řízení a byla nám schválena hypotéka. Do domu jsme tedy v dobré víře, že dům bude patřit nám, nasypali již cca 250 tisíc. Potíže ovšem přišly nyní, kdy máme vyřízenou hypotéku a podepsané smlouvy s tátou a s tetou. Strýc tuto smlouvu nechce podepsat a místo toho jsme se stali předmětem vydírání z jeho strany zbylých pozůstalých o dalším dědictví (stylem nepodepíšu, pokud mi nedáte toto za tuto cenu). A to i přesto, že nám potvrdil, že smlouvy o prodeji jsou z jeho strany schváleny (opět písemně emailem). Kromě toho, že jsme do domu již investovali spoustu peněz nám nyní hrozí ještě pokuta bance (ve výši 150 tisíc korun), protože pravděpodobně úvěr čerpat nebudeme. Chci se zeptat, zda jsou tyto částky vymahatelné, když jsme na domě pracovali v dobré víře a pod slibem, že nám dům prodá. A další otázka je ohledně toho, zda je možné být v tomto domě zatím v pronájmu, pokud budeme mít souhlas 2/3 vlastníků? Děkuji a přeji krásný den!
Dobrý den, potřebovala bych Vaší radu. Moji mamince je X let. Momentálně musí řešit problém se sousedkou, která si koupila domek vedle maminky a která se domáhá chodit přes její pozemek. Vím,že existuje jakási cesta služebnosti . Sousedka si ale koupila domek v roce X s tím,že má přístup z druhé strany domku,je to na vesnici v kopci. Všichni tam mají zhoršený přístup i příjezd k domům. No a mamince přišel najednou dopis od advokáta paní sousedky,že by chtěla odkoupit část pozemku, aby mohli chodit pohodlněji,než z té druhé strany. Ale maminka nechce pozemek prodat a ani si nepřeje, aby tam sousedka chodila (chodila by vlastně přes její dvorek). Myslíte si,že máme nějakou šanci se nějak bránit? Paní sousedka chce podat žalobu a bylo nám řečeno že má na to právo chtít chodit a dokonce jezdit přes maminky pozemek?! Sousedka se nikdy nepokoušela s maminkou domluvit a to to má 20 kroků, je taková hodně zvláštní. Maminka si s povolením dala na hranici svého pozemku plot,který se udělal vyndavací, kdyby bylo potřeba, třeba stěhovat, nebo něco těžkého dostat k sousedce. Protože z té druhé strany mají úzkou uličku. Asi sama usoudila že jsme to udělali schválně, ale maminka si tam ten plot dala ještě, když tam nikdo nebydlel, protože předchozí soused byl velice agresivní, tak se bála aby se tam nenastěhovali další zlý lidi. A povolení na to má. Je to takové komplikované celé, ale myslíte, že má maminka taky nějaké právo na to,žádat, že si nepřeje aby tudy sousedka chodila? Moc děkuji za Vaše rady.
Dobrý den, otec mého dospělého syna prodává dům, ve kterém má syn trvalý pobyt. Dům je zatížen hypotékou. Pokud se dům prodá, má syn nárok na nějaký podíl z prodeje domu? Není spoluvlastníkem domu, má v něm pouze trvalý pobyt. Děkuji.
do 12 hodin
Bývalý vlastník pozemku tvořícího funkční celek s naším rodiným domem nám ústně slíbil odprodej pozemku pak ale prodal i se soused.pozemky jiné osobě která nám pozemek prodat odmítá, lze se prodeje domoci a jak postupovat?
Dobrý den, prodávám byt v osobním vlastnictví,, který vlastním více než 10 let a který tedy nepodléhá dani z příjmu. Peníze z prodeje chci poslat přímo od kupujícího na účet mé manželky. Je v tom prosím nějaký problém z daňového hlediska, tj. zůstává prodej nadále osvobozen od daně z příjmu?